Home >> Artikkelit >> Hallitus siirtää rahaa köyhiltä ja työtätekeviltä rikkaille

Hallitus siirtää rahaa köyhiltä ja työtätekeviltä rikkaille

09.09.2015 - 11:13
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
  • SKP arkisto
Joukkovoima-kansanliike vastusti hallituksen toimia Säätytalon edustalla

Hallitus leikkaa köyhimmiltä, ja lista on pitkä. Kehitysyhteistyöstä leikataan kaikkiaan 300 miljoonaa, josta 100 miljoonaa siirretään yritysten tukemiseen Finnfundin kautta. Opiskelijoilta ja koulutuksesta viedään 200 miljoonaa, työttömiltä sekä eläkeläisiltä karsitaan tukia ja palveluja. Lisäksi useita asiakasmaksuja korotetaan. Hallituksen kaavailemat kulutusverojen korotukset kohdistuvat kaikista raskaimmin köyhimpiin. Sen sijaan rikkaiden verotusta ei kiristetä käytännössä lainkaan.

Hallituksen eilen ilmoittamat yhteiskuntasopimuksen korvaavat toimet ovat lähinnä palkanalennuksia työntekijöille. Kuten hallituksen leikkaukset, myös palkanalennukset ovat viime kädessä tulonsiirtoja omistavalle luokalle. Tässä on kysymys poliittisesta arvovalinnasta, luokkapolitiikasta, jossa työtätekeviltä sekä köyhiltä otetaan ja rikkaille annetaan. Lisäksi hallituksen tavoitteena on nujertaa järjestäytynyt ay-liike.

Hallitus väittää, että leikkauksia on pakko tehdä, mutta tosiasiassa leikkaukset ovat huono ratkaisu. Ne syventävät lamaa, eivätkä ratkaise talouden todellisia ongelmia: vinoutunutta tulonjakoa ja laajaa työttömyyttä. Heinäkuun lopussa laaja työttömyys oli lähes puoli miljoonaa. Se on ennennäkemättömän korkea lukema: ongelma on vuosi vuodelta vain pahentunut.

SKP vaatii hallitusta perumaan heikoimpiin kohdistuvat leikkaukset. Eläkkeensaajien asumistukea ei saa poistaa, kehitysyhteistyön resurssit on turvattava, koulutuksen ja sosiaaliturvan leikkaukset peruttava. Rahaa palvelujen rahoittamiseen löytyy perumalla puolustusvoimien tilausvaltuuksia ja korottamalla pääomien verotusta. Sunnuntailisien ja ylityökorvausten pienentäminen ei tuo talouteen lisää rahaa eikä auta työpaikkojen luomisessa. Työajan pidentämisen ja työntekijöiden työehtojen heikentämisen sijaan työtä on jaettava tasaisemmin. Tarvitaan ay-liikkeen ja kansalaisjärjestöjen yhä tiiviimpää yhteistyötä hallituksen leikkaus- ja kurjistamispolitiikan torjumiseksi.

SKP:n sihteeristö

Ajankohtaista