Etusivu >> Artikkelit >> Ansioindeksi palautettava työeläkkeisiin

Ansioindeksi palautettava työeläkkeisiin

09.03.2017 - 13:30
(updated: 09.03.2017 - 13:39)
  • Vanhus
Lähes puoli miljoonaa työeläkkeensaajaa saa eläkettä, joka on EU:n määrittämän köyhyysrajan alapuolella.

SKP tukee kansalaisaloitetta

Ansioindeksi palautettava työeläkkeisiin

Suomen kommunistinen puolue tukee sitoutumattoman Suomen Senioriliikkeen käynnistämää kansalaisaloitetta ansiotasoindeksin palauttamiseksi työeläkkeisiin. Aloite on parhaillaan käsittelyssä Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja se tullee lähiaikoina äänestykseen eduskunnan täysistunnossa.

Kansalaisaloitteen vaatimus ansiotasoindeksin palauttamiseksi työeläkkeisiin tulisi kiistattomasti vahvistamaan työeläkkeensaajien ostovoimaa. Noin 60 prosentilla työeläkkeen saajia bruttoeläketulo on alle 1500 euroa kuukaudessa. Eläkkeitten korottaminen lisää kulutuskysyntää ja luo sitä kautta mahdollisuuksia uusien työpaikkojen syntymiselle. Eläketulojen kasvu toisi lisää verotuloja valtiolle ja kunnille. Lisäksi se toisi myös oikeita säästöjä toimeentulotuen ja asumistuen tarpeiden vähenemisenä.

Nykyisellään niin sanottu taitettu indeksi aiheuttaa palkansaajien ja työnantajien maksamien työeläkemaksujen ylimääräisen ja tarpeettoman kasautumisen eläkerahastoihin, joiden arvo on kohonnut jo 190 miljardiin euroon. Työeläkkeisiin on varaa tehdä merkittävä tasokorotus ilman että eläkerahastot edes pienentyisivät.

Ansiotasoindeksin palauttaminen työeläkkeisiin estäisi osaltaan eläkkeensaajien joutumista pahenevaan köyhyyskierteeseen. Tällä hetkellä lähes puoli miljoonaa työeläkkeensaajaa saa eläkettä, joka on EU:n määrittämän köyhyysrajan alapuolella, joka on noin 1 200 euroa bruttona kuukaudessa.

Skp pitää käsittämättömänä, että kaikkien eduskuntapuolueiden enemmistö näyttää asettuvan torjumaan ansiotasoindeksin toteuttamisen työeläkkeissä. Työeläkkeiden korjaamisen lisäksi Skp vaatii, että maan hallitus ja eduskunta toteuttavat tuntuvat tasokorotukset kansan- ja takuueläkkeisiin ja ryhtyvät välittömiin taloudellisiin tukitoimiin perustoimeentulotuen saajien taloudellisen hädän lievittämiseksi.

Skp:n muistuttaa päättäjiä jo aiemmin tekemästään vaatimuksesta sosiaaliturvan uudistamiseksi siten, että taataan 1200 euron perusturva kuukaudessa verottomana jokaiselle, jolla ei ole mahdollisuutta muuhun tuloon työttömyyden, opiskelun, pätkätöiden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Suomen kommunistinen puolue 8.3.2017

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot