Home >> Artikkelit >> Solidaarisuutta Sahrawi-kansalle – poliittiset vangit vapautettava

Solidaarisuutta Sahrawi-kansalle – poliittiset vangit vapautettava

26.04.2017 - 10:45
(updated: 26.04.2017 - 13:57)

Vuonna 1973 perustettiin Länsi-Saharan vapautusrintama Polisario, joka on siitä asti ajanut alueelle itsenäisyyttä. Polisario pyrkii lopettamaan Marokon miehityksen Länsi-Saharassa. Länsi-Saharaa on koko miehityksen ajan käytetty hyväksi tavalla, joka on vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Marokon armeija iski 8.11.2010 kovin ottein länsisaharalaisen Gdeim Izikin leiriin. Iskuissa kuoli ja katosi useita ihmisiä. Layoun (El Aaiún) on Länsi-Saharan Demokraattinen arabitasavallan pääkaupunki, jota Marokko miehittää.  Iskussa Marokon armeija tappoi sahraweita, moni katosi, 800 pakolaistelttaa tuhottiin ja noin 30 000 leirillä asunutta sahrawia joutui pakosalle.

Marokko on Gdeimn Izikin iskun yhteydessä pidättänyt joukon sahrawi-siviilejä ja ihmisoikeusaktivisteja ja määrännyt heidät sotilasoikeuteen ilman kirjallista päätöstä. Pidätettyjä uhkaa tuomiot 20 vuodesta elinkautiseen. Pidätettyjen sahrawien kertoman mukaan heitä on kidutettu ja raiskattu.  Marokon sotilasoikeus on järjestelmällisesti kiistänyt pidätettyjen kohtelusta esitetyt syytteet eikä ole suostunut tutkimaan asiaa.

Gdeim Izik:in leiri konkretisoi ja tuo rauhanomaisesti esille Marokon Sahrawi-kansaan kohdistuneen miehityksen, alistamisen ja riiston. Marokko estää toimillaan Länsi-Saharan toiminnan itsenäisenä kansakuntana ja suvereenina maana. Marokko riistää rajojensa ulkopuolella etelässä, Länsi-Saharassa luonnonvaroja ja pyrkii lisäksi hegemonisesti kaappaamaan myös sahrawi-kulttuurin järjestämällä tilaisuuksia ja festivaaleja joissa luodaan yksisilmäistä ja propagandistista kuva sahrawi-kulttuurista osana Marokkolaista kulttuuria.

Poliittiset vangit vapaaksi

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tapasi Helsingissä Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion edustajan Menna Lehbib:n. Väisänen tukee Polisarion ja Länsi-Sharan Demokraattisen arabitasavallan ja Sahrawi-kansan vetoomukseen vapauttaa välittömästi Gdeimn Izikin purkamisen yhteydessä 2010 pidätetyt siviilit ja ihmisoikeusaktivistit, joista on vuosien saatossa marokkolaisissa vankiloissa tahtomattaan tullut myös poliittisia vankeja.

- Suomen hallituksen, EU:n ja YK:n on vaikutettava tiukemmalla politiikalla, jotta Marokon viranomaiset vapauttaisivat välittömästi Gdeinm Izikin leiri-iskun yhteydessä pidätetyt sahrawi-siviilit ja ihmisoikeusaktivistit ja että myös pidätettyjen esittämät väitteet kidutuksista tutkitaan ja syylliset asetetaan kansainvälisen oikeuden eteen. Tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu myös Länsi-Saharan asioissa. YK:n tulee lisätä ihmisoikeudet ja niiden valvonta MINURSO hankkeeseen, vaatii Väisänen

Suomen kommunistisen puolue (SKP) tukee Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion demokraattisia ja rauhanomaisia toimia Sahrawi-kansan taistelussa itsenäisyydestä.  ( SKP:n edustajakokous 2015)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista