Home >> Artikkelit >> Fasismin vastustaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen esillä Punaisessa itsenäisyyspäivässä

Fasismin vastustaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen esillä Punaisessa itsenäisyyspäivässä

04.12.2020 - 14:45
(updated: 04.12.2020 - 15:40)
  • Punainen itsenäisyyspäivä 2020

Perinteisesti Tampereella Tapiolan työväentalolla järjestetty Punainen itsenäisyyspäivä -juhla järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa. Suora lähetys alkaa 6. joulukuuta klo 14:00 SKP:n Tampereen piirijärjestön FB-sivulla. Lähetys on katseltavissa sivuilla myös, vaikka et olisi kirjautunut Facebookkiin.

Ohjelmassa on luvassa lastenhoitaja ja SKP:n varapuheenjohtaja Mervi Grönforsin juhlapuhe. Musiikkipuolesta vastaa rapin kolminkertainen Suomenmestari MC Kajo. Lähetyksen juontaa Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén.

– Näyttää siltä, että elämä juhlapuheita myöten on siirtynyt verkkoon. Meitä neuvotaan välttämään kontakteja, huolehtimaan turvaväleistä ja kantamaan vastuuta. Kokoontumisia verkossa tuo ei koske eikä nettikauppoja, jotka syytävät markkinoille kapitalismin lietsomaa ostohysteriaa. Osakkeenomistajat kahmivat voittonsa ja tappiot korvataan valtion kassasta, ellei rahvas pysty työttömyys- ja toimeentulotuellaan ostamaan brändättyjä merkkituotteita, sanoo Grönfors.

– On väärin sälyttää vastuu koronan aiheuttamista kuluista työväenluokalle.

 

Juhlapäivä ei kaikille juhlaa

Grönforsin mielestä työttömyyden kasvu, syrjäytyminen ja leipäjonot leimaavat monen suomalaisen elämää.

– Heille ei ole ollut lottovoitto syntyä Suomeen. Korona-kurimus on lisännyt arjen haasteita monin tavoin. Pienituloisen luksusta on esimerkiksi kirjasto ja uimahalli, mutta koronan vuoksi niiden palvelutarjontaa on supistettu. Kouluissa on ajoittain jouduttu siirtymään etäopiskeluun, siihenkään tarvittavat laitteet eivät ole itsestäänselvyys.

Grönfors ihmettelee, että yrityksille on jaettu korona-avustuksia lomautusten ehkäisemiseksi, mutta silti ne lomauttavat ja irtisanovat.

– Porvaripiirit ovat leimanneet yritysvastuusta puhumisen loukkaavaksi. Uutiset ja ajankohtaisohjelmat kutsuvat asiantuntijansa paremmista piireistä, jolloin keskustelu jää väistämättä yksipuoliseksi ja epäoikeudenmukaisuudet painuvat vaivihkaa piiloon. Koronaa käytetään käsikassarana tavallisia ihmisiä ja heidän etujaan vastaan. Covid-19 on vakava ongelma, mutta on väärin sälyttää vastuu sen aiheuttamista kuluista työväenluokalle, jonka tuloista pääosa verokertymää karttuu. Vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista kuuluu myös suuryrityksille, ei pelkästään työläisille ja julkiselle vallalle, tilittää Grönfors.

 

Fasismin nousu estettävä

Punaisen itsenäisyyspäiväjuhlan juonnosta vastaava Packalén oli valmistautunut osallistumaan heti lähetyksen jälkeen Tampere ilman natseja -mielenosoitukseen. Kiristyneet koronaohjeistukset kuitenkin peruivat kaikki päivän mielenosoitukset.

– Kerrankin meillä on itsenäisyyspäivä, jolloin fasistit, uusnatsit ja heidän liittolaisensa eivät pääse kadulle levittämään ideologiaansa. Tällainen tilanne täytyy tietysti saada pysyväksi myös tulevaisuudessa. On täysin kestämätöntä, kuinka rasismi ja syrjintä lisääntyy yhteiskunnassamme vuosi vuodelta. Ja kaiken lisäksi asia siunataan useiden eri eduskuntapuolueiden toimesta, sanoo Packalén.

 

Lisätietoja Punainen itsenäisyyspäivä -lähetyksestä skp.fi tapahtumissa ja FB-tapahtumassa. Juhlan järjestää SKP:n Tampereen piiri ja Demokraattisen Sivistysliiton Pirkanmaan aluejärjestö. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista