Etusivu >> Artikkelit >> Tuomio fasistien ja valkoisen terrorin hirmutöille

Tuomio fasistien ja valkoisen terrorin hirmutöille

22.01.2017 - 16:30
(updated: 22.01.2017 - 16:38)

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea kokoontui tammikuussa Helsingin Suomenlinnassa. Paikka on vasemmistolle ja työväenliikkeelle vahvasti merkityksellinen: vuoden 1918 luokkasodan seurauksena Suomenlinnaan perustettiin maan toiseksi suurin punaisten vankileiri. Pahimmillaan leirillä oli 8 000 vankia. SKP:n keskuskomitea teki sunnuntaina kunniakäynnin Suomenlinnan punaisten muistomerkille.

Suomen 1918 luokkasota ja sitä seurannut punaisiin kohdistettu valkoinen terrori olivat alkusoittoa fasismille, joka nousi ensimmäisen imperialistisen maailmansodan raunioilta ja huipentui natsi-Saksan nousuun, toiseen maailmansotaan ja kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan.

Fasismi ja natsismi ovat imperialismin taantumuksellisimpien ainesten avointa terroria, diktatuuria. Vielä sadan vuoden päästäkään ei fasismin uhasta ole päästy: kapitalismin ollessa syvässä kriisissä se nostaa taas päätään myös Suomessa.

Imperialismin yleinen lainalaisuus on demokratian kaventaminen. Tästä esimerkkinä on Euroopassa kasvava kommunismin ja luokkatietoisen työväenliikkeen mustamaalaaminen ja yritys kieltää kommunistisia järjestöjä eri maissa. 

Tammikuun 27. päivänä vietetään sekä maamme luokkasodan alkamisen päivää että kansainvälistä vainojen uhrien muistopäivää. Sinä päivänä vuonna 1945 puna-armeijan joukot vapauttivat natsien perustaman Auschwitzin tuhoamisleirin jäljellä olevat riutuneet vangit.

Natsismi ei suuntaa vihaansa vain rodun perusteella vaan motiivit ovat usein poliittisia. Juutalaisten ohella natsien tuhoamisleireille päätyi myös kommunisteja, ay-aktiiveja, homoseksuaaleja, romaneja, vammaisia ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluneita.

SKP ei hyväksy demokratian vastaisia yrityksiä rajoittaa tai kieltää kommunististen järjestöjen toimintaa Euroopassa. On myös historian vääristelyä ja toisen maailmansodan uhrien häpäisyä pyrkiä samaistamaan fasismi ja natsismi kommunismin ja ”äärivasemmistolaisuuden” kanssa.

SKP tuomitsee yritykset pestä puhtaaksi Suomen valkoisen vallan historiaa ja vähätellä kytköksiä natsi-Saksaan. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan yhteydessä on keskusteltava vuosien 1918-1945 aikana vasemmistoon kohdistuneista väärinkäytöksistä ja rikoksista. Myös Suomelle itsenäisyyden myöntäneen Venäjän bolshevikkipuolueen merkitys Suomen itsenäistymiselle on nostettava esille rehellisesti.

Kommunistit ovat kautta historian asettuneet ensimmäisten joukossa kansanvaltaa uhkaavia fasistisia voimia vastaan ja maksaneet siitä kovan hinnan. Tästä todistaa myös Suomenlinnan vankileirin historia.

 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista