Home >> Artikkelit >> JP Väisänen peruisi irakilaisten maastakarkoitukset

JP Väisänen peruisi irakilaisten maastakarkoitukset

07.07.2016 - 10:55
(updated: 04.08.2016 - 10:00)
  • kuva SKP arkisto
Adel Qais al-Jaf, Hameed Majid Rashid ja Faysal Mohammed Salman

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa sunnuntaina 2.7. tehdyssä pommi-iskussa on kuollut yli 200 ihmistä. Islamilaista valtiota ja tiukkaa sharia-lakia ajava Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Kuolonuhrien joukoissa oli kolme nuorta Irakin kommunistisen puolueen toveria; Adel Qais al-Jaf, Hameed Majid Rashid ja  Faysal Mohammed Salman. Myös puolueen tukijoita kerrotaan kuolleen iskussa.

Amnestyn mukaan Isis syyllistynyt etnisiin ja uskonnollisiin puhdistuksiin

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Isis on syyllistynyt etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen puhdistukseen Pohjois-Irakissa "historiallisessa mittakaavassa". Erikoisraportissaan Amnesty kuvaa miten Isis on "systemaattisesti ottanut kohteekseen muut kuin arabi- ja sunnimuslimiyhteisöt, tappaen ja kaapaten satoja, mahdollisesti tuhansia, ja on pakottanut yli 830 000 ihmistä lähtemään alueilta jotka se oli vallannut 10. kesäkuuta 2014 mennessä

Isis vainoaa myös seksuaalivähemmistöjä ja homoseksuaalisista teoista kiinni saatuja ja epäiltyjä miehiä on heitetty erityisesti korkeiden rakennusten katoilta ja sen jälkeen kivitetty. Tapahtumista on julkaistu  videoita mm internetissä.

 

Suomen kommunistinen puolue ottaa osaa iskussa kuolleiden omaisten suruun. SKP yhtyy Euroopan vasemmiston ja Irakin kommunistisen puolueen poliittisen toimikunnan kannanottoon ja tuomitsee Isisin terrorin.

Isku tehtiin Eid-juhlpäivänä, joka on islaminuskoisten viettämän Ramadan-juhlan tärkeimpiä päiviä. Irakin kommunistisen puolueen julkilausumassa sanotaan, että iskulla Isis yrittää viedä tavallisilta irakilaisilta viimeinenkin mahdollisuuden iloon terrorismin ja korruption hallitsemassa maassa.  

Väisänen vaatii maastakarkoituspäätösten perumista

- Suomen hallituksen on herättävä Isisin iskuihin ja  muutettava ns. turvallisten maiden listaa. Irak ei selvästi ole turvallinen, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Väisäsen mielestä Irakiin ei voi palauttaa kielteisen turvapaikan saaneita ja maastakarkoituspäätökset on muutettava ja oleskeluluvat Suomeen myönnettävä.

- Irakin viimeisin isku osoittaa maailmanrauhan hauraan tilan. Sotapolitiikka, Nato ja väkivalta ylläpitävät asevarustelua, konflikteja ja turvattomuutta. Maailman kriisit ja konfliktit tarvitsevat suurvaltapolitiikasta ulkopuolella olevia maita ja voimia. Suomen tulee torjua Natoon lähentyminen ja alkaa rakentaa juuriltaan toisenlaista kansainvälistä yhteistyötä ja toimia globaalisti rauhan puolesta, sanoo Väisänen

SKP

Ajankohtaista