Etusivu >> Artikkelit >> Proletaarisen pisteen paikka

Proletaarisen pisteen paikka

26.08.2017 - 06:45
(updated: 26.08.2017 - 12:15)

Seis! Vastalause! Nyt riittää! 

Protesti politiikassa 

Perussuomalaisten Jytky oli protesti poliittista eliittiä vastaan. Soini söi kuitenkin pala palalta protestinsa uskottavuuden noustessaan valtaan.  Viimeinen suupala meni kurkusta alas, kun jytky asettui itse eliitiksi. Protestista tuli eliitin ministeripaikkapolitiikkaa, valtapeliä ja tukitoimintaa kokoomukselle. EU-kritiikki muuttui ulkoministerin Audiksi. 

Miljonäärien kuten Donald Trump ja Juha Sipilä nousu politiikan johtoon kertoo yhtäältä vanhan patriarkaalisen kulttuurin voimasta etsiä ratkaisuja omaa luokkaa ja asemaa ylempää ja toisaalta siitä, miten rahalla länsimaisissa demokratioissa ostetaan paikka politiikassa.  

Haluan huomioida hyvänä, että kansainvälinen yhteisö ja kommunistit globaalisti alamme vastustaa pari kuukautta kestävällä kampanjalla trumppilaista politiikkaa vastaan. Syys-lokakuussa käynnistämme kansainvälisen Kuuba-solidaarisuus kampanjan, jossa SKP on luonnollisesti mukana vastustamassa toimia, joilla Kuuban kansaa kurjistetaan Yhdysvaltojen uuden johtajan vahvistamalla kauppasaarrolla.  

Syyskuussa Suomessa Joukkovoima täyttää 2.9. Helsingissä kadut ja protestoi Sipilän hallituksen politiikkaa kautta linjan. Myös minä olen antisipilisti – tietenkin. 

Protesti bisneksessä 

Bisneksellä on omat protestinsa ja niistä tunnetuimpia ovat kauppasaarrot. EU on hiljattain kiristänyt Venäjän kauppasaartoa.  Yhdysvaltojen Kuuba-politiikassa Donald Trump uhkaa vahvistaa Kuubaan kohdistuvaa kauppasaartoa entisestään.  Suomessa bisneksellä on käytössä nykyaikainen jalkapuu eli Protestilista, jossa julkaistaan yritysten aiheutuneet maksuhäiriömerkinnät. 

Yrittäjien protesti 

Rekka-protesti kuljetti (2015) Helsingin kadut täyteen rekka-autoja ja vihaisia rekkakuskeja vastustamaan kabotaasilain muutosta. Kabotaasi tarkoittaa maan sisäistä kuljetusta kulkuneuvolla, joka on rekisteröity toiseen maahan. EU-vapaudet puolestaan tarkoittavat palveluiden ja tavaroiden vapaata liikkumista. Kapitalismin hengessä ja protestista huolimatta suomalaisten kuljetusalan yrittäjien oli pakko alistua kokoomuksen ja EU:n vapauden politiikkaa. Laki kabotaasista sinetöitiin EU-asetuksen mukaiseksi kesällä 2016.  Ennen lain muutosta ulkomaiset rekat saivat ajaa Suomessa kymmenen sisäistä kuljetusta kolmessa kuukaudessa. Nyt ulkomaiset rekat saavat ajaa kolme kuljetusta viikossa.  

Taiteilijan protesti 

Elvi Sinervon runot protestoivat sotaa ja mielivaltaa. Sinervo sanoi, ettei sota ollut ihmiskunnalle mikään ulkoapäin lähetty vitsaus. Sodan syyt eivät olleet ihmisestä riippumattomia kuten suuret maanjäristykset. Sinervo sanoo, että sotien syyt ovat ihmiskunnassa itsessään. 

 

OI LINTU MUSTASIIPI LENNÄ 

Oi lintu mustasiipi, verta sulissas, 

Maan yli lennä. 

Kylästä kylään kanna sanomas. 

Avarru syksyn taivas, viestin mennä. 

Voi maata, jossa aseetonta ammutaan. 

Voi miestä, joka murhakäskyn antaa. 

 

Vie, lintu mustasiipi, totuus kaikkialle, 

Vie sinne missä sydän yksinkertainen  

pusertuu valheen paineen alle, 

Vie sinne, minne räikkyy kovaäänisen 

Vain petturien sanat kantaa. 

 

Kun saavut sieltä, missä multaan maan 

Kaks ihmistä, kaks taistelijaa saatetaan, 

Tuo heidän totuutensa, huuto mykkäin suiden, 

Tuo hirvittävä syytös ruhjottujen luiden. 

 

Te murhaan syylliset, te tietäkää: 

Ei palaa entinen, ei väkivalta saata 

Sokaista enää koskaan tätä maata. 

Ei murru työmiesselkä patukkanne alle, 

Vaan aseettomat kädet kohoo kaikkialla, 

Ja valhe lyödään, hukkuu, häviää, 

Kun totuus, niin kuin hohtosiipi lintu, verta sulissaan  

Käy eellä siellä. Missä taistellaan 

Työkansan leivän, vapauden eestä. 

 

Sinervo itse sanoo, että hänen marxilainen maailmankatsomus näkyy runoudessa kehitysajatuksen kautta, jonka hän oli itse omaksunut. Sinervo näkee, että Ihmiskunnan kehitys oli vielä nousussa. Sinervo katsoi tulevaisuuteen ja kysyi; Mitä mahdollisuuksia ihmisellä vielä on?  Mitä maailmasta voi saada? Miten ihminen voi yhä laajemmassa mittakaavassa toteuttaa itseään ja tulla todella ihmiseksi?" 

Sinervo sanoi; "En halua synkässäkään maailmassa puhua menneen ihanuudesta – ei mennyt ole ollut ihanaa – vaan katsoa eteenpäin, parempaan, sillä minusta ihmisen on mahdollista luoda maailmasta parempi. 

Laitetaan piste työläisten riistolle 

Kertokaa minulle, milloin työnantaja kutsuu työläisen puhutteluun ja esittää palkankorotuksia. Niin, todellakin kapitalismi ei toimi niin kuin meistä olisi paras. Markkinatalous toimii juuri toisinpäin. Pörssiyhtiöt mittauttavat tuloksensa irtisanomalla kannattavien ja voittoa tuottavien yritysten työläisiä maksimoidakseen pääomasijoittajien ja omistajien voitot ja edut. Siksi Helsingin pörssikin kertoi viime keväältä ennätyksellisistä 11 miljardin osingoista. Alkuvuodesta työ- ja elinkeinoministeriö ilmoittaa yritysten liikevaihdon merkittävistä kasvuluvista. Koko maassa yritysten liikevaihto viime vuoteen on kasvanut keskimäärin jopa 9 %. Kaikkein voimakkainta kehitys on ollut Varisnais-Suomessa.  Uudenkaupungin autotehtaan rekrytointitarpeet nousevat yli tuhannen henkilön ja työvoimaa haetaan ympäri maata. Yrityksillä menee hyvin Lapissa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla jossa yritysten liikevaihto viime vuodesta on 13-17% nousussa.  

SAK:n entinen pääekonomisti Olli Koski  ja moni muuvaroittelee nyt yrittäjänä kasvulukujen tuomasta vauhtisokeudesta.  

Syksyn työmarkkinapöytiin mennään tietoisina 250 000 työttömistä ja vippaskonsteista joilla työttömyyttä piilotetaan tilastoista. Tänä syksynä on kaikki syy tuoda esille palkankorotusvaatimus. Valtion talouskasvu ei ole sama asia kuin yritysten liikevaihdon kasvu. Viime vuonna Suomen valtion talous kasvoi 2 %. Suomalaisilta työläisiltä leikattiin hyvinvointia veroilla ja kikyttämällä. Suomalaisten työläisten mitta saa mielestäni olla syksyn työmarkkinapöydissä täynnä. Vaatimus tuntuvista palkankorotuksista ja pienipalkkaisille tehtävästä erityiskorotuksesta esim. vaatimuksella tessin minimitasojen korottamisesta 10 prosentilla on paikallaan samoin kuin talouspolitiikan suunnan muutos niin että ihminen ja työläinen laitetaan toiminnan keskiöön ja talous palvelee meitä ihmisiä, meitä työläisiä eikä niin kuin on viime aikojen hallitusten politiikalla nähty, miten väärinpäin on edetty, että ihminen on saanut olla se, joka palvelee taloutta. Ilman työtä, työläisiä ja osaamista ei Suomessa voida rakentaa kaikkien hyvinvointia.  

Laitetaan pisteVenäjän demonisaatiolle 

Oletteko huomanneet, että työporukoissa liikkuu vitsi siitä, kenen syytä kaikki aina on. En puhu nyt  pikkukalle-vitseistä vaan puhun Putinista. Jos suomalaiseen tai lännen vapaaseen mediaan on uskomista niin Venäjän federaation presidentti Leningradissa 7.10. vuonna 1952 työläisperheen kolmanneksi pojaksi syntynyt Vladimir Vladimirovitš Putin kaiken mahdollisen ja mahdottoman syyllinen. No kyllähän me tiedämme, että näin ei ole. Ja kyllä me tiedämme, että käynnissä on yksi aikamme suurimmista demonisaatiohankkeista. Naapuristamme rakennetaan kovaa vauhtia vihollista. Vauhti on niin kovaa, että heikompaa hirvittää. Vauhdissa järki ja maantiede tuntuvat katoavan. Vaikka mikä olisi ja vaikka mikä tulisi, on Venäjä meidän naapuri. Naapurien kanssa olisi hyvä olla kunnon välit ja toimivat suhteet niin kuin vierustovereilla ja mökkinaapureilla olisi hyvä olla.  Suomen ylimmän johdon olisi rakennettava sellaista sodat ylittävää yhteistyön politiikkaa Venäjälle ja muihinkin naapurimaihin joilla vahvistettaisiin yhteistyötä, kulttuuri ja ystävyyssuhteita sekä solidaarisuutta.  

Poliittinen eliitti ajaa Suomea tiiviimpään Nato-yhteistyöhön pohjoismaisella sotilaallisella yhteistyöllä. On perustettu NORDECO-verkosto jonka keskeisimpinä yhteistyökumppaneita pohjoismaisille armeijoille ovat PARP – Naton rauhanturvaorganisaatio ja EDA – Euroopan Unionin puolustusjärjestö. Poliittinen eliitti on vahvistanut viime vuosien kahdenväliset sotilaalliset sopimukset Viimeksi Englannin ja sitä ennen Yhdysvaltojen kanssa. Poliittinen eliitti on vahvistanut sotilaallisen avunanto- ja yhteistyösopimuksen, Isäntämaasopimuksen Natomaiden kanssa. 

Virallinen Suomi on ottanut vääriä, sotaisia sopimusten askelia joilla Suomea on määritelty tietoisesti osaksi Nato - ja Yhdysvaltojen johtamaa sotarintamaa naapuriamme Venäjää vastaan. Tämä saattaa kalifornialaisesta näkökulmasta tuntua yhtä kivalta ja kaukaiselta kuin miehittämättömillä lennokeilla drowneilla käytävä sota. Suomalaisesta näkökulmasta poliittisen eliitin sotilaalliset sopimukset, militarisaatio ja asettuminen idän ja lännen kapitalistien keskinäisen markkinasodan väliin, näyttää itsetuhoiselta toiminnalta jossa Suomesta rakennetaan sodan eturintamaa ja suomalaisista miehistä uuden sodan tykinruokaa. 

 

 Laitetaan piste patriarkaatille ja militarismille 

Olen edesmenneen Suomen YK-liiton pitkäaikaisen pääsihteeri Hilkka Pietilän kanssa samaa mieltä, että patriarkaatti on sotatila.  

Patriarkaatti on miesten välinen isäkeskeinen, hierarkkinen miesvallan järjestelmä.  Sen piirissä vallitsee tarkat, heteronormatiiviset, sotilaalliset normit arvoista, joita pitää kunnioittaa, käyttäytymisestä ja miesten välisistä suhteista.  

Patriarkaatissa naiset ovat miehiä avustavia olentoja kuin luontokappaleet, joille osoitetaan rooli, joka sopii miesten tarkoituksiin, antaa heille nautintoja, perillisiä ja palveluksia. Tästä johtuen naisen kunnia on olla tottelevainen, vaatimaton, alistuva ja uuttera. Patriarkaatti määrittelee myös, mitä on oikea miehisyys ja naisellisuus. Muunsukupuolisuus ja homoseksuaalisuus ovat uhka patriarkaatille.   

Militarismi on uskomus- ja arvojärjestelmä, ajattelutapa ja toimintamalli, joka liittyy erottamattomasti yhteen patriarkaalisen yhteiskunnan ja kulttuurin kanssa. Patriarkaatti ja militarismi ovat kuin kaksoset joita on mahdotonta erottaa toisistaan. Patriarkaatti tarvitsee militarismia pysyäkseen voimassa ja ilman patriarkaattia militarismilla ei olisi mitään oikeuksia. 

Amerikkalainen rauhantutkija Betty Reardon määrittelee militarismin "uskomusjärjestelmäksi, joka perustuu käsitykseen, että ihminen on luonnostaan väkivaltainen, hyökkäävä ja kilpailun-haluinen. Tästä seuraa tutkijan mukaan käsitys, että yhteiskunnallista järjestystä täytyy pitää yllä voimakeinoin. Tämän maailmankatsomuksen mukaan arvovalta perustuu kykyyn hallita ja käyttää voimakeinoja yhteiskunnallisen kontrollin toteuttamiseksi ja ihmisten käyttäytymisen ohjailemiseksi. 

Patriarkaalisia ja militaristisia arvoja kunnioitetaan ja vaalitaan sekä tietoisesti että tiedostamatta. Näin militarismi ja patriarkaatti eivät enää ole vain sotilaallinen ja poliittinen kysymys vaan se on määräävä tekijä taloudessa, kulttuurissa ja ihmisten ja yhteiskunnan koko elämässä.  

Militarismi ja miesvalta kätkeytyvät syvälle kulttuuriin ja talouteen päätarkoituksena säilyttää sille ominainen arvomaailma ja elämäntapa. Patriarkaalisia/militaristisia arvoja ja ihanteita vaalitaan porvarillisessa viihteessä, populaarikulttuurissa, kirjallisuudessa ja taiteessa ja kasvatuksessa. Markkinatalouden kilpailuyhteiskunnissa pojat ja tytöt kasvatetaan tietämättään rooleihin, jotka vastaavat patriarkaatin ihanteita ja palvelevat sen tavoitteita ja pyrkimyksiä.   

Pasifismi - järjestelmällinen oppi sodan vastustamisesta 

Aikana, jolloin itärajasta on muodostumassa Naton ja Venäjän kuumaksi linjaksi, tilanteessa jossa molempien idän ja lännen markkinavoimien hakevat voimasuhteita aseiden kalistelulla on meidän kommunistien tehtävä laittaa feministinen stoppi patriarkaatin militarismille, vastustettava kapitalistien keskinäistä kilpailua, militarisoitumista ja tehtävä aloitteita rauhasta. Meidän kommunistien on tänään ylitettävä itsemme ja kyettävä ilman patriarkaatin luomia ennakkokäsityksiä keskustelemaan avoimesti ja rohkeasti siitä millaista on pasifismin filosofia, ja mitkä ovat sodan ja väkivallan vastustamisen keskeiset kysymykset. On näytettävä esiin myös pasifismin historian mukanaan tuomat ongelmakohdat siinä missä selkeästi irtaannuttava kaikesta sellaisesta retoriikasta tai suunnitelmista joilla työväenluokan protesti riistoa ja sortoa kohtaan tapahtuisi aseellisella vallankumouksella.  Meidän on otettava ajan asettama haaste vastaan ja vastattava, miten me kommunistit sodan, väkivallan ja pasifismin tarkemmin toiminnassamme ja ohjelmassamme toteutamme.  

Pasifismilla on oma historiansa ja meidän on syytä kiinnostua siitä. Pasifismi on paljon muuta kuin aseriisunta ja vakivallattomuus. Niin kuin kaikki käsitteet myös pasifismi on kiinnostanut kaikkia valtaapitäviä. Kommunistit eivät ole tässä poikkeus. 

Tuomas Akvinolainen 1200-luvulla puhui oikeutetusta sodasta. Jus ad bellum on rauhanliikkeessä käsite itsessään. Akvinolaisen mukaan sotaan oikeuttavia tekijöitä olivat 1. oikean auktoriteetti sodan julistajana 2. hyökkääminen oli perusteluta, jos sillä voitiin korjata vääryys 3. sodan motiivien piti olla oikeita; kostoa, vihaa tai halua vahingoittaa ei katsottu oikeiksi motiiveiksi. 

Ranskan vallankumouksen seurauksena Euroopassa siirryttiin yleiseen asevelvollisuuteen. Amerikan Yhdysvaltojen vallankumouksen jälkeen Pennsylvaniassa alettiin vaatia veroa aseistakieltäytymisestä ja sisällissodassa orjuuden vastustaminen lievensi monen ehdotonta aseistakieltäytymistä. Euroopassa rauhanliike jakautui kahtia kun 1867 perustetun Kansainvälisen rauhanliitto ja Kansainvälinen rauhan ja vapauden liitto jakautuivat. Liikkeet kuitenkin yhdistyivät kolmannessa yleismaailmallisessa rauhankonferenssissa 1892 kansainväliseksi rauhantoimistoksi "International Peace Bureau. Tämän rinnalla toimii tänä päivänä Maailman rauhanneuovosto World Peace Council,  jonka toiminnan ytimessä on monen kommunistisen puolueen lähellä toimivat rauhanjärjestöt. 

Vuoden 1907 rauhankonferenssi ei onnistunut rajoittamaan asevarustelua, mutta onnistui inhimillistämään sodankäynnin keinoja. IBP:n toiminta loi vahvaa pohjaa institutionaaliselle pasifismille, joka pyrkii vaikuttamaan rauhaan erilaisten kansainvälisten liittoumien ja foorumien kuten YK:n rakenteiden avulla. 

 1900-luvun pasifismi jakautui institutionaaliseen pasifismiin, joka pyrki lujittamaan kansainvälisen oikeuden tehokkuutta ja antimilitarismiin, joka pyrki taistelemaan patriotismia vastaan ja asettui täydelliseen oppositioon suhteessa sotakoneistoon. Tutkija Tommi-Aleksi Rikkisen mukaan etenkin antimilitaristeista suuri osa oli yhteydessä sosialistisiin internationaaleihin. 

1980-luvulla atomipasifismi nousi rauhanliikkeen kärkitekijäksi, kun Hiroshiman ja Nagasakin pommien terveysvaikutuksista alettiin saada tieteellistä faktaa. 

Maailman sodat ja ydinase ovat muuttaneet kuvaa sodasta, sodanvastustamisesta ja maailmasta. Seuraava sota saattoi olla sota joka lopettaisi kaiken. Tänään ydinaseriisuntaan liittyvä keskustelu on kärjistynyt ydinasevaltojen Yhdysvallan ja Pohjois-Korean sotaisaksi uhkailuksi. Pohjois-Korea ei ole mukana ydinaseriisunnassa toisin kuin Yhdysvallat joka verhoaa sotaretoriikkansa läntisen maailman ydinaseriisunnaksi.  

Nykyinen pasifismi on pirstaloitunut moneksi. Rauhan aate on usein historiansa aikana lientynyt nousevan patriotismin seurauksena. Kun fasismi ja rasismi tänään nostaa Suomessa päätään ja konkretisoi toimintaansa vaatimuksena tiukempana maahanmuuttopolitiikkana niin onko suomalainen rauhanliike hiljaa ja toimeton. Minusta ei. Suomalainen rauhanliike osallistuu rasismin, militarismin ja patriarkaatin rakenteita vastaan käytävään ruohonjuuritason työhön sekä järjestää vastahegemonista toimintaa. Aseettoman palveluksen historia ja tämän päivän faktatilanne jossa Suomessa aseistakieltäytyminen on rikos, on myös uusi haaste globaalille pasifismille. 

Aseistakieltäytyjät tarvitsevat rauhanliikkeen tukea ja kommunistein solidaarisuutta. Aseista pitäisi voida kieltäytyä omasta ilmoituksesta ilman yhteiskunnallisia seuraamuksia. Rosa Luxemburg on sanonut, että vain koulutus ja kulttuuri voivat pelastaa meidät barbarialta. Meidän kommunistien on syytä keskustella minkälaiseen pasifismiin, sodan vastustamiseen ja vastarintaan me ryhdymme, kun taistelemme osana työväenluokkaa työläisten universaaleista oikeuksista ja rauhasta.  
 

Ensi vuonna muistamme luokkasotaa, sodassa kuolleita punaisia ja puolueen perustamista. Meillä ei voisi olla vakavampaa paikkaa kuin SKP:n satavuotinen perspektiivi jossa linjata kommunistinen puolue piirtämään uutta pitkää kapitalismin vastaista kaarta yli sosialismin, kohti kommunismia, maailmaa ilman sotia ja armeijoita. 

Hilkka Pietilä kritisoi suomalaista rauhanliikettä siitä, että rauhanliike ei ole osannut - tai ei ole halunnut - määritellä sitä ideologiaa, joka on varustelukilpailun, voimakeinojen käytön, sosiaalisten konfliktien, valtapelien ja herruuden takana. Se ideologia on militarismi ja patriarkaatti on filofia sen takana.  

Militarismista ei rauhanliikkeessä ole menneinä vuosina juuri edes keskusteltu. On jopa sekoitettu keskenään käsitteet militarismi ja militarisoituminen, vaikka jälkimmäinen on vain osa edellisen toteutumista. Niiden käsitteellinen ero on hämärtynyt.  

Perimmältään on tietysti kysymys vallasta, siitä miten valta käsitetään ja miten sitä käytetään. Tarkoitetaanko hierarkkisiin rakenteisiin perustuvaa valtaa, joka oikeuttaa huipulla olevat hallitsemaan, alistamaan ja riistämään niitä, jotka ovat alempana. Vai tarkoitetaanko horisontaalista, alhaaltapäin nousevaa valtaa, joka perustuu ihmisten kykyyn päättää ja toimia yhdessä yhteisten päämäärien hyväksi.  

 

Kommunistien fundamentit  

Meillä kommunisteilla on erilaiset ajattelun perustat, fundamentit kuin porvarillisten tai markkinatalouden logiikkaan sopeutuneiden puolueiden jäsenillä.  Meitä yhdistää luokkatietoinen näkökulma. Me tarkastelemme tapahtumia, politiikkaa ja yhteiskuntaa Marxin, Engelsin ja Leninin tieteellisten teorioiden pohjalta. Me olemme dialogisuhteessa muiden nykymenoon tyytymättömien kanssa ja siirrämme tämän progressiivisen, edistyksellisen tiedon toiminnaksi. Me kommunistit vastaamme ajassa liikkuviin kysymyksiin ja nostamme aikaan omasta perspektiivistämme tärkeitä kysymyksiä keskusteluun. Vastaamme päivittäin kysymykseen, miten toimia ja tehdä työtä niin, että jokaisen erityisosaaminen, lahjakkuus ja jokaisen kyvyt rakentaisivat yhteistä kaikkien hyvää ja miten vastata työläisten tarpeisiin ei sokeana kollektiivisena vaan jokaiselle tarpeittensa mukaan. 

 

Kommunistisen ajattelun fundamenttien ytimessä on proletaari ajatus yhteiskunnasta  Meille on selvää, että työ - luo hyvinvointia ja työtä pitää jakaa. Siksi meillä on erinomainen työväenliikkeen yhteinen aloite 6 tunnin työajasta.  

Kapitalismi ja voitontavoittelu on johtanut suurtyöttömyyteen.  Jos omalla työllä ei voi omaa perusturvaa rakentaa tarvitaan nykyistä kattavampi turvaverkosto. SKP:n aloite 1200 € perusturvasta  on aloite paremmasta sosiaaliturvasta kaikille. 

Kommunistien ajatus tasa-arvosta on feministinen ja luokkatietoinen tietoisuusprosessi jossa paljastetaan työläisiä sortavat valtarakenteet. Tänään työläisten riisto jopa porvarillisten tahojen tutkimusten mukaan kohdistuu erityisesti naisoletettuihin, maahanmuuttajiin ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin.  

Meidän keskuudessa vitsaillaan usein punavihreästä kuplasta tai käydään väriteoreettista keskustelua lopputuloksesta jossa punaista ja vihreää sekoitetaan keskenään. En kiellä meitä vitsailemasta mutta kommunistisen ajattelun perusfundamentteja ovat kaikenlaisen riiston poistaminen niin työläisten kuin luonnon suhteen. Ekologinen ajatus luonnon ja ympäristön itseisarvosta on työläisten toiminnan ydinkampailua, jossa luonnonsuojelu on luonnon suojelua kapitalismilta ja sen konkreettisilta muodoilta. Kulutuskritiikki ja ruuantuotannon rakenteet ovat kommunistisen kuplan kysymyksiä eivätkä ne värjää punaista kuplaa tai lippua miksikään muuksi vaan kutsuvat meidän joukkovoimaiseen kapitalismin vastaiseen toimintaan ja syventää väriä ja vaikutusta.  

Talon kivijalassa on useita kiviä. Kaikki jotka ovat talon rakentaneet tietävät mitä Sokkelin rakentamisen tarkoittaa. Kivijalkaa ei turhaan tehdä kivestä. Puolueen sääntöihin ja ohjelmaa ei ole turhaan kirjoitettu toimintaa sotia ja väkivaltaa vastaan. Meidän kommunistien maailmankuvan fundamentteihin on toverit jo sadan vuoden ajan kirjoittaneet pasifistisen ajatuksen maailmasta ilman sotia.  

Suomi on sitoutunut YK:ssa aseidenriisuntaan. Poliittinen eliitti ei ole edistänyt neuvotteluja joilla kutsua koolle maailman maita yhteiseen pöytään lopettamaan joukkotuhoaseiden valmistus ja niiden peloteuhka eri kriiseissä. Suomella on ollut tämä tehtävä. Suomalaiset kansalaisjärjestö ja rauhan liike ovat onnistuneet tässä poliittista eliittiä paremmin, kun se pari vuotta sitten Helsingissä onnistui käymään kansainvälistä keskustelua maailmasta ilman joukkotuhoaseista.  

Rauhanliikkeen banderolleissa sanotaan, että aseilla ei lopeteta väkivaltaa eikä armeijoilla lopeteta sotia. Kommunistien pitää edistää rauhanliikkeen vaatimuksia, osallistua rauhanliikkeen toimintaa ja tehdä aloitteita joilla rauhasta ei tule slogan joka ei tarkoita muuta kuin käärinpaperia rikkaiden ja kapitalistien hyvinvoinnille. Voisimme pian tehdä myös uuden banderollin, jossa vaatisimme Ydinaseetonta Pohjolaa, Rauhaa Itämerelle ja että Pidetään Suomi irti sodista, sotaharjoituksista ja Natosta. 

Meidän on tarpeellista keskusteltava siitä miksi meillä on Euroopan suurin armeija. Ketkä oikeasti ja todella kannattavat koko miesikäluokan pakollista asevelvollisuutta? Voisiko kommunistien vaatimus olla, että jokainen suomalainen täysi-ikäinen mies voisi omalla ilmoituksella kieltäytyä aseista eikä siitä seuraisi yhteiskunnallisia toimia eikä aseistakieltäytymistä luokiteltaisi enää rikokseksi.   

Lyhyellä aikavälillä voisimme uudistaa käytäntöjä ja toimia liittyen yleiseen asevelvollisuuteen. Pitemmällä aikavälillä voimme vetää kapitalismin vastaista kaarta sosialismista kommunismiin ja maailmaan ilman sotia ja armeijoita.                                                               

MItä on tehtävä

Kommunistien tehtävät tänään ovat pluralistiset, laajat ja kimurantit.  

Toverit, noustaan vääryyttä vastaan. Protestoidaan kapitalismia, pankkien ja suurpääoman riistoa, uusliberaalia ajattelua. Aletaan heti valmistautua vaaleihin ja pyydetään kuntavaaleja paremmin toverit ja muut nykymenoon tyytymättömät vaalityöhön ja tehdään vaaliyhteistyötä edistyksellisten tahojen ja puolueiden kanssa. Vastustamme Sipilän sote-hanketta ja näemme että maakuntavaalit ovat juurikin soten-kumileimasin vaalit ja juurikin siksi meidän on syytä tehdä maakuntavaaleista sote-protesti vaalit! 

SKP:n toiminta on vaaleja laajempaa. Laitetaan feministinen stoppi patriarkaatin ja militarismin hankkeille. Aina siellä missä tarpeellista noustaan seisomaan ja sanotaan; Seis! Vastalause! Nyt riittää! Puhutaan, kirjoitetaan ja marssitaan selväksi, että on olemassa erilainen puolue, joka ei pyri hallitukseen Kokoomuksen kanssa, ei hyväksy Sipilän uusia asehankintamäärärahoja eikä suostu yksityistämään peruspalveluita 

 

Sanotaan se selvällä suomen kielellä. että on olemassa erilainen puolue, joka kutsuu nykymenoon tyytymättömiä rakentamaan kapitalismin, pankkien ja suurpääoman vastaista joukkovoimaa. Tuodaan esille, että emme ole ryppyotsaisia vaan kurtustamme otsaamme koska analysoimme ja tutkimme suomalaista yhteiskuntaa ja globaalia kehitystä Marxin, Engelsin ja Leninin tieteellisten teosten pohjalta - mikä ei vain ole vakavaa mutta myös uusia ovia avaavaa ja kivaa. Me olemme se radikaali porukka täällä pohjoisessa, jolla on elävät ja toimivat internationaaliset suhteet, yhteistyötä ja poliittisia aloitteita eurooppalaiseen radikaaliin vasemmistoon, maailman kommunistiseen ja työväenpuolueiden liikkeeseen ja vaihtoehtoisiin verkostoihin. Me ajattelullamme, työllämme ja toiminnallamme avaamme konkreettisin askelin tietä kohti sosialismia, kommunismia - maailmaa ilman sotia ja armeijoita. 

 

 

Erityisesti tänään syksyn palkkakierrosten alla on vaadittava työläisille 5 %palkankorotuksia ja irtaantumista leikkauspolitiikasta. Tarivtaan vallanvaihto ja politiikan suunnanmuutos. Sipilän hallitusta on vaadittava eromaan koska se on työväenperspektiivistä kansallisesti haitallinen, kurjistaa työväenluokan hyvinvointia ja militarismillaan ajaa meidät osaksi suurvaltakonflikteja ja sotaa.  

Kaikki, te toverit jotka kuulutte liittoon. Esittäkää oman liiton lähimmälle toimitsijalle 5 % aloite palkankorotuksista, irtaantumisesta leikkauspolitiikasta ja että osallistutaan Joukkovoiman valtakunnalliseen mielenosoitukseen 2.9. Helsingissä.  

Toverit, kirjoitetaan paikallislehtiin mielipidekirjoituksia oman ammatin näkökulmasta ja vaaditaan kirjoituksessa 5 % palkankorotuksista, pienipalkkaisten tes-kortuksesta, irtaantumisesta leikkauspolitiikasta ja kerrotaan että osallistumme Joukkovoiman valtakunnalliseen mielenosoitukseen 2.9. Helsingissä. 

 Puolueen ay-ryhmälle voimme täällä Vähäjärvellä esittää toiveen, että se alkaisi valmistella syksyksi näkyvää toimintaa kaduille. Siihen tarvittaisiin lennäkki, jossa vaaditaan pienipalkkaisille erityiskorotusta esim. vaatimuksella tessin minimitasojen korottamisesta 10 prosentilla sekä tuntuvia  palkankorotuksia, irtaantumisesta leikkauspolitiikasta ja siirtymistä 6-tunnin työaikaan. 

Torjutaan fasismisin ja mielivallan mahdollistava tiedustelulaki. Tiedusteluun pitää edelleen olla erityinen epäily rikoksesta. Kansalaisten viestiliikenteen seuraamisesta ei saa tehdä automaattista toimintaa vain sen tähden että, joku näyttää ulkomaalaiselta, kirjoittaa paljon ulkomaille ja on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Ihmisten työpaikkoja, autoja ja niissä säilytettäviä dokumentteja ei saa ilman erityistä epäilyä ja oikeuden päätöstä alkaa salaa tutkia.  

Sosialismissa rakennetaan luottamusyhteiskuntaa, rauhaa ja kaikkien ihmisoikeuksia 

Meiltä kommunisteilta odotetaan avausta luottamusyhteiskunnasta meille ominaisista ja muista puolueista erilaisesta perspektiivistä. On osallistuttava entistä näkyvämmin julkiseen keskusteluun kaikilla median tasoilla ja kerrottava, että sosialistinen yhteiskunta ja kommunismi voidaan saavuttaa pitkällä aikavälillä vain vahvistamalla kaikkien yhteiskuntarauhaa, ihmisoikeuksia ja osallistuvaa demokratiaa.  Kommunistien tavoite on pitkä ja yhteiskunnalle haasteellinen kaari, se voidaan saavuttaa vahvistamalla samanaikaisesti työvälineitä, joilla rakennetaan ihmisten keskinäistä yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja luottamusyhteiskunta jossa työn ja pääomien ristiriitaa ratkaistaan aina ihmisen puolta pitäen. 

 

Meidän Parannettava naapuriyhteistyötä kommunististen puolueiden kanssa. Ehdotan, että valmistelemme yhteistyösopimusta SKP ja Venäjän federaation kommunistinen puolueen välille Puolueiden puheenjohtajat voisivat marraskuussa 2017 Pietarissa järjestettävän maailman kommunististen ja työväenpuolueiden kokouksen yhteydessä allekirjoittaa yhteistyösopimuksen, jolla pyritään molemmin puoliseen läheisempään yhteistyöhön, luonteviin tapaamisiin ja ajankohtaisen poliittisen tilanteen analyysiin. 

 

Lopuksi säästin kaikkein tärkeimmän asian. Edellinen yhteistyösopimuskin siihen liittyy. Ehdotan vakavoitumista ja opiskelun aloittamista. Ehdotan että otamme puolueena rauhanhaasteen aikaisempaa vakavammin ja todesta. Vahvistetaan puolueen rauhanryhmää ja rauhan keskustelua, jossa kommunisteilla on oma erityinen paikkansa porvari puolueista ja markkinatalouden militarismiin sitoutuneista puolueista poiketen.  Aletaan kommunistien kapitalismin vastaisella kollektiivilla vetää pasifistista ajatuskaarta tästä päivästä sosialismin kautta kommunismiin ja maailmaan ilman sotia ja armeijoita 

 

 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista