Home >> Artikkelit >> Marx-opiston kesätapaaminen kerää vasemmistoa yhteen

Marx-opiston kesätapaaminen kerää vasemmistoa yhteen

12.08.2017 - 18:15
(updated: 12.08.2017 - 21:32)
  • Marx-opisto 2017
Marx-opiston tapaamiset järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kesäisin ja talvisin / kuva SKP

Hauhon Vähäjärvellä kokoontuu tänä viikonloppuna 10.-12.8. täysi kurssi opiskelijoita Demokraattisen sivistysliiton (DSL) järjestämään Marx-opiston kesätapaamiseen. Hakijoita uudistuneeseen, aikaisemmin kesä- ja talviyliopistona tunnettuun viikonloppukurssiin, oli tänä kesänä huippumäärä. Osallistujia on ympäri Suomen ja ikävuosikymmenet ovat kaikki edustettuna, perheellisten lapsista aina eläkeläisiin asti. Suomen kommunistinen puolue (SKP) ja Kommunistinen nuorisoliitto (KomNL) ovat DSL:n yhteistyökumppaneita kurssin järjestämisessä.

Marx-opiston ohjelma edustaa ainoaa lajissaan Suomessa, kertoo opiston rehtorina toimiva, DSL:n työntekijä Anna-Mili Tölkkö. "Viikonlopun aikana opitaan marxilaisen teorian lisäksi yhdistämään opittua käytännön toimintaan. Monimuotoisilla oppimistavoilla, kuten ryhmätöillä asiantuntija-alustusten lisäksi, voidaan vastata paremmin erilaisten opiskelijoiden tarpeisiin. Varsinkin sunnuntaina, kun aiheet liikkuvat työtaisteluiden äärellä, pääsevät opiskelijat pohtimaan marxilaisuuden klassikkojen merkitystä nykypäivänä", sanoo Tölkkö.

Perjantain aiheena opistossa oli mm. Juha Suorannan alustama "Miten Freire soveltaa Marxia pedagogiikassa?" Tänään lauantaina on pureuduttu Rosa Luxemburgin ajatteluun Tiedonantajan päätoimittaja Marko Korvelan luotsaamana ja pohdittu ryhmätöiden kautta dialektisen metodologian käyttöä yhteiskunnan selittämisessä. Sunnuntaina aiheet käyvät yhä enemmän kohti käytäntöä, kun opiskelijoiden eteen saapuu joukko ay-aktiiveja. Marx-opisto on siis oiva antamaan eväitä tulevaan työtaisteluiden syksyyn.

Ohjelmaan on kuulunut myös ulkoilua, kelien vaihdellessa helteistä ukkoseen. SKP:n pääsihteerin Petra Packalénin vetämät "luokkapelit" laittoivat kurssilaiset kahteen joukkueeseen; työväenluokkaan ja kapitalisteihin. Erilaisten pelien tulos riippui joukkueiden koosta ja etulyöntiedusta. Lopputuloksena työväen joukkue voitti kisat joukkovoiman turvin. Marx-opiston aikana on myös päästy saunomaan ja pelaamaan mölkkyä.

Marx-opistoon voivat hakea kaikki marxilaisuudesta kiinnostuneet. Lisätietoja seuraavasta tapaamisesta päivittyy DSL:n sivuille syksyn aikana:
http://www.desili.fi

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista