Home >> Artikkelit >> Pride oksettaa

Pride oksettaa

25.06.2018 - 17:30
(updated: 25.06.2018 - 18:24)
  • JP (Juha-Pekka) Väisänen, Helsinki Pride 2018, oksettaa

Helsinkiläinen HeSeta ry järjestää 25.6-1.7.Suomen suurimman kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuman Helsinki Priden. Tänä vuonna yli 100 järjestöä, yhdistystä ja muita yleishyödyllistä toimintaryhmää on ilmoittautunut mukaan. Suomen kommunistinen puolue (SKP)  ja SKP:n sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöryhmä Punainen sateekaari osallistuvat tapahtumaan.

Helsinki Pride 2018 teemana on ääni. Järjestäjien mukaan teemalla halutaan tuoda esille sateenkaarikansan moninaisuus ja tehdä tilaa äänille, jotka yhteiskunta vaientaa.Prideilla on tapahtumakeskus ”Pride House”   osoitteessa Keskuskatu 1. Pride Housessa keskitytään päivän polttavimpiin aiheisiin paneelikeskusteluissa, work-shopeissa, Pride Labissa ja Pride Talks:eissa. Aihein ovat mm. translainsäädäntö, nuoret, työelämä sekä hyvinvointi ja terveys.

Helsinki Prideille on useimpina vuosina valittu poliittinen suojelija. Vihreiden Kansanedustaja Jani Toivola on tänä vuonna tapahtuman virallinen suojelija.

Helsinki Priden suojelijana ovat aikaisemmin toimineen mm.  Nasima Razmyar, Silvia Modig, Ville Niinistö, Tarja Filatov, Eva Biaudet, Paavo Arhinmäki, Mikael Jungner, Alexander Stubb ja Anni Sinnemäki.

Jani Toivola on toiminut Vihreiden kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien, ja hänen sydäntään lähellä ovat olleet lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien oikeuksien edistämisen asiat. Toivola on muun muassa yksi eduskunnan historian ensimmäisen hlbti-verkoston perustajista.

Poliittisen eliitin ääni

Pride ohjelman kanteen on kirjoitettu sana ”Ääni”. Sanan alla kannessa on kuva Jani Toivolasta. Ohjelman etusivulla HeSeta ry:n puheenjohtaja Hassen Hnini kertoo, että vuoden 2018 Pride on omistettu kaikille, joita aikaisemmat Pridet eivät ole huomioineet. Hnini kertoo kuuluvansa itsekin vähemmistöön ja tietävänsä miten ja kuinka vähemmistöissä kohdataan haasteet. Silti Hnini uskoo, että Pride 2018 on muutoksen vuosi ja, että niiden vähemmistöjen jotka eivät ole aiemmin saaneet ääntään kuuluville tullaan nyt kuulemaan ja että nämä vähemmistöt tullaan nyt myös näkemään.

- En löydä mistään sitä viestiä tai tarkennusta sille mistä vähemmistöistä nyt Prideilla tänä vuonna puhutaan. Kenen äänen nyt pitää kuulua kaikille. En löydä sitä vuoden tapahtumasuojelijan sitaateista  ja haastattelusta Pride 2018 sivuilla, enkä järjestäjän puheenvuorosta Pride ohjelmasta. Se ei voi olla transihmiset, vaikkakin lakimuutos on edelleen kesken. Transihmiset tarvitsevat kaiken mahdollisen solidaarisuuden, äänitorvet ja volat kaakkoon. Mutta mikä on se syrjitty vähemmistö, josta Priden järjestäjät ovat huolissaan? Mikä on se sana jota queerpoliitikot eivät nyt saa suustaan? kysyy SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

- Varmaan on, että se pitää itse tehdä ja itse sanoa. Se mikä tässä yhteiskunnassa mättää. Sitä vartenhan ovat Pride Lab ja Pride Talk.  En oikein jaksa uskoa, että köyhä homo tai työtön lesbo voimaantuisi siitä tiedosta, että tänä vuonna voi tulla Stockmannin järjestämään paneelikeskusteluun kuulemaan henkilökohtaisia kokemuksia työelämästä ja miettimään millaisia käytäntöjä yritykset voivat kehittää parantaakseen moninaisuuden huomioimista ja tehdä työpaikoista yhdenvertaisempia. Ehkä proletaarimmat homot kohtaavat toisensa sateenkaaren ay-keskusteluissa, joita niitäkin on. Köyhällä taitaa kuitenkin olla ihan omat vapautuspäivät jossain kauempana keskustan Pride Housesta

- Varmaa on se, että olen tässä nyt se piru, joka lukee Pridea kuin raamattua. Antakaa silti anteeksi, että pilaan teidän Pride hypetyksen -  en vaan voi innostua siitä, että me leikitään Prideilla demokratialla. Minulle ei riitä, että kuvitellaan että julistamalla jossain ohjelmalehtisessä kaikille yhteiskunnan syrjimille paikkaa Suomen suurimassa kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumassa ilman, että edes sanalla sanottaisi yhtään epäkohtaa, ongelmaa tai puutetta – riistosta ja sorrosta puhumattakaan.

-  Minua oikeasti oksettaa tämä Pride ”Attitude” asenne, joka muistuttaa sitä kokoomus-sparrausta, jossa laiskoista ja työttömistä tehdään kunnon työntekijöitä. Helsinki Pride 2018:ssa niistä, jotka eivät aiemmin ole saaneet ääntään kuuluville tehdään yhdessä yössä nyt niitä, joille se kuulluksi tulemisen paikka annetaan. Priden aktiivimalli? Poliittinen eliitti ei vallan huumassaan huomaa miten vieraantunut se oikeasti on todellisuudesta. Hyvää tässä tietenkin on se, että Pride tulee paljastaneensa asenteensa ja poliittinen eliitti paikkansa.  Sanoo vielä antavansa äänen.  Unohtaa kertoa kenelle. Voi miten lässyä. Kaikkihan me sen tiedämme, että ei sitä ääntä edes voida antaa, kun se oikeesti otetaan, sanoo Väisänen.

Kulkue ja puistojuhla

Pride viikko huipentuu lauantaina 30.6. Helsinki Pride -kulkueeseen. SKP:n sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ryhmä Punainen Sateenkaari marssii järjestöistä viimeisimpänä.  Kulkue lähtee Senaatintorilta lauantaina 30.6. kello13.00 ja päättyy Kaivopuistoon jossa Puistojuhla ja mm Punaisen sateenkaaren teltta.

- Nykymenoon, Sipilän hallituksen trans-saamattomuuteen ja vähemmistöjä syrjivään riistokapitalismiin kyllästyneet – tulkaa mukaan kanssani Punaisen sateenkaaren porukkaan. Me marssitaan järjestöistä viimeisenä. Nostetaan punaliput protestina keskelle Pride karnevaalia vaikkakin heidän kapitalisminsa ja leikkidemokratiansa meitä oksettaakin, kutsuu SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

 

 

 

 

 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista