Home >> Artikkelit >> Kuolemantuomiot syytä lopettaa

Kuolemantuomiot syytä lopettaa

25.04.2017 - 14:15
(updated: 25.04.2017 - 14:15)

Kuolemanrangaistus on peruuttamaton ja ihmisoikeuksia loukkaava rangaistus. Kuolemanrangaistus loukkaa perustavanlaatuisinta ihmisoikeutta, oikeutta elää. Mm. ihmisoikeusjärjestö Amnesty vastustaa kuolemanrangaistuksen käyttöä kaikkialla ja kaikissa tapauksissa. EU uhkaa keskeyttää jäsenyyskeskustelut Turkin kanssa, jos se palauttaa kuolemantuomiot käytännöksi.

EU ja Yhdysvallat tekevät tiivistä yhteistyötä laajalla rintamalla. Yhdysvalloissa kuolemanrangaistus on voimassa 31 Yhdysvaltojen 50 osavaltiosta. Arkansasin osavaltio aikoo teloittaa kahdeksan miestä vielä tämän viikon aikana, koska yksi kuolemaantuomioissa käytetyistä aineista, midatsolaami, on vanhenemassa osavaltion varastoissa.

- Kuolemantuomion käyttö on jo sinällään osoitus siitä, ettei ihmisten oikeutta elämään kunnioiteta. Yhteiskunta haluaa säästää kustannuksia ja antaa pelotteen, joka on jo moneen kertaan todettu toimimattomaksi. Nyt toimintaa tehostetaan vielä entisestään, koska teloitukseen käytettävä myrkky on vanhenemassa. Tuomittujen oikeusturva ja ihmisoikeudet on tässä päätetty sivuuttaa. Ihmisen elämän arvo on mitattu ja köykäiseksi todettu, kritisoi ympäristösuunnittelija ja SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg.

Yhdysvalloissa kuolemantuomioita langetetaan suhteellisesti enemmän tapauksissa, joissa rikoksen uhri on ollut valkoihoinen. Riippuu paljon syyttäjästä, vaatiiko hän kuolemanrangaistusta vai vankeustuomiota. Valtaosalla kuolemaantuomituista ei ole taloudellisesti varaa omaan asianajajaan. Oikeuden määräämät asianajajat ovat usein alipalkattuja ja ylityöllistettyjä, eikä heillä mahdollisesti aina ole aiempaa kokemusta kuolemanrangaistusoikeudenkäynneistä.

- Huomiota herättää myös se, että vaikka afroamerikkalaiset ja latinot edustavat Yhdysvalloissa vähemmistöä, on heitä aina kuolemanselleissä paljon enemmän kuin valtaväestön edustajia, huomauttaa Sandberg.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista