Home >> Artikkelit >> SEIS sotilaallinen yhteistyö Naton ja USA:n kanssa

SEIS sotilaallinen yhteistyö Naton ja USA:n kanssa

09.05.2018 - 10:15
(updated: 09.05.2018 - 10:19)

Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat aikovat allekirjoittaa kolmenkeskisen sotilaallisen yhteistyösopimuksen tällä viikolla Washingtonissa Yhdysvalloissa. 

Puolustusministeri Jussi Niinistö tapaa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin ja Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin tällä viikolla. 

SKP tyrmää hallituksen toiminnan ja salailun ilmapiirin. Tällaisia sopimuksia ei saa tuoda eduskuntaan vain tiedoksi, ilman minkäänlaista kansalaiskeskustelua. SKP tuomitsee Sipilä hallituksen suunnitelmat, joilla Suomesta tehdään suurvaltapoliittinen osapuoli. 

Sopimusta perustellaan sillä, että se tekisi tiedonvaihdon maiden välillä helpommaksi. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan sopimuksen tarkoituksena on lisätä vakautta lisäämällä Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa Euroopassa. 

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pyrkii yllättävillä ja impulsiivisilla toimillaan hämäämään kilpailijoita ja vastustajia, eikä tuollainen toimintatapa luo vakautta, päinvastoin. Mitä enemmän pelkoja ja epävarmuutta Trump saa aikaan, sitä paremmin amerikkalainen aseteollisuus saa tuotteitaan kaupaksi. Luomalla konfliktipesäkkeitä kauas ulkomaille Trump myös ohjaa keskustelua kotimaassaan pois sisäpolitiikkansa ongelmista. Ministeri Niinistön tehtävänä on huolehtia Suomen turvallisuudesta, eikä juosta USA:n ja sen aseteollisuuden tahdottomana käskyläisenä.

Suomen kommunistinen puolue pitää sotilaallista liittoutumista vakavana virheenä kansallista turvallisuutta ja maailmanrauhaa ajatellen. Yhdysvaltojen sotilaallista läsnäoloa Euroopassa on vähennettävä ja rauhantoimia lisättävä. 

Kommunistien kanta on selkeä: Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenkeskistä sotayhteistyösopimusta ei saa allekirjoittaa. SKP vaatii Suomen hallitusta ja puolustusministeri Jussi Niinistöä jättämään kolmenvälisen sotilaallisen yhteistyösopimuksen allekirjoittamatta. 

SKP vaatii, että Suomi ei saa ryhtyä tukemaan Yhdysvaltojen imperialistista sotapolitiikkaa. Suomi on pidettävä irti Natosta, kansainvälisistä sotaharjoituksista ja sodista. Lisäksi SKP haastaa parlamentaarisen vasemmiston irtaantumaan Sipilän hallituksen 30 miljardin uusista asehankinnoista. Superkalliit sotahankinnat hyödyttävät vain yhdysvaltalaista sotateollisuutta. 

Tänä päivänä tarvitaan kipeästi pohjoismaista yhteistyötä ja sotaharjoituksista ja ydinaseista vapaata Pohjolaa. Sotasopimusten sijaan on parempi valmistella naapuritoimintaa vahvistavia yhteisaloitteita ja rauhanasiakirjoja. Suomen hallitus on tässäkin valinnut täysin väärän linjan jättäytyessään ulos ydinsulkusopimuksesta. 

Lokakuussa Suomeen, Rovaniemelle tulee massiivinen Nato-sotaharjoitus. Tällainen politiikka on veren kaivamista nenästä. SKP tuomitsee sotaharjoitukset ja esittää vetoomuksen kaikille rauhantahtoisille ihmisille: näytetään joukolla, että emme hyväksy hallituksen sotaisaa politiikkaa! Esitetään vastalause sotaharjoituksille ja hävittäjähankinnoille. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista