Home >> Artikkelit >> Hiroshima-päivänä sytytetään rauhanliekkejä

Hiroshima-päivänä sytytetään rauhanliekkejä

06.08.2019 - 12:30
(updated: 06.08.2019 - 12:54)
  • Mervi Grönfors ja Petra Packalén
Lastenhoitaja Mervi Grönfors SKP:n edustajakokouksessa 2019 ja Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén kesätunnelmissa.

Tänään vietetään kansainvälistä Hiroshima-päivää. Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshimaan järkyttävin seurauksin 74 vuotta sitten. Siviilien kärsimykset, kuolema ja sairaudet eivät unohdu. Tänäänkin pommin uhrien jälkeläiset kärsivät atomipommin jälkiseurauksista, uhrien lapset kantavat seurauksia mukanaan.

Ympäri Suomea järjestetään muisto- ja kynttilätilaisuuksia ja Tampereella Rauhanliekki asevarustelua vastaan -tapahtumaa järjestävät SKP:n keskuskomitean jäsen, lastenhoitaja Mervi Grönfors sekä Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén. Heistä kumpikin pitää järjettöminä nykyisiä asevarusteluun käytettyjä rahasummia sekä ydinaseiden jatkokehittelyä.

– Nytkin yli 350 miljoonaa lasta maailmassa elää sota- ja katastrofialueilla. Sotien seuraukset, kuten nälkä, sairaudet ja vammautumiset aiheuttavat lasten turhia kuolemia päivittäin. Sotatoimia kohdistetaan kouluihin ja sairaaloihin, jolloin lapsiuhreilta ei vältytä. Maailma tuntuu käyvän sotaa lapsiaan vastaan, sanoo Grönfors.

Grönforsin mielestä lasten oikeudet hoivaan, turvaan, ravintoon ja koulutukseen eivät konfliktialueilla toteudu. Väkivaltaisuuksien keskellä elävien lasten terve kehitys vaarantuu ja pahimmassa tapauksessa heidät värvätään taistelijoiksi. Hänen mielestään aseteollisuus kääntää katseensa pois aseiden käytön seurauksista.

– Voittojen maksimointi on aseteollisuudelle tärkeämpää kuin aseiden käytön seuraukset, jotka tänä päivänä kohdistuvat enenevässä määrin siviileihin. Geneven sopimuksen lisäpöytäkirjassa kielletään kaikki siviileihin kohdistuvat sotatoimet. Sodan sääntöjen kunnioitus on murentunut sitä mukaa, kun konfliktien osapuolina ovat muut tahot kuin valtiolliset toimijat, sanoo Grönfors.

Suomi boikotoi YK:n ydinaseet kieltävää sopimusta

Rauhanliekki -tapahtumassa puhuva Packalén haastaa Suomen uutta hallitusta ottamaan vahvan kannan ydinaseita vastaan.

"Rinteen hallituksen tulisikin perua välittömästi kymmeniä miljardeja maksava hävittäjähankinta"

– Vaadimme tämän illan kynttilähetken aikana myös Suomea allekirjoittamaan ja ratifioimaan YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen. Sen tarkoituksena on kieltää ydinaseet ja lopulta hävittää ne kokonaan maailmasta. Yksikään niistä valtiosta, jolla tiedetään tai epäillään olevan ydinase hallussaan, ei ole allekirjoittanut sopimusta. Niiden joukossa myös Yhdysvallat, sanoo Packalén.

AFP kertoi heinäkuussa, että Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin mukaan ydinaseiden määrä maailmassa on vähentynyt sitten 1980-luvun puolivälin huippuvuosien. Huolestuttavaa Siprin mukaan on kuitenkin se, että valtiot, joilla on valmius ydinaseiden kehittämiseen, uusivat ydinaseitaan modernimpaan suuntaan.

– On täysin käsittämätöntä, että ydinaseiden kehittämisellä pullistellaan edelleen. Yksikään valtio, joka tällaista harjoittaa ei saa olla arvostelun yläpuolella. Lisäksi asevarusteluun laitetaan myös meidän maassamme jatkuvasti lisää rahaa. Rinteen hallituksen tulisikin perua välittömästi kymmeniä miljardeja maksava hävittäjähankinta, joka on kirjattu hallitusohjelmaan. Yksikään hallitus ei voi sanoa itseään vähänkään vasemmistolaiseksi, mikäli kirjauksissa on näin valtavia sotakonehankintoja, tilittää Packalén.

Tampereen Hiroshima-päivän tapahtuma:

Rauhanliekki asevarustelua vastaan Hiroshima-päivänä
www.facebook.com/events/357094414958764/

Tule sytyttämään kynttilä Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhrien muistolle Hiroshima-päivänä tiistaina 6.8.2019 Tampereen Keskustorille kello 18:00.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskuista tulee kuluneeksi tänä vuonna 74 vuotta. Yhdysvaltojen 6.8. ja 9.8.1945 pudottamat pommit tuhosivat japanilaiset kaupungit silmänräpäyksessä. Sadattuhannet kuolivat ja vammautuivat. Hengissä selvinneet ja heidän jälkeläisensä kärsivät edelleen atomipommien seurauksista.

Tapahtumassa vaaditaan myös Suomea allekirjoittamaan ja ratifioimaan YK:n ydinaseet kieltävä sopimus. Sopimuksen tarkoituksena on kieltää ydinaseet ja lopulta hävittää ne kokonaan maailmasta.
http://www.icanw.org/status-of-the-treaty-on-the-prohibition-of-nuclear-weapons

Lisäksi tapahtumassa vaaditaan kansainvälistä aseistariisuntaa.

Muita Hiroshima-päivän tapahtumia Rauhanliiton sivuilla: https://rauhanliitto.fi/rauhanliitto/ajankohtaista/tiedotteet/hiroshima-paiva-2019

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista