Home >> Artikkelit >> Työttömille töitä, työläisille palkankorotukset ja valta kansalle

Työttömille töitä, työläisille palkankorotukset ja valta kansalle

28.02.2017 - 13:00
(updated: 01.03.2017 - 18:43)

Kapitalismi pyrkii ottamaan Suomessa mammutin askelia ”valinnan, vapauden ja turvallisuuden” nimissä.  Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset juoksupoikana esittävät kaikilla mahdollisilla sektoreilla aloitteita tuottavuudesta, yksityistämisestä ja sotilaallisesta yhteistyöstä.

Meille työläisille on tullut tutuksi mitä uusliberalismi Suomessa ja maailmalla tarkoittaa.  Joka puolella ihan samaa; työttömyyttä, turvattomuutta ja rasismia. 

Sipilän hallituksen toimet ovat samaa sukua Yhdysvaltojen Trumpin ja Ranskan LePennin  turvattomuus-politiikalle. Miljonääri Sipilän hallitus toimii kuten bisnesmiehen johdolla toimitaan. Niiltä joilla ennestään oli vähän, vietiin viimeinenkin. Rikkaille jaetaan lisää. Julkisen sektorin yhteiskuntavastuuta romutetaan. Valtioita militarisoidaan ja viholliskuvia niin maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden kuin lähinaapurienkin suhteen vahvistetaan.

Meidän kotikonnut, kaupungin ja kunnat ovat tärkeässä asemassa, kun tehdään muutosta ihmisen perusarkeen. Nyt tarvitaan täyskäännös kokoomuksen ja markkinavoimien politiikalle. Työttömille on saatava töitä ja työläisille lisää palkkaa. Toimeentuloa ja ruokaa pöytään.  Kaupungit ja kunnat ovat kommunistien mielestä keskeisessä vastuussa työpaikkojen luonnissa ja työttömyyden lopettamisessa.

Kuntien on käynnistettävä kokeiluja työn jakamiseksi ja palvelujen järjestämisestä kahdessa kuuden tunnin vuorossa. SKP luottaa useiden tutkimusten tuloksiin, joiden mukaan kuuden tunnin työpäivä auttaa ihmisiä jaksamaan paremmin ja sairauspoissaolot vähenevät. Historia on osoittanut, että työpäivän pituuden lyhentäminen on johtanut myös työn tuottavuuden kasvuun. Työn jakaminen edistää tietenkin myös työllisyyttä ja näin ollen lisää tuloveroja. Kaikista näistä syistä johtuen kuuden tunnin  työn jakamisen kokeilu voidaan toteuttaa ansiotasoa alentamatta.

Pohjolassa puhutaan suureen ääneen läntisistä arvoista ja demokratiasta.  Suomalainen poliittinen eliitti pyrkii toimillaan saamaan koko kansan hiljaisiksi, osattomiksi ja avuttomiksi. Kapitalistit nousevat niskan päälle vain kun köyhät asettuvat toisia köyhiä vastaan. Bisnespolitiikka kerää suurimmat voitot kun kansat alkavat vihata toisiaan ja kun kansat alkavat sotia.

Tänään on vastarinnan, rauhan aloitteiden ja kuntavaalien aika

Demokratiaan on palautettava usko kaikkien nykymenoa vastustavien yhteisestä vaikuttamisesta ja kansanvallasta. Työmiehen ja työnaisen on löydettävä uudestaan työväenliikettä yhdistävä kansainvälisyys ja solidaarisuus. Ilman rauhaa ei kukaan omalla työllään voi omaa perusturvaakaan rakentaa.  Rauhan aloitteen tulee olla ensimmäinen koko laajaa vasemmistoa ja kaikkia ihmisiä yhdistävä aloite. Yhdysvaltojen presidentti Trump on nostamassa maansa puolustusmenot sota-aikojen lukuihin

Kuntavaalit ovat meille kommunisteille kuin se mitä laulussa lauletaan, että on kesä tullut talven keskelle. Vaalien alla saa olla kiinnostunut politiikasta ja puolueella on merkitystä. Puolueilla onkin eroa ja on merkitystä kenelle äänesi annat.  Villinlännen ja barbarian äänet voi jatkossakin antaa eduskuntapuolueille. Ne tanssivat omaa kapitalismin piirileikkiä sulassa sovussa keskenään. Kunnissakin ne hyväksyvät kuntapalveluja leikkaavia budjettiraameja.

Sipilän Hallituksen esittämä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus laiminlyö peruspalveluja, pirstoo yhtiöittämisellä palvelukokonaisuuksia, lisää eriarvoisuutta ja alistaa perusoikeuksia yksityiselle voitontavoittelulle. Sote-uudistuksen myötä oikeisto haluaa antaa suuryhtiöille avoimen valtakirjan kansalaisten kukkaroille.

Uudistukselle asetettu 3 miljardin säästötavoite, maakunnilta puuttuva verotusoikeus ja maakuntien päätösten alistaminen ministeriön hyväksyttäviksi merkitsevät valtion tiukkaa ohjausta. Tämä johtaa käytännössä siihen, mihin myös kuntaliitoksiin painostamalla pyrittiin; palvelujen keskittämiseen isoihin yksiköihin, lähipalvelujen heikentymiseen sekä asiakasmaksujen nousuun. Väestön terveys- ja hyvinvointierojen kaventuminen ja palvelujen yhdenvertainen saatavuus eivät tule toteutumaan.

Kuten sanottu – hyvä että on vaalit - Näissä kuntavaaleissa SKP esittää vaihtoehdon, jossa peruspalvelut järjestetään kunnissa lähipalveluina, pääsääntöisesti omana tuotantona. Erikoistason palvelut tulee järjestää maakunnissa ilman tilaaja-tuottajamallia ja yhtiöittämispakkoa. Palvelujen rahoituksen tulee perustua progressiiviseen verotukseen, joka muutetaan koskemaan myös pääomatuloja.

Sillä on siis väliä kuka äänesi saa. Meille kommunisteille sillä on väliä, että entistä useammassa kunnassa kuuluu asukkaiden ääni.

Pääministeri Sipilä käyttäytyy kuin koko maan huutokauppakeisari ja on valmis käymään kauppaa meidän terveydellä ja kunnilla. Sellainen peli ei vetele. Siksi SKP sanoo selkeästi vastalauseen kaiken kaupallistamiselle.  Meidän kunnat eivät ole myytävänä!

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista