Etusivu >> Artikkelit >> Rauhansopimus muutti aseellisen toiminnan poliittiseksi vaikuttamiseksi Koulumbiassa

Rauhansopimus muutti aseellisen toiminnan poliittiseksi vaikuttamiseksi Koulumbiassa

10.11.2017 - 22:30
(updated: 11.11.2017 - 09:45)
Kolumbialaisen Farc-puolueen Liliana Gaitan ja SKP:n Tiina Sanberg puhuivat Ranskassa Marseille:ssa Euroopan vasemmiston ja Sao Paulon-foorumin yhteisessä tilaisuudessa vasemmistovoimien yhdistämisestä ja rauhan rakentamisesta.

Kolumbiassa yhteiskunnallisen muutoksen puolesta taistellut Farc-sissi Liliana Gaitan osallistui Euroopan vasemmiston ja Sao Paulo-foorumin yhteistapahtumaan ja Marseille-Foorumiin Ranskassa. Gaitan puhuu tänään feministisestä tulevaisuudesta ja poliittisesta vaikuttamisesta.

Euroopan ja Etelä-Amerikan vasemmistoilla on paljon yhteistä, mutta ne ovat kulkeneet omia reittejään. Tämä tekee kokemusten vaihtamisesta erityisen kiinnostavaa.

Mannerten välistä vasemmistoyhteistyötä

Tilaisuudessa alustivat useat tunnetu Latinalaisen Amerikan vaikuttajat kuten Venezuelan sosialistipuolueen Roy Daza, Perseu Abramo säätiön Iole Iliada, Alonso Acosta El Savadorista Kuuban kommunistisen puolueen Idalmis Brooks ja Sao Paulo-foorumin puheenjohtaja Monica Valente.

Ehkä kaikista puheenvuoroita vaikuttavimman piti  kolumbialainen Liliana Gaitan, joka taisteli FARCin joukoissa 15 vuotta. Gaitan kertoi uhrauksista, joita entiset vasemmistosissit ovat joutuneet tekemään. Kolumbian rauhansopimukseen kirjattuja sosiaalisia uudistuksia ei ole oikeistohallituksen toimesta laitettu toimeen. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa osa sisseistä pohtii, onko rauhan hinta liian kova.

- Meidän on näytettävä näille tovereille, että pystymme toimimaan myös poliittisena voimana ja toteuttamaan ne asiat, jotka ovat meille tärkeimmät. Esimerkiksi toimeentulon ja toimivan demokratian , sanoo Farcin Liliana Gaitan

Gaitan kantaa huolta myös naisten asemasta rauhan koitettua.

- Sotilaina otimme paikkamme miesten rinnalla ja naisia oli parhaimmillaan 40 prosenttia FARCin joukoista. Rauhan koitettua vaarana on palaaminen entiseen vahvasti sovinistiseen malliin, jossa naiset eivät enää ole aktiivisia toimijoita vaan sivusta seuraajia ja uhreja, kuvaa nykytilannetta Marseillessa puhunut Gaitan. 

Tällä kertaa Euroopan vasemmiston edustajat tapasivat Sao Paulo-foorumin tovereita Marseillessa, jossa järjestetään tällä viikolla myös Euroopan vasemmiston aloitteesta lähtenyt edistyksellisiä voimia kokoava Marseille -foorumi.

Pitkään rakennettu Euroopan vasemmiston ja Sao Paulo-foorumin yhteistyö on nyt saatu vakiintumaan ja seuraava tapaaminen järjestetään Sao Paulo-foorumin toimesta kesä-heinäkuussa Havannassa, Kuubassa.

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista