Home >> Artikkelit >> Sitkeä ja elinvoimainen – taiteilija kuvaa SKP:n voikukkana

Sitkeä ja elinvoimainen – taiteilija kuvaa SKP:n voikukkana

09.04.2021 - 14:15
(updated: 09.04.2021 - 14:27)
  • SKP vappukuva 2021 ja taiteilija Anna Seppälä
Anna Seppälän suunnittelema vappumerkki kuvastaa sinnikkyyttä.

Helsinkiläinen kuvataiteilija Anna Seppälä on maalannut Suomen kommunistisen puolueen vuoden 2021 vappumerkkiin voikukan. Taiteilijan mukaan se on kuin SKP: sitkeä ja elinvoimainen.

Seppälä tunnetaan Rikhardinkadun taidelainaamossa olevista teoksista, näyttelyistä muun muassa Galleria Kapriisissa Tampereella ja Galleria 12:ssa Kuopiossa sekä Suomen taidegraafikoiden myyntikokoelmassa olevista teoksista.

Viime aikoina Seppälä on pitänyt näyttelyitä, jossa kuvat ovat kertoneet millaista arki on, kun perheessä on lapsi, jolla on autismi ja kehitysvamma. Moni taiteilija käy kiinnostavaa sisäistä keskustelua siitä, miten haluaa tulla määritellyksi taiteilijana ja miten itse itsensä haluaa määritellä.

– Tuntuu myös, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän jaksan määritellä itseäni, koska koen sen aika kahlitsevana. Elämässä tulee eteen erilaisia tehtäviä, jotka täytyy tehdä, ja rooleja joita täytyy ottaa, mutta  ihmisyys pysyy. Ja se on mun näkökulma myös taiteen tekemiseen, ihmisyys, ja ihminen osana yhteisöä ja luontoa. Myötätunto kaikkea elävää kohtaan.

– Omaishoitajuus on tällä hetkellä se, mikä määrittää mun elämääni kaikkein eniten. Erityisvanhemmuuteen liittyy paljon ympäristön ymmärtämättömyydestä johtuvaa yksinäisyyttä, ja haluan teoksillani lisätä tietoisuutta siitä, miltä vähän erilainen lapsiperhearki voi näyttää, sanoo autistisen Asko-pojan omaishoitaja, äiti ja taitelija Anna Seppälä.

– Työväenliike on yhteiskunnan sydän ja omatunto.

Kytköksissä luontoon

Helsinkiläiset taiteen tuntijat ovat rakastuneet Seppälän ihmisistä kertoviin viivapiirroksiin ja maalauksiin. Seppälän taiteessa nähdään usein kuvia ihmisitä, ajatuksista ja huomioista.

– Pyrin piirroksillani kuvaamaan sitä, miltä tuntuu enemmän kuin siltä miltä joku tai jokin näyttää. Teosteni aiheina ovat ihmiset, kaupunkiluonto, ihmisten ja kasvien samankaltaisuus. Oksistot ja verisuonistot, rihmastot ja hermostot. Yhteyttämisen ja soluhengityksen symmetria ja symbioosi

Jotenkin tämä pandemia on tuonut hyvin konkreettisesti esiin sen, kuinka haavoittuvaisia me olemme, ja kuinka tiiviisti olemme osa ympäristöämme, yksi eläinlaji muiden joukossa, ja samalla tavalla täysin kytköksissä luontoon kuin muutkin eläimet. Se, mikä vahingoittaa jotain osaa tässä kokonaisuudessa, vahingoittaa lopulta kaikkia, sanoo Seppälä

Viime aikoina Seppälän taiteeseen ovat ilmestyneet myös kasvit, kukat ja luonto. Luonnonsuojelijat ja ympäristöaktivistit vaativat systeemin muutosta.

– Taiteella voi vaikuttaa nostamalla esiin asioita, jotka kokee tärkeiksi, ja joista haluaisi herättää keskustelua. Ilmastonmuutoksen torjunta kaipaisi todella radikaaleja toimia, tavallaan koko yhteiskuntajärjestelmän muutoksen, koska globaali markkinatalous ja jatkuva kasvu ei tätä ongelmaa kykene ratkaisemaan, vakuuttaa Seppälä.

 

Vaikka asfaltin läpi

Suomen kommunistisella puolueella on perinne, jossa tunnetut taiteilijat tekevät vappumerkkejä. Vappumerkkejä ovat suunnitelleet SKP:lle taiteilija Jani Leinonen (2015), saamelainen taiteilijakollektiivi Suohpanterror (2016), muraalitaiteilija Viva Granlund (2017), taiteilija Muhaned Durubi (2018), feministinen taiteilijakollektiivi La Colectiva (2019), taiteilija Ilkka Aho (2020) ja uusimpana taiteilija Anna Seppälä.

Kuvataiteilija Seppälän SKP:lle tekemässä vappumerkissä on voikukka. Seppälä on sanonut, että voikukka on sitkeä ja sinnikäs.

– Kun minulta pyydettiin vappukuvaa SKP:lle, mieleeni tuli voikukka. Sitkeä ja elinvoimainen kasvi, joka tunkee vaikka asfaltin läpi. Aliarvostettu yrtti, jota pidetään rikkaruohona. Sitä yritetään kitkeä puutarhasta, mutta se palaa aina takaisin. Lisäksi halusin mukaan sydämen, joka on kuvassa voikukan juurakko. Työväenliike on yhteiskunnan sydän ja omatunto, kertoo Seppälä.

Seppälä viettää yleensä vappua osallistumalla vappumarssiin ja työväen vappujuhlaan

– Toivon ihmisille voikukkamaista sinnikkyyttä jaksaa poikkeusoloja, ja keskinäistä ymmärtämystä ja rakkautta. Autetaan toisiamme, viestittää Seppälä.

Tänä vuonna SKP:n vappumerkin saivat postissa kaikki puolueen jäsenet. SKP:n jäsenenä saat vappumerkin jatkossakin jäsenkirjeen mukana ennen vappua,

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista