Etusivu >> Artikkelit >> Marx työläisten ideologinen vasara

Marx työläisten ideologinen vasara

11.05.2018 - 16:00
(updated: 11.05.2018 - 16:11)

Venäjän federaation kommunistinen puolue (VFKP) järjestää kansainvälisen Marx-seminaarin 11.-12. toukokuuta Moskovassa. Tieteelliseen seminaariin on kutsuttu Nobel palkittuja, Marx-asiantuntijoita ja poliitikkoja. Suomesta Marxin Pääoman vaikutus globaaliin kehitykseen-nimiseen seminaariin osallistuu Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

Seminaariin osallistuu tovereita 38 maasta. Kaksipäiväisen seminaarin osallistujat kävivät aluksi kunnioittamassa Karl Marxin elämäntyötä Moskovassa sijaitsevalla Marx-monumentilla.  

Helsingissä keskustellaan Marxista 

Karl Marxin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Suomessa ja maailmalla on järjestetty erilaisia Marxin teoriaa juhlivia tilaisuuksia. Helsingissä Vanhan ylioppilastalon musiikkisalissa 12.5. seminaarissa "Kapitalismin kriisit ja Marxin paluu" kuullaan viisi kiinnostavaa alustusta; poliittisen talouden tutkija Antti Ronkaiselta, tutkija Pertti Honkaselta, tutkija Toni Ruuskalta, dosentti Leena Eräsaarelta ja toimittaja Marko Korvelalta. Marx-keskustelua Helsingissä vetää Yrjö Hakanen

Moskovan seminaari 

Venäjän federaation kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennady Zyuganov korosti avauspuheenvuorossaan, että Marx on kaikkien työläisten ideologinen vasara ja että ilman ihmisten perusturvaa, työtä ja ruokaa eivät kasva myöskään filosofiat eivätkä vastarinnat.  

- Venäjällä pankkeja on tuettu kuten uusliberalismin logiikkaa kuuluu. Vain viisi prosenttia pankkeihin sijoitetusta rahoista on todella osunut työllisyyttä edistäviin hankkeisiin. Venäjää mustamaalataan ja meihin kohdistetaan taloudellisia pakotteita – kaikkeen tähän olemme tässä kapitalismissa ja globaalissa tilanteessa joutuneet sopeutumaan. Marxin taistelevassa hengessä puolue toimii kuitenkin työväenluokan tiedostamisen vahvistamisen puolesta ja että voisimme entistä paremmin panna toimeen ja käytäntöön kommunistisen puolueen manifestin, kritisoi nykymenoa ja työväenluokan tiukkaa tilannetta VFKP:n puheenjohtaja Zyuganov avauspuheenvuorossaan. 

Gennady Zyuganov korosti yleisen kiinnostuksen Marxia kohtaan kasvaneen. Zyuganovin mukaan marxilainen teoria ja talousanalyysi on nostanut Kiinan maailman talousmahdiksi.  

- Historia on osoittanut, että kapitalismi on aloittanut kaksi maailmansotaa. Kiina marxilaisen analyysin avulla on näyttänyt koko maailmalle, että se mitä on sanottu mahdottomaksi, on Kiinassa tehty mahdolliseksi. Samaan aikaan kuin Kiina kiinnostuu laajemmin Marxista ja on noussut maailman yhdeksi johtavaksi talousmahdiksi näyttää siltä, että Yhdysvallat on luovuttanut tavoitteestaan pitää huolta kaikkein köyhimmistään, sanoo VFKP:n puheenjohtaja Zyuganov. 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen Moskovan puheessaan vastaa kysymyksiin miksi Suomessa tarvitaan kommunistista puoluetta, mihin puolue tarvitsee Marxia ja miten mennä kansan pariin. 

- Poliittisen eliitin leikkauspolitiikka on nostanut Marxin haudasta. Marx puree tänään yli puoluerajojen eikä edes EU:n komission puheenjohtaja Juncker voinut jättää Marxin syntymäpäivän tilaisuuksia väliin viime viikolla Trierissä, Saksassa. Nykymeno on nostanut luokat takaisin keskusteluun. Köyhyys Suomessa on raaistunut. Palkalla ei tule toimeen. Tähän tilanteeseen ja tähän joukkotaisteluun työläisten oikeuksista ja kaikkien ihmisten perusturvasta tarvitaan uutta ja uskottavaa parlamentaarisia puolueita paremmin purevampaa hammasta ja tarvitaan joukkoja kokoavaa radikaalia vasemmistolaista yhteisrintamaa. Kommunistinen puolue voi olla tässä tänään se magneetti, joka yhdessä nykymenoon tyytymättömien kanssa voi alkaa koota Suomeen sellaista poliittista vaihtoehtoa, joka osaa kertoa tästä tilanteesta ja tähän tarvittavasta muutoksesta parempaan, sellaisella rautalagalla, että kadunmies ja nainen sen ymmärtää ja että se kutsuu mukaan rakentamaan porukalla parempaa, kertoo JP (Juha-Pekka) Väisänen Moskovan seminaarin kiireistä. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista