Home >> Artikkelit >> Miljonääri-hypetyksen sijaan tarvitaan kansanvaltaa ja kunnat pois alennusmyynnistä

Miljonääri-hypetyksen sijaan tarvitaan kansanvaltaa ja kunnat pois alennusmyynnistä

17.11.2016 - 16:45
(updated: 20.11.2016 - 15:14)
  • SKP:n puheenjohtaja JP ( Juha-Pekka) Väisänen

Amerikkalainen Impivaara voitti Yhdysvaltojen vaalit. Eräät ehtivät jo iloitsemaan sen mahdollisia positiivisia vaikutuksia kuten Suomen hankalammaksi käyvät Nato-neuvottelut tai Yhdysvaltojen ja Venäjän vastakkainasettelun vähentyminen.

Heti Donald Trumpin tultua valituksi tein kollaasin*, johon leikkasin kuvan meidän aiemmin valitusta miljonääristä, Juha Sipilästä. Liitin kuvassa nämä kaksi miljonääriä yhteen Suomen Sipilän ja Amerikan Trumpin. Yhteen hiileen he haluavatkin puhaltaa. Molemmat miljonäärit kertovat olevansa kansan puolella. Ja molemmissa tapauksissa   miljonäärit äänestettiin vallan huipulle.

On aiheellista kritisoida molempien maiden; Suomen ja Amerikan Yhdysvaltojen demokratian tilaa. Miksi me kansalaiset osallistumme niin huonosti demokraattiseen päätöksentekoon. Miksi meidän demokratioissa niin Suomessa, Euroopan Unionissa kuin Yhdysvalloissakin ihmisten on vaikeaa vaikuttaa. Miksi demokratiassa se osa kansasta käyttää äänioikeuttaan joka on suurpääoman ja rahan vallan kanssa samaa mieltä. Kansanvaltaiset, edistykselliset ja demokraattiset edustajat kuuluvat ja näkyvät ökymiljonäärejä vähemmän. Media ei ole ollut huolissaan, ei Suomessa, ei EU:ssa eikä USA:ssa poliittisten vaihtoehtojen näkyvyydestä.

Helsingin Sanomat (HS) otti esille suomalaisen demokratian suuren haasteen eli oman puolueen ja oman vaikuttamisen kanavan löytämisen. HS pääkirjoituksessaan (24.10.) kertoo puoluevalintoihin liittyvästä kansalaisten kasvaneesta epätietoisuudesta. HS tutkimuksen mukaan joka toinen haastatelluista oli epävarma äänestyskäyttäytymisestään.

Yleisradio (YLE) mainosti pari viikkoa sitten TV kuntavaalien ensimmäistä puheenjohtajakeskustelua. Ohjelmatrailerissa väitettiin virheellisesti, että kaikkien puolueiden puheenjohtajat olisivat saaneet kutsun. Näin siitäkin huolimatta, että YLE oli kutsunut mukaan vain eduskunnassa vaikuttavat puolueet. Valmistaudumme kuntavaaleihin.

On sietämätöntä, että verorahoilla ja parlamentaarisesti ohjattu YLE jakaa puolueet ennen vaaleja voittajiin ja häviäjiin. Ihmisten epätietoisuuden kasvattamisen sijaan YLE:n pitäisi tuoda esille vaihtoehtoja ja valinnan mahdollisuuksia.

Virallinen Suomi ja YLE on saanut lähihistoriassa huomautuksia korruption vastaiselta toimielimeltä (GRECO) liittyen vaalirahoituksiin, lahjontaan ja puoluetukiin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) puolestaan on huomauttanut Suomea demokratian puutteesta puoluetukien epätasa-arvoisuuden muodossa. Tällä hetkellä puoluetuet jakautuvat niin, että niillä vahvistetaan valtaa pitävien mielipiteiden näkyvyys, samalla kun vaihtoehtoja tuovien äänet rajataan marginaaliin tai pidetään kokonaan poissa keskustelusta.

Olen ollut yhteydessä YLE:n kuntavaaliohjelmista vastaavaan toimittajaan Petri Kejoseen. Kejosen mukaan YLE linjaa edelleen, että vaalikeskusteluissa eduskuntapuolueet käyvät keskustelua omassa ryhmässään ja parlamentin ulkopuoliset puolueet omassaan. Petri Kejosen ja YLE:n käytäntö asettuu taas aiheellisesti kritiikin kohteeksi.

YLE:n linjaus kertoo kapeasta politiikkakäsityksestä ja vanhan vallan vahvistamisesta. Yhdet kisaavat stadionilla ja toiset laitetaan juoksemaan pururadalle. Miljonäärit ovat valmiina. Mutta kyllä politiikkaa tehdään paljon muuallakin kuin parlamentissa. Kansalaisilla ja äänestäjillä pitää olla mahdollisuus laajempaan visioon politiikan tekijöistä kuin YLEN nyt tarjoamat vaihtoehdot jotka rajataan vain eduskuntapuolueisiin.

Kunnat, kaupungit ja kotimaa ei myytävänä

Me kommunistit pidämme tärkeänä kehittää uusliberalismin ja suurpääoman vastaista yhteistoimintaa ja laajentaa työtätekevien ja vähävaraisten ihmisten oikeuksia.  Politiikan suunnan muuttamisessa kansalaisyhteiskunnan aloitteet ja joukkoliikkeiden osallistuminen on meille keskeistä.

Me kaikki poliittiset toimijat puolueet ja koko kansalaisyhteiskunnan vaikuttajat valmistelemme parhaillamme työlistoja asioista joista nyt on käytävä laajaa yhteiskunnallista keskustelua.  Ensi kevään kuntavaalit on yksi tärkeä foorumi, jossa meidän kommunistienkin on paikkamme otettava ja työlistamme esitettävä.

 Tälle joukkovoimaiselle, vasemmiston, punavihreän, edistyksellisten, progressiivisten ja demokraattisten voimarintaman pluralistiselle ja feministiselle työlistaillalle olisi listattava yhteisiä tavoitteita, joista sopia, olla yhtämieltä ja kampanjoida.

Yhteiselle listalle tarvitaan stoppia suurpääoman ja suuren rahan rellestämiselle. Yhteispaukkuja on ladattava kestävän kehityksen ja rauhan turvaamiseksi sekä tien avaamiseksi kohti juuriltaan toisenlaista yhteiskuntaa, jossa ihminen tulee enne bisnestä.

 

Pidetään Suomi irti sodista, sotaharjoituksista ja Natosta

 

Esitän, että kevään 2017 kuntavaaleista tehdään selkeä vastalause leikkauspolitiikalle, jota hallituspuolueiden kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten ohella useimmissa kunnissa toteuttavat myös eduskunnan oppositiopuolueet.

Esitän, että emme suostu myymään meidän kuntia, kaupunkeja ja kotimaata.

Kun katsotte mitä suomalaisissa kunnissa on viime aikoina tapahtunut, näkyy selvästi kaiken kaupallistuminen ja kaiken yhteisesti omistamisen, kaiken yhteisesti tekemisen, kaikesta yhdessä päättämisen myyminen ulos, pois antaminen, demokratiasta luopuminen ja vallan siirto rahalle ja suurpääomalle. Tämä taantumus ja politiikan suunta on muutettava. Yksinkertaisesti on laitettava stoppi kaiken kaupallistamiselle, yksityistämiselle ja sanottava, että meidän kunnat, kaupungit ja kotimaa eivät ole kaupan!

Esitän, että kuntien valtionosuuksien leikkaamiset perutaan. Kunnat ja kunnissa tehtävät työt peruspalvelujen turvaamiseksi lähipalveluina edellyttävä kuntien valtionosuuksien korottamista. Esitän, että luovutaan pääomatulojen kunnallisesta verovapaudesta. Valtakunnallista pääomiin kohdistuvaa verotusta on nostettava eurooppalaiselle keskitasolle 20,8 % nykyisestä alhaisesta noin 14,3, % tasosta. Tällä maltillisella liikkeellä keräisimme vuosittain noin viiden miljardin euron kassan, jolla voidaan rahoittaa juuriltaan ihan toisenlaista sosiaali- ja talouspolitiikkaa.

Esitän kunnallisveron muuttamista progressiiviseksi ja kunnallisen liiketoiminnan laajentamista. Näin voidaan laittaa kunnalliset palvelut kuntoon ja vähentää palvelujen eriarvoisuutta.

Asukkaiden vai markkinoiden ehdoilla

Nyt on aika kutsua tovereita ja muita muutosta haluavia mukaan kuntavaalityöhön; ehdokkaiksi ja tukijoukkoihin. Viime vaaleissa SKP:llä oli omat listat 40:ssä kunnassa.

Minä olen itse tullut mukaan puolueen toimintaan koska se perustuu yhteistyöhön muiden muutosta haluavien kanssa. Vaalit ovat meille hyvä paikka nousta puhujalavoille ja järjestää yhteistilaisuuksia. Vaalien aikana tuntuu aina siltä, että on parempi lupa puhua politiikkaa.  Vaalit mittaavat myös aina joukkojärjestömme tilaa ja on siksi eräänlainen peiliin katsomisen paikka.

Kunnissa me kommunistit ja meidän kanssa muutosta tekevät erilaiset sitoutumattomien listat teemme vaalikampanjaan liittyen konkreettista työtä nostamalla esille esimerkiksi maksuton perusterveydenhoito, maksuton julkinen liikenne, vanhuspalveluiden parantaminen ja asumisen hinnan alentaminen. Konkreettisia tekoja ovat myös kuntalaisaloitteet, mielipidekirjoitukset ja mielenilmaukset.

Kunnat ovat nyt suuressa muutoksessa. Sote-uudistus uhkaa pistää koko julkisen palveluverkon uusiksi. Keskustan miljonääri Sipilän johtaman SOS-hallituksen leikkauslinja vaatii monissa käytännön kohdissa kunnissa tehtäviä päätöksiä.

Kevään 2017 kuntavaaleissa ei ratkaista vain, ketkä ohjaavat kuntaa seuraavat neljä vuotta. Näiden vaalien aikana pitää myös käydä laaja keskustelu siitä, mihin ihmiset haluavat politiikan suuntaa viedä. Millainen on suomalainen kunta tulevaisuudessa? Kuka järjestää palvelut ja minne maksetaan verot?

 SKP:n keskuskomitea käsitteli eilen Tampereella vaaliohjelmaluonnosta ja suunnitelmaa. Vaaliohjelma julkistetaan helmikuun alussa ja siihen tarvitaan meidän kaikkien osallistumista ja kommentteja. Nyt ohjelmaluonnos kiertää siis kentällä.  Tämä Satakunnan tilaisuus on vaaliohjelmakeskusteluista varmaan ensimmäinen.

On erityisen hienoa tuoda tämä vaaliohjelmakeskustelu oikein omin käsin tänne Poriin. Toivon vilkasta, värikästä ja porukoita yhdistävää keskustelua ja paljon voimia alkavaan vaalityöhön.

Osallistuva demokratian, työllisyyden ja julkisten palvelujen puolesta!

 

*SUURPÄÄOMAN MIEHET - MILJONÄÄRIT

*JP Väisäsen lahjoitti kollaasin ”Suurpääoman miehet – miljonäärit” (kuva)  Tiedonantajalle ja toivoo, että teos huutokauppaaminen lehtityön ja Tiedonantajan tukemiseksi onnistuu.

”Trumpin ja Sipilän politiikasta on tullut mahdollista koska iso osa kansaa ei osallistu demokratiaan, nukkuu ja jättää äänestämättä. Eliitin politiikka on ollut mahdollista koska mediaa on herrojen talutusnuorassa.  Toivon, että aika avaa silmiä ja Tiedonantajaa aletaan tilata entistä enemmän ja että lehden talous ja levikki kasvaisi”

Kollaasin mitat 45x100. Lähtöhinta 500 €. Tarjoukset sähköpostilla skp@skp.fi vuoden 2016 loppuun.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista