Home >> Artikkelit >> Eduskunnan tunnustettava Palestiina

Eduskunnan tunnustettava Palestiina

28.11.2019 - 13:45
  • Palestiinan lippuja

Israel teki marraskuussa useita ilmaiskuja Gazaan ja näiden seuraksena kuoli kymmeniä palestiinalaisia. Samaan aikaan Yhdysvalloissa Trumpin hallinto muutti kantaansa Israelin siirtokuntiin Länsirannalla, eikä pidä niitä enää laittomina.

Päätös on jatkoa Trumpin hallinnon poliittiselle pelille Israelissa: vuonna 2017 Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja viime vuonna Yhdysvallat avasi siellä virallisesti suurlähetystön.

Presidentti Barack Obaman kaudella (2009–2017) Yhdysvallat vielä kutsui siirtokuntia laittomiksi. Obaman kauden loppupuolella Yhdysvallat kuitenkin pidättäytyi äänestämästä YK:ssa päätöslauselmasta, jossa siirtokuntia luonnehdittiin "räikeäksi kansainvälisen oikeuden rikkomukseksi".

 

Marraskuun 29. päivänä vietetään kansainvälistä päivää solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle. Päivän vietossa korostuu kansainvälinen vaatimus, että Israelin on noudatettava kansainvälisiä lakeja sekä lopetettava palestiinalaisiin kohdistuvat rikokset, Palestiinan ja Gazan miehittäminen ja siirtokuntien rakentaminen.

SKP vaatii, että Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina.

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) johto vaatii toimia Suomen hallitukselta solidaarisuuspäivän alla. Suomen uuden hallituksen on muutettava aikaisempaa, virallisen Suomen nuivaa politiikkaa Palestiinan itsenäisyyden suhteen. Maamme päättäjien on jo korkea aika noudattaa kansainvälistä politiikkaa kansojen itsemääräämisoikeudesta.

SKP vaatii, että Suomen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Lisäksi palestiinalaisilla pakolaisilla pitää olla myös oikeus, heidän niin tahtoessaan, palata takaisin kotimaahansa.

SKP vaatii myös, että Suomen ja Israelin välinen asekauppa on lopetettava kokonaisuudessaan. Varsinaisen asekaupan lisäksi Suomesta täytyy lopettaa kaikenlaisten Israelin armeijaa avustavien tuotteiden vienti.

 

SUOMEN KOMMUNISTINEN PUOLUE

Poliittinen toimikunta 22.11.2019

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot