Home >> Artikkelit >> Fora Bolsonaro - perusturva torjumaan koronakriisiä 

Fora Bolsonaro - perusturva torjumaan koronakriisiä 

28.06.2020 - 12:30
(updated: 28.06.2020 - 19:10)
Kuvassa Fora Bolsonaro komitan aktivisti Fabio Picchi puhumassa Helsingin mielenosoituksesta Narinkkatorilta.

Tänään (28.6.)  yli 70 kaupungissa eri puolilla maailmaa osoitetaan mieltä Brasilian presidentin Jair Bolsonaron ihmisvihamielistä politiikkaa vastaan.  SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen puhui Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa Narinkkatorilla.

- Suomalaiselle kommunistille on selvää, että tässä on myös kysymys meidän yhteisestä taistelusta. Luokkataistelu on aina luonteeltaan kansainvälistä. Ihmisoikeudet eivät ole paikallinen asia, sanoo Väisänen 

Brasilian poliittinen johto  Jair Bolsonaro kärkenä on kärjistänyt globaalia koronakriisiä paikalliseksi katastrofiksi. Brasiliassa yli miljoona 200 tuhatta on saanut koronatartunnan ja yli 55 tuhatta brasilialaista on kuollut (26. Kesäkuuta) 

- Brasiliassa kuolleita on yli 1000 päivässä! Pandemia kärjistyy edelleen suurissa kaupungeissa ja siirtyy kohti sisämaata ja tavoittaa ja tappaa pääasiassa mies- ja naistyöntyöläisiä, mustia ja syrjäisten alueiden köyhiä ihmisiä.  

Olen tässä samaa mieltä Brasilian kommunistien kanssa, että  se miten Brasilian poliittinen eliitti on johtanut Covid-19:n vastaista työtä ja aiheuttanut merkittäviä ihmiselämän menetyksiä. Se miten virus on voinut levitä, paljastaa Bolsonaron koronakriisipolitiikan luokkaluonteen. Hyvinvoiva rikas eliitti pystyy hakeutumaan hoitoon ja jopa viihtyy hyvin karanteenissa mutta köyhiltä puuttuu pääsy perusterveyden hoitoon koronahoidoista puhumattakaan, sanoo Väisänen 

Globaali kansanliike 

Taudin leviäminen ei tapahdu demokraattisesti, kuten brasialian porvarilliset tiedotusvälineet yrittävät kertoa Kuitenkin koronakriisi,  Brasilian kansalaisyhteiskunta ja sen edistykselliset voimat sekä yksittäiset ihmisoikeus aktivistit ovat viruksen lisäksi pystyneet eristämään myös  Bolsonaron politiikkaa.  

- Globaali, maailman laajuinen mielenosoitus tänään on yksi hyvä esimerkki tästä. Kyllä me pystymme ja kyllä me taistelemme ihmisoikeuksista, alkuperäiskansojen oikeudesta, oikeudesta terveyspalveluihin!, vahvistaa Väisänen. 

Bolsonarion ahtaalla

Presidentti Jair Bolsonaro panostaa kaaokseen ja laskevaan suosioonsa  kieltämällä pandemian laajentumisen ja ehdottamalla koronaeristämisen lopettamista kieltäytymällä toteuttamasta toimenpiteitä, jotka takaisivat yli 50 miljoonalle erittäin epävarmassa tilanteessa olevalle työntekijälle perusturvaa 

- Globaalisti, mutta myös täällä Helsingissä ja Brasiliassa mielenosoitukset mustien puolesta rasismia ja fasismia vastaan vaikuttavat myös positiivisesti kehitykseen, jossa ihmisvihamielistä politiikkaa harjoittavat voimat kuten Bolsonaron politiikkaa joutuu entistä tiukemmalle.  Kansalaisyhteiskunnan erilaisten edistyksellisten joukkojen esiintyminen kaduilla ja rasismin vastaisessa toiminnassa, ei vain vahvista sympatiaa ja solidaarisuutta  Yhdysvalloissa asuville tovereillemuista George Floydin murhaa ja poliisin väkivaltaa sekä rakenteellista rasismia, mutta myös avaa toivoa ja tietä paremmalle tulevaisuudesta ja ihmisoikeuksien etenemisestä, sanoo Väisänen. 

Brasiliassa taistellaan koronan lisäksi ultraliberaalia, yksityistämisen uudistamisohjelmaa vastaanBrasilian porvarit pyrkivät syventämään työväenluokan oikeuksien peruuttamisohjelmaa vähentämään  julkisten palvelujen rahoittamista.  

- Taistelu Brasiliassa perusoikeuksista ja peruspalveluista on kovaa. Tästä kertoo mm.  lakiehdotuksen 4162 äskettäinen hyväksyminen, jolla edistetään veden ja perusvesipuhdistusten laajaa yksityistämistä Brasiliassa, kertoo Väisänen. 

Kannustan protestoimaan vääryyttä vastaan ja ottamaan haltuun katuja ja instituutioita ihmisoikeuksien ja edistyksen puolesta.  Fasismia ja rasismia vastaan sekä ihmisoikeuksien, demokraattisten vapauksien puolesta on taisteltava nyt, tänään ja tässä, sanoo Väisänen.  

Ihmisvihamielistä politiikkaa vastaan

Taistelun pääkohde Brasiliassa on tällä hetkellä BolsonaronMourão ja Guedesin hallituksen kaataminen ihmisvihamielisen politiikan lopettamiseksi ja pääoman ja imperialismin hyväksi toteutettavien tulonsiirtojen lopettamiseksi. Brasilian kommunisti kokevat, että nyt on käsillä hetki, jolloin voidaan muuttaa politiikan suuntaa ja  vahvistaa  kansan yhtenäisyyttä koko edistyksellisen poliittisen kentän, laajan vasemmiston ja kansalaisyhteiskunnan erilaisten toimijoiden yhteistyöllä. 

Brasiliassa taistellaan  perustulon kehittämisen puolesta  ja korona eristämisen ylläpitämisen puolesta, kunnes pandemian nykyinen kasvutrendi kääntyy.  

- Kaikkien lomautettujen työntekijöiden toive on päästä takaisin töihin. Puhuin eilen Euroopan vasemmiston puheenjohtajien kokouksessa, että nyt tarvitaan  investointeja niin Suomessa kuin Brasiliassa valtion kansanterveysrakenteisiin, jotta voidaan kehittää kaikille kuuluvaa oikeutta terveydenhoitoon ja jotta koronaepidemiaa voidaan torjua. 

Meidän on varauduttava kohtaamaan sekä koronan uusi aalto muuta myös uusi hyökkäys, jonka porvaristo varmasti toteuttaa pandemian jälkeisenä aikana. Tämä tarkoittaa uusliberaalin politiikan pyrkimystä palata keskuuteemme uusilla leikkauslistoilla. Siksi onkin voimistettava edistyksellistä yhteisrintamaa ihmisoikeuksien, rauhan ja toimeentulon puolesta. On jatkettava kapitalismin ja uusliberalistisen politiikan todellisen kuvan paljastamista ja  Covid 19-pandelmian torjumista, listaa Väisänen. 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen mielestä nyt on tärkeää ymmärtää, että  Brasilian porvarihallitus on vastuussa tuntuvasta epäonnistumisesta pandemian hoidossa.   

- Meillä Suomessakin hallituksen on pystyttävä paremmin vastaamaan kaikkein heikommassa asemassa olevien hätään. SKP on esittänyt kahden vuoden kokeilua, jossa otettaisiin käyttöön 1200 euron perusturva kaikille, jotka eivät voi itse omalla työllään itselleen ja perheilleen rakentaa tarvittavaa perusturvaa.

Iskulause Fora Bolsonaro ulos Bolsonaro - sopii tunnuslauseeksi  ihmisoikeuksien vaatimukselle ja ehdotan, että siihen lisätään vaatimus perusturvasta torjumaan koronakriisiä, tiukkaa Väisänen Helsingin Narinkkatorin mielenosoituksessa. 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista