Home >> Artikkelit >> Rehellisesti työväen puolella - PCP

Rehellisesti työväen puolella - PCP

04.12.2016 - 09:00
(updated: 04.12.2016 - 13:49)
  • PCP kongressi
Portugalin kommunistisen puolueen 20:n edustajakokouksen logo, "Työläisten ja kansan kanssa, demokratiaa ja sosialismia!"

Portugalin kommunistinen puolue (PCP) kokoontuu edustajakokoukseensa kahdettakymmenettä kertaa. Almadan kaupunkiin on saapunut tuhat kokousedustajaa ympäri maan. Kaupunki on järjestämispaikkana luonnollinen kommunisteille, sillä heillä on vahva kannatus alueella. Puolueen edustajista yli sata on alle 30-vuotiaita ja Nuorisoliitolla (Juventude Comunista Portuguesa JCP) on kokouksessa puheoikeus, jota on myös käytetty hanakasti.

Puolueen pääsihteeri Jerónimo de Sousa avasi kokouksen perjantaina puheellaan kansainvälisestä, Portugalin ja puolueen tilanteesta. Kommunistien kannatus Portugalissa on moniin muihin Euroopan maihin verrattuna ylivoimainen. Yhtä yksittäistä syytä tälle ei luultavasti löydy, vaan kansa pitää kommunisteja rehellisinä poliittisina toimijoina monista eri syistä. Jäsenet laittavat liikkeelle ja ottavat osaa moniin paikallisiin kamppailuihin ja PCP onkin kannatuksen kärjessä yli 20:ssa kunnassa.

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) pääsihteeri Petra Packalén osallistuu kokoukseen ison kansainvälisen vierasjoukon mukana. Kokoustunnelmaa ei ole latistanut edes talvinen keli, joka Portugalissa tarkoittaa loppumatonta vesisadetta. "Täällä on ollut melkoinen taistelutunnelma päällä koko ajan. PCP! PCP! PCP! huudot raikuvat lähes joka puheenvuoron jälkeen. Iskulauseissa on myös menty "eteenpäin!" ja vaadittu, "ei koskaan enää fasismia!".

Portugalin kommunistit eivät vain puhu tasa-arvosta ja solidaarisuudesta, vaan harjoittavat sitä käytännössä. Vaikka edustajissa on naisia vähemmän kuin miehiä, on naiset pitäneet puheenvuoroja mahdollisesti jopa enemmän kuin miehet. Myös nuorisoliiton edustajat on olleet aktiivisia puhujia heti alusta lähtien kokouksessa. Työpaikkaosastojen puheenvuorojen määrä on todella iso. PCP:n osastoista lähes puolet onkin muodostettu työpaikkojen mukaan."

Portugalin kommunistit ovat rehellisesti työväen puolella. He osallistuvat kamppailuihin työpaikoilla ja asuinalueilla. Maassa on paljon lapsiköyhyyttä ja palkat on matalia. Nuorisoliittolaiset nostivat esiin ongelman työsopimuksista, joissa sopimuksiin sisällytetään välillä kohtia, jotka kieltävät liittymisen ammattiliittoon.

PCP:n toverit katsovat tulevaisuuteen voimakkaalla työnteon mielialalla. Kuten kerran viikossa ilmestyvä puolueen lehti sanoo nimellään: Avante! (Eespäin!)

Millaisia vinkkejä Packalén sai kuntavaalikamppailuun PCP:n keskuskomitean jäseneltä? Millaiset ovat tarkemmat näköalat Portugalin kommunisteilla? Lue vastaukset perjantain Tiedonanatajasta!

Lue SKP:n tervehdys PCP:n edustajakokoukselle linkistä (englanniksi)
http://www.skp.fi/artikkelit/20th-congress-portuguese-communist-party

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista