Home >> Artikkelit >> Hyvinvointivaltion puolesta - Irti EU:sta!

Hyvinvointivaltion puolesta - Irti EU:sta!

27.11.2013 - 16:02
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
  • kuva T. Koivisto
Kommunistit kannattavat edistyksellisiä ja vallankumouksellisia liikkeitä, jotka on tähdätty vallitsevaa unionia ja sen uusliberalistista politiikkaa vastaan.

Helsingissä Kolmen sepän patsaalla puhunut SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen siteerasi EU-oloihin päivitettyä Marxin ja Engelsin Kommunistisen puolueen manifestia.

– Aave kummittelee yhä Euroopassa – kommunismin aave. Kaikki Euroopan unionin mahdit ovat liittoutuneet pyhään ajojahtiin aavetta vastaan: paavi ja komissaarit, Merkel ja Katainen, Suomen äärioikeistoradikaalit ja Saksan poliisit.

Väisänen totesi edelleen manifestia mukaillen, että kommunistit taistelevat työväenluokan lähimpien välittömien tarkoitusperien ja etujen saavuttamiseksi, mutta EU-vaaleissa he puolustavat samalla myös työväenliikkeen tulevaisuutta.

– Kommunistit kannattavat kaikkialla jokaista edistyksellistä ja vallankumouksellista liikettä, joka on tähdätty vallitsevaa unionia ja sen uusliberalistista politiikkaa vastaan. Kaikissa näissä liikkeissä he kohottavat esiin liikkeen peruskysymyksenä irtautumisen kapitalismista.

Kommunistit tekevät työtä kaikkialla kaikkien maiden demokraattisten ja vasemmistolaisten puolueiden yhdistymisen ja yhteisymmärryksen luomisen puolesta.

– Vaviskoon vallassa oleva eliitti, Troikka ja leikkauslistojen laatijat! Meillä ei ole muuta menetettävää kuin EU-sopimusten kahleet, mutta voitettavana koko Eurooppa! summasi Väisänen.

SKP:n pääsihteeri ja eurovaaliehdokas Heikki Ketoharju muistutti, että eurokriittisyys ei ole pelkkää oikeistolaista nationalismia.

– Myös vasemmalla ollaan tyytymättömiä nykyiseen unioniin.

EU-parlamentissa toimiva GUE/NGL-ryhmä on täynnä vasemmistolaisia eurokriittisiä meppejä, ja vasemmisto käy kaiken aikaa kamppailua julkisen sektorin ja kunnollisen työelämän puolesta EU:n uusliberaaleja käytäntöjä vastaan.

SKP haluaa olla mukana yleiseurooppalaisessa muutosliikkeessä, joka teoillaan asettaa kyseenalaiseksi koko nykyisen unionin ideologisen perustan.

– Nykyiselle kehitykselle on olemassa vaihtoehtoja. Me esittelemme oman tulevaisuudennäkemyksemme tammikuussa, sanoi Ketoharju.

SKP:n listalla on toistaiseksi asetettu kahdeksan eurovaaliehdokasta:

Heikki Ketoharju ja Tiina Sandberg Helsingistä, Simo Suominen ja Petra Packalén Tampereelta, Miguel López Jyväskylästä, Susanna Rissanen Iisalmesta, Tero Pitkä Heinolasta sekä sitoutumattomana ehdokkaana Rita Dahl Vantaalta.

 

SKP vaatii eurovaaleissa:

- Ei tukipaketteja veronmaksajien rahoilla. Pankit kriisin maksajiksi.

- Julkisia palveluja parannettava, NATO-kytköksistä luovuttava ja ekologinen rakennemuutos käynnistettävä.

- EU:sta on irtauduttava ja rakennettava Eurooppaa ihmisten ehdoilla.

Ajankohtaista