Home >> Artikkelit >> Nuorilla aktivisteilla aloite – slovenialainen Maiken Kores puhuu Helsinki Prideilla

Nuorilla aktivisteilla aloite – slovenialainen Maiken Kores puhuu Helsinki Prideilla

26.06.2019 - 13:00
(updated: 26.06.2019 - 13:41)
  • Maiken Kores, Marec 8. Instituutti, Slovenia, HLBTQI, Pride
Maiken Kores on slovenialainen ihmisoikeusaktivisti ja työskentelee ohjelmasuunnittelijana Marec 8 Instituutissa Ljubljanassa.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja kulttuurin juhlaviikot 24.-30.6. on yksi pääkaupungin suurimmista yleisötapahtumista.  SKP:n sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ryhmä Punainen sateenkaari järjestää viikolla virallista PRIDE-ohjelmaa.  
 
Torstaina 27.6. Työväenliikkeen kirjastossa, klo 17-19  kuullaan "Tarvitaan vapaustuspäivät keskustelu". Keskustelussa mukana Slovenian sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen etuja ajavasta Marec 8. Instituutista ohjelmasuunnittelija Maiken Kores, Euroopan vasemmiston HLBTQI-ryhmän aktivisti, SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg ja SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. Keskustelu tulkataan englanniksi ja suomeksi Tilaisuus on Euroopan vasemmiston, SKP:n ja Demokraattisen sivistysliiton yhteistyöhanke. Työväenliikkeen kirjasto löytyy Helsingistä osoitteesta Sörnäisten Rantatie 25 A 1. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa! 

 
Lauantaina 29.6. Pride-kulkue starttaa kello 12.00 Senaatintorilta ja suuntaa Puistojuhlaan Kaivopuistoon. Punaisen sateenkaaren blokki kokoontuu perinteisesti Senaatintorilla Aleksanterin patsaalla klo 11. josta siirrytään marssille. Kaikki ovat tervetulleita marssimaan ihmisoikeuksien puolesta. Omia kylttejä ja rekvisiittaa saa tuoda mukana. Punaisen sateenkaaren aktivistit ovat tuoneet marssille myös puolueen lippuja ja muuta rekvisiittaa, joten lipunkantajia tarvitaan.   
 
Punaisen sateenkaaren teltta   
 
Puistojuhla on Kaivopuistossa ja se alkaa klo 14 ja päättyy klo 18. Punaisella sateenkaarella on siellä oma poliittinen teltta. Teltalla tehdään politiikkaa, myydään marxilaista kirjallisuutta ja ollaan näkyvillä.  

  

Tarvitaan vapautuspäivät - keskustelu Työväenliikkeen kirjastossa 

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vapautuminen yhteiskunnan syrjivistä rakenteista ei loppunut siihen, kun taistelun nimi vaihdettiin vapautuspäivistä Prideksi. Keskustelussa avataan vapauden, vapautumisen ja rakenteiden käsitteitä ja pyritään kehittämään Pride-tietoisuutta, avaamaan silmiä sateenkaarikansan omista oikeuksista ja yhteisen taistelun tärkeydestä Suomessa ja Euroopassa. 

Punaisen sateenkaaren PRIDE-keskustelua avaavat sateenkaarikansalaisjärjestö “8. Marec Instituutista” Maiken Kores Sloveniasta, Euroopan vasemmiston HLBTQI-ryhmän aktivisti Tiina Sandberg ja SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Tilaisuuden järjestää Demokraattinen sivistysliitto (DSL), Suomen kommunistinen puolue (SKP) ja Euroopan vasemmisto (European Left) 

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg katsoo, että identiteettipolitiikka ja kysymys sen suhteesta luokkaan on erittäin kiinnostava ja ajankohtainen. 

- Ihmiset eivät tänä päivänä ole luokkatietoisia, joten he eivät osaa asettaa tätä kysymystä ensisijaiseksi. He kiinnittyvät itselleen tärkeisiin ja merkityksellisiin kysymyksiin, kuten seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin. En pidä sitä huonona, päin vastoin. Koettu sorto saa ihmiset liikkeelle ja haluamaan muutosta. On meistä kommunisteista kiinni, miten hyvin osaamme kytkeä näitä kamppailuja osaksi laajempaa luokkataistelua ja miten teemme selväksi, että myös nämä henkilökohtaisemmat kysymykset on ehdottomasti ratkaistava jotta todellinen tasa-arvo voisi tulla mahdolliseksi, sanoo Tiina Sandberg 

Sloveniassa nuoret aktivistit liikkeen johdossa 

Ljubljanassa asuva Maiken Kores on ohjelmasuunnittelijana slovenialaisessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioita edistävässä  “Marec 8” Instituutissa. Koresin työhön kuuluu tapahtumien järjestämistä ja toiminnasta tiedottamista. 

- Instituutissa teemme töitä ilman suurempia hierarkioita. Kaikki päätökset tehdään 13 hengen konsensuksella ja jokainen tekee oman pienen osansa suuressa kokonaisuudessa, kuvaa Maiken Kores työtään. 

 
“Marec 8”Instituutti on voittoa tavoittelematon järjestö. Instituutin aktivistit ovat  nuoria.  Mm. ohjelmakomitea koostuu 18-29 vuotiaista aktivisteista. Aktivistist ovat pääsääntöisesti kokoaikaisisia ja vapaaehtoisia.  

- Olemme huomanneet, että voimme vaikuttaa asioihin reagoimalla nopeasti eri tapahtumiin, valmistelemalla tarvittavia aloitteita. Jotta voidaan vaikuttaa, keskeistä on erilaisten aktivistien yhteistoiminta, yhteydet erilaisiin sosiaalisiin ryhmiin ja tahtotila löytää yhteisiä poliittisia tavoitteita, sanoo Kores 

Instituutti koordinoi slovenian MeToo-kampanjaa ja se on ollut yksi avaintekijöistä käynnistämässä laajaa kansalaiskeskustelua Sloveniassa liittyen mm.  perhelainuudistukseen ja raiskauksen määrittelyyn rikoslaissa. 

- Tuomme näitä tärkeitä asioita esille kuukausittaisissa tapahtumissamme. Me uskomme vaikuttamiseen, yhteistyöhön ja kansalaiskeskusteluun.   Sukupuolien tasa-arvon ja HLBTQI-marginalisaation voi ymmärtää vain ymmärtämällä paremmin itse systeemiä ja juuri siksi me Instituutin tapahtumilla haluamme nostaa esille erilaisia sosiaalisia kysymyksiä ja niiden sukupuolisia ja tasa-arvon merkityksiä, kiteyttää Kores 
 

Sateenkaari-aktivisti Maiken Koresin mielestä slovenian Pride järjestäjät tekevät hyvää työtä ja pyrkii nostavat esille hyvin yhteiskunnallisia epäkohtia. Sloveninan Prideilla on useita tapahtumia ja Instituutti Marec 8 osallistuu moneen niistä.  

- Yhteistyö ja solidaarisuus ovat keskeisiä nimittäjiä onnistuneen Pride tapahtuman tekemisessä, sanoo Maiken Kores

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista