Home >> Verkot pois norppavesistä!

Verkot pois norppavesistä!

04.07.2019 - 14:30
(updated: 05.07.2019 - 13:02)
  • Norppa ei kuulu museoon vaan Saimaalle. Pidetään kanta elävänä. Kuva:Tomi Tapio K

Uutiset saimaannorpan kuuttien hukkumisesta kalaverkkoihin ovat seuranneet tänä kesänä toisiaan. Tähän mennessä jo ainakin neljä kuuttia on hukkunut ja määrän pelätään tästä vielä kasvavan. Norppien noin 400 päiselle kannalle tämä rasitus on kohtuuttoman suuri.

- Meillä ei ole yhtään ylimääräistä saimaannorppaa Suomessa, toteaa SKP:n pääsihteeri ja ympäristöryhmän jäsen Tiina Sandberg.

Sandbergin ja SKP:n ympäristöryhmän mukaan WWF on oikeassa vaatiessaan verkkokalastuskiellon pidentämistä ja kieltoalueen laajentamista. Järjestön mukaan juuri tähän aikaan vuodesta vaara kuuttien hukkumiselle on suurimmillaan kun poikaset joutuvat opettelemaan itsenäistä norpan elämää. Silloin ne jäävät helposti kiinni kalaverkkoihin tai liian löysänieluisiin katiskoihin.

- Verkoilla ehtii Saimaalla kalastaa vielä syksylläkin kun se ei enää muodosta norpille niin suurta vaaraa kuin nyt, siihen asti on syytä käyttää kalastukseen esimerkiksi norppaturvallisia katiskoita, uistinta tai mato-onkea. Niistä ei aiheudu vaaraa norpille. Nykyistä verkkokalastuksen kieltoa olisi syytä pidentää ainakin heinäkuun loppuun ja pidemmällekin, mikäli tämäkään ei vielä lopeta norppien hukumiskuolemia, tiivistää Sandberg.

Saimaa on myös hyvin suosittua virkistäytymisaluetta. Siksi paineet rantojen ja saarten rakentamiselle ja hyödyntämiselle alueella ovat kovat. SKP:n ympäristöryhmän mielestä tämäkin tulee ottaa huomioon norppien suojelussa. 

- Rantojen ja saarten rakentamattomuus on norppien ja tavallisten luonnossaliikkujien etu, vaikka se ahneimpia gryndereitä kismittääkin. Pidetään ne näpit erossa kansallismaisemista ja mahdollistetaan samalla norppien elely ja alueesta nauttiminen kaikille, eikä vain niille joilla on varaa ostaa itselleen yhteistä luontoamme, sivaltaa Sandberg.

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot