Etusivu >> Artikkelit >> Kokoontuminen on ihmisoikeus

Kokoontuminen on ihmisoikeus

02.02.2017 - 10:45
(updated: 02.02.2017 - 11:03)
  • Pride kuva
Kokoontumisenvapaus on yksi tärkeimmistä ihmisoikeuksista / kuva Toivo Koivisto

Oikeusministeriön teettämän selvityksen mukaan kokoontumislaissa säädettyä mielenosoituksen ilmoitusaikaa tulisi pidentää kolmeen vuorokauteen nykyisen kuuden tunnin sijaan. Suomen kommunistisen puolueen (SKP) mielestä tällaiset viestit Jari Lindströmin (PS) luotsaamalta ministeriöltä ovat törkeitä ihmisten kokoontumisenvapautta kohtaan.

Selvityksen tulosta selittävät asiat ovat ideologisesti värittyneitä. Niiden mukaan “Mielenosoitusten järjestäminen on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Aiemmin mieltä osoitettiin jotain asiaa vastaan tai sen puolesta. Nykyään monet mielenosoitukset aiheuttavat vastamielenosoituksen ja mieltään osoittavien ryhmien suuret mielipide-erot ovat johtaneet fyysisiin yhteenottoihin eri ryhmittymien välillä.” Perustelut koskevat tosiassa vain pientä osaa mielenilmauksista. Useimmiten vastamielenosoitusta ei ole eikä suurimmassa osassa niistäkään ole ilmennyt fyysisiä yhteydenottoja. Kokoontumisvapauden rajoittamista on selvityksessä perusteltu hyvin heikosti.

Varsinainen ongelma on, että virkavalta ei ole puuttunut äärioikeiston toimintaan tarpeeksi. Esimerkiksi julkisissa kokouksissa tapahtuvaan kansanryhmää vastaan kiihottavaan puheeseen ole puututtu rikoslain tarjoamilla valtuuksilla. Oma lukunsa on järjestäytyneiden fasististen ryhmien, kuten Suomen Vastarintaliikkeen toiminnan jatkuminen, vaikka se on selvästi yhdistymisvapauden ulkopuolella.

Demokraattisen kansalaisyhteiskunnan tila on jo vuosia ollut huolestuttava. Äänestysaktiivisuus vaaleissa on laskenut ja istuva hallitus on leikannut useiden kansalaisjärjestöjen tukia. Elinkeinoelämä ja oikeistohallitus ovat suoraan hyökänneet ammattiyhdistysliikettä vastaan. Nämä ovat osasyinä sille, että ihmiset kokevat vaikuttamisen yhteiskunnan asioihin hankalaksi ja vaipuvat epätoivoon. SKP:n mielestä onkin lisättävä ihmisten demokraattisia osallistumismahdollisuuksia sen sijaan, että kavennetaan kokoontumisen vapautta. SKP:n mielestä oikeusministeriön ehdotus hankaloittaa mielenosoitusten järjestämistä ja kuuluu samaan sarjaan lakko-oikeutta kaventavien ehdotusten kanssa.

Suomen kommunistinen puolue Helsingissä 31.1.2017

Eroa Sipilä! - mielenilmaus Helsingissä 2.2.2017
https://www.facebook.com/events/240959366347822/

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista