Home >> Artikkelit >> Jo riittää pörssipelurien ahneus!

Jo riittää pörssipelurien ahneus!

15.09.2006 - 11:21
(updated: 06.06.2016 - 13:48)

Nykyinen globalisaatio merkitsee useimmille ihmisille turvattomuutta. Globalisaatiosta hyötyvän pienen vähemmistön kelpaa kuitenkin hymyillä.

Pääjohtaja Jorma Ollila on ollut Nokian, Fordin ja UPM:n hallituksissa päättämässä viimeksi kuluneen vuoden aikana yhteensä useiden kymmenien tuhansien työntekijöiden irtisanomisista. Samaan aikaan Ollila kasvatti ansiotulojaan vuodessa lähes 40 prosentilla, yli 1,3 miljoonalla eurolla.

Sammon, Pohjolan, Elcoteqin ja Kemiran johtajat palkittiin viime vuoden kovista otteistaan peräti 120 - 150 prosentin korotuksilla ansiotuloihin. Se tiesi esimerkiksi konsernijohtaja Björn Wahlroosille lähes 1,3 miljoonan euron palkankorotusta.

Yli 3 000 työntekijää pois potkivan UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kuittasi yhtiön johdon satojen miljoonien virheinvestoinneista huolimatta yli 50 prosentin jättikorotuksen ja pääsi yli miljoonan euron vuosiansioille.

Satoja kertoja muita suurempien palkkojen ja palkkioiden maksaminen suuryhtiöiden johtajille on ahneutta, jonka vertaista Suomessa ei ole ennen nähty. Sille ei ole mitään järkevää eikä hyväksyttävää perustetta.


Pörssiyhtiöt jakavat jättiosinkoja

Huippujohtajien palkkojen korottaminen on osa pörssiyhtiöiden moraalitonta menoa. Suursijoittajat palkitsevat likaisesta työstä johtajia, jotka nostavat joukkoirtisanomisilla yhtiöiden osakekursseja ja voittoja.

Helsingin pörssiin listautuneet yhtiöt jakoivat HEX:n tilastojen mukaan osinkoja omistajilleen viime vuonna ennätyksellisen paljon, yhteensä 8 380 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta oli noin 2 miljardia.

Kymmenessä vuodessa pörssiyhtiöiden jakamien osinkojen määrä on noussut lähes kymmenkertaiseksi. Pelkästään tämän vuosikymmenen alkupuoliskon aikana kuponginleikkajille on jaettu pörssiyhtiöistä yli 74 miljardia euroa osinkoina.


Osingoista ei makseta kunnallisveroa

Osingoista eivät niiden saajat maksa kunnille veroa lainkaan. Osingoista ei makseta myöskään eläkevakuutusmaksuja, sosiaaliturvamaksuja, sairausvakuutusmaksuja eikä työttömyysvakuutusmaksuja, joita palkansaajat ja jopa työttömät joutuvat maksamaan. Lisäksi verotussäännöt ovat täynnä porsaanreikiä. 30 prosenttia osinkotuloista on pörssiyhtiöissä valtionverotuksessakin verotonta tuloa. Muissa yhtiöissä osinkotulo on 90 000 euroon asti kokonaan verovapaata, sen jälkeenkin vain osasta verotetaan.

Kaiken lisäksi Matti Vanhasen ja Eero Heinäluoman johtama hallitus vapautti suuromistajat omaisuusverosta.


Kyse on työntekijöiden työn tuloksista

Osingot ja johtajien huippupalkat revitään työntekijöiden työn tuloksista.

Sen sijaan, että yritysten tuottama voitto käytettäisiin työpaikkoja turvaaviin ja uusia työpaikkoja luoviin investointeihin, menee suurin osa voitoista pörssipeliin kansainvälisillä osakemarkkinoilla ja jo olemassa olevien yritysten osakkeiden ostamiseen muista maista. Uusinvestointeja suuryhtiöt harrastavat nykyisin varsin vähän.

SKP vaatii tällaiselle työntekijöiden tulosten rosvoamiselle sulkua. Ammattiyhdistysliikkeen on syytä käyttää yhteistä ja kansainvälistä joukkovoimaansa työntekijöiden palkkojen nostamiseksi. SKP vaatii myös hallitusta kantamaan yhteiskuntavastuuta muuttamalla lakia niin, että kielletään kannattavia yhtiöitä käyttämästä irtisanomia keinona kasvattaa voittojaan. Jättitulojen verotuksen keventämisen sijasta on pääomatuloja ryhdyttävä verottamaan samalla tavalla kuin muitakin tuloja.

Jättiosinkoja jakavien yhtiöiden samaan aikaan tekemät joukkoirtisanomiset nostavat samalla esiin tarpeen vaihtoehdosta yhä räikeämpään rosvoukseen perustuvalle kapitalismille.

On siirryttävä toisenlaiseen, oikeudenmukaisempaan järjestelmään, jossa työtä tehdään jokaisen ja kaikkien yhteiseksi hyväksi ja jossa työntekijät voivat vaikuttaa myös siihen, miten ja kenen hyväksi heidän työnsä tuloksia käytetään.
Yrjö Hakanen, Eespäin-lehdelle 30.3.06:

Tekijä

Ajankohtaista