Home >> Artikkelit >> Baida Rahal uusi Polisarion edustaja Suomessa 

Baida Rahal uusi Polisarion edustaja Suomessa 

27.11.2020 - 19:30
(updated: 27.11.2020 - 19:37)

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen ja  Länsi-Saharan vapautusliikkeen Polisarion Suomen edustaja Baida Rahal tapasivat perjantaina (27.11.) Helsingissä SKP:n toimistolla.  

Rahal ja Väisänen linjasivat yhteisiksi tavoitteiksi voimistaa eri tavoin kaikkien suomalaisten poliittisten puolueiden ja kansalaisyhteiskunnan erilaisten toimijoiden ymmärrystä Polisarion tavoitteista 

Baida Rahalilla on akateemista taustaa yhteiskuntatieteissä ja erityisesti naistutkimuksessa, mikä edesauttanee työtä suomalaisten toimijoiden kanssa. Rahal puhuu myös ranskaa, espanjaa ja englantia mikä helopottaa kanssakäymistä.  

Taiteella Länsi-Sahara tunnetuksi 

Polisarion uusi edustaja Baida Rahal osallistuu 19.12. Suomen Rauhanpuolustajien ja PAND taiteilijat rauhan puolesta järjestämään webinaariin “Taiteella Länsi-Sahara tunnetuksi” 

Verkkokeskustelussa kysytään voivatko suomalaiset taiteilijat ja aktivistit tehdä mitään Sahrawien tukemiseksi? Voiko taiteella keventää kokonaisen kansan kärsimystä? Tai vaikuttaa niihin, jotka päätöksillään ylläpitävät miehitystä ja sortoa?  

Länsi-Saharasta, solidaarisuudesta, taiteesta ja aktivismista keskustelevat valokuvataiteilija Sanni Seppo, mediataiteilija Marja Viitahuhta, käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen sekä länsisaharalaistaiteilija Mohamed Sleiman Labat. Ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta kertoo vapautusrintama Polisarion Suomen edustaja Baida Rahal. Keskustelua johdattelee toimittaja Jaana Kanninen. 

SKP tukee Polisarion tavoitteita 

Suomen kommunistisen puolue tukee Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion demokraattisia ja rauhanomaisia toimia Sahrawi-kansan taistelussa itsenäisyydestä. 

Länsi-Saharan vapautusliikkeen Polisarion edustaja Baida Rahal välitti Polisarion viralliset terveiset ja ajankohtaisen tilannetiedotteen SKP:n puheenjohtaja Väisäselle. 

SKP:n mukaan siviiliväestöön kohdistuneilla sotatoimilla (13.11.) Marokko on rikkonut Länsi-Saharan vapautusliikkeen Polisarion kanssa sopimaansa tulitaukosopimusta. Sopimus Länsi-Saharan ja Marokon välillä tulitauosta on vuodelta 1991.   

Väisäsen mukaan konfliktin uudelleenkärjistymisen taustalla on Marokon miehitys ja vuosikymmeniä kestäneen pakolaisleirielämän olosuhteissa varsinkin nuorten Sahrawien keskuudessa kasvanut näköalattomuus.    

- Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta vuodesta 1975.  YK  on tuominnut Marokko miehitystoimet ja vuoden 1991 tulitauon yhteydessä ilmaissut tuen Polisarion kansanäänestyksestä liittyen Länsi-Saharan itsenäisyyspyrkimyksiin, sanoo Väisänen. 

Guerguerat  

Länsi-Saharan vapautusliike Polisarion mukaan Marokko käyttää laittomasti Guergueratia  kaupankäyntiin ja rajanylityspaikkana.   

Guergueratin kiista sai alkunsa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta. Polisarion näkökulmasta päätöslauselma asettuu tukemaan marokkolaisia miehittäjiä. Polisarion mukaan YK on päätöslauselman kautta hylännyt suunnitelman Länsi-Saharan itsenäisyysäänestyksestä.    

Oikeutettu taistelu rauhasta, vapaudesta ja omasta valtiosta  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen mukaan YK:n on toimittava tämän räikeä tulitauon rikkominen ja kaikilla mahdollisilla toimilla pyrittävä palauttamaan tulitauko alueelle. Yhdistyneiden Kansakuntien Länsi-Saharan kansanäänestystä valvovan valtuuskunnan  (MINURSO  - United Nations Mission for the Referendun in Western Sahara)  on noudatettava loppuun asti toimeksiantoaan ja varmistettava, että yli kolmekymmentä vuotta sitten sovittu kansanäänestys Sahrawi-kansan itsemääräämisoikeudesta myös toteutuu.  

- SKP vaatii Sanna Marinin hallitusta, Eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmää  ja EU:ta  tuomitsemaan Marokon miehityksen ja aseelliset hyökkäykset Länsi-Saharassa, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista