Home >> Artikkelit >> Meitä ei huijata, ministeri Kiuru

Meitä ei huijata, ministeri Kiuru

23.09.2019 - 14:45
(updated: 23.09.2019 - 14:57)
  • Miguel López, SKP:n varapuheenjohtaja,

SKP:n varapuheenjohtaja López: ”Meitä ei huijata, ministeri Kiuru” 

SKP:n varapuheenjohtaja, yliopistonopettaja Miguel López istuu opetustauolla Jyväskylän yliopiston Agoran rakennuksessa sijaitsevassa ruokalassa. Hän juo kahvia ja tuijottaa läppärinsä ruutua.  

Viime aikoina olet puhunut eri tilaisuuksissa iäkkäiden ihmisten tilanteesta Suomessa. Olet ollut aika kriittinen. Väität, että päättäjien moraali on kadoksissa. Miten arvioisit hallituksen budjettia? Löytyykö se kadoksissa oleva moraali?  

Luen juuri valtioneuvoston sivuja, vastaa López. Tässä lukee: ”Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru toteaa, että budjettiriihen päätökset osoittavat, että nyt tosiasiassa parannetaan ihmisten tarvitseman hoidon ja hoivan saatavuutta ja laatua”  

Sitten numerot, eli eurot: 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen hallitus kohdentaa 80 miljoonaa euroa vuonna 2020, 130 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja 150 miljoonaa euroa vuonna 2022. Vanhusten tehostettuun palveluasumiseen säädetään sitova henkilöstömitoitus 0,7. 

López pitää pitkän paussin ja jatkaa: “Tuo 0,7 on hyvä niin kauan kun tähän lukuun lasketaan ”ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden (esimerkiksi lähihoitajat ja sairaanhoitajat) työtunnit, jotka kohdentuvat välittömään hoitotyöhön. Muun avustavan henkilöstön tarve on määriteltävä erikseen” kuten selvästi sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. Epäilen kuitenkin vahvasti hallituksen rehellistä laskentaa”, López arvio. 

 

Mutta kysyt siis, että miten arvioin hallituksen budjettia iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta? Vastaan opettajan tyyliin, eli askel askeleelta ja vertailemalla. 

 

Kun puhutaan niin suurista summista rahaa, on vaikea tajuta mitä se oikeastaan tarkoittaa. Mitä tarkoittaa viisi miljoona tai 80 miljoona? No, aivan ensimmäiseksi tarkennetaanpa hyvin yksikertainen asia. Kuinka monta miljoonaa on miljardissa? Tuhat tietenkin. Eli, jos jotain maksaa vaikkapa 10 miljardia euroa on se siis 10 tuhatta miljoona euroa”, toteaa López ja jatkaa:  

Mitä tämä hallitus, joka hyväksyi tämän ”vasemmistolaisen” budjetin, suunnittelee ostavansa? Mitä, joka maksaa ainakin 10 tuhatta miljoona euroa? 64 hävittäjää, eikö niin? Eli 64 metallikasaa, joilla ei ole muuta käyttöä kuin tuhota ympäristöä ja ihmisten elämä. Sen lisäksi, jos lasketaan - ja pitäisi laskea - koneiden elinkaaren aikana kertyviä yläpito- ja kehityskustannuksia, eurojen määrä on 40 tuhatta miljoona. Eli, yksi niistä monstereista maksa yli 150 miljoonaa euroa heti kättelyssä ja noin 600 miljoona euroa sen elinaikana. Yksi! Se on yhden tappavan koneen hinta! pamahtaa López, mutta jatkaa: “Luen vielä mitä ministerimme Kiuru ilmoittaa meille suomalaisille: 

”Iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tähtäävän ikäohjelman laatimiseksi ehdotetaan 5 miljoonan euron vuosittaista lisäpanostusta vuosina 2020–2022 ja lisäksi käynnistetään vanhusasiavaltuutetun toiminta. Kotihoidon kehittämishankkeelle ehdotetaan lisäksi 2 miljoonan euron vuosittaista rahoitusta samalle ajanjaksolle. Myös saattohoidon kehittämiseen varataan lisärahoitus” 

Eli, 5 kertaa 3 ja 2 kertaa 3. Yhteissumma: 21 miljoonaa. Toisin sanoen, iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ”vasemmistohallitus” budjetoi noin saman summan mitä yhden Hornetin ikkunat voivat maksaa.  

Olen hyvin surullinen, siitä miten päättäjät voivat olla niin tunteettomia, niin tietämättömiä. Eli, moraali on edelleen pahasti kadoksissa – lopullisesti,  toteaa SKP:n varapuheenjohtaja Miguel López. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista