Etusivu >> Artikkelit >> Sota seis

Sota seis

19.04.2018 - 10:00
(updated: 19.04.2018 - 10:39)

Joukko kansalais- ja rauhanaktivisteja perusti Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmän 16.4. Rauhan aseman saunatuvalla. Paikalla oli aktivisteja eri rauhanjärjestöistä; Suomen Rauhanpuolustajista, Rauhanliitosta, Aseistakieltäytyjistä ja SKP:stä sekä KomNL:stä. Perustettiin  toimintaryhmä, joka tekee rauhantapahtumia ja ylläpitää Facebook-sivuja nimellä Sota seis.

− Olemme eri järjestöjen rauhanaktivisteista jatkuvasti kasvava toimintaryhmä. Kansalaisyhteiskunnan edustajina, rauhanaktiiveina ja kanssaihmisinä vaadimme Syyrian sodan lopettamista! Emme usko pommitusten ja rankaisuiskujen kierteen auttavan tässä. Vaadimme Suomea tuomitsemaan kaikki sotatoimet ja pysymään erossa sotilaallisista operaatioista. Suomen on oltava aloitteellisempi ja aktiivisempi rauhanrakentaja Syyriassa ja Lähi-idässä. Nykypolitiikka ei saa viedä meitä entistä lähemmäs maailmanlaajuista konfliktia ja väkivallan kierteen eskaloitumista, sanoo aloitteen isä Bahaaldin Omar.

Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmä on päättänyt, että mahdollisten uusien pommitusten tai ohjusiskujen sattuessa samana päivänä järjestetään Helsingissä kolmen sepän patsaalla kello 17 mielenosoitus väkivaltaisuuksia ja sotatoimia vastaan Syyrian sodan lopettamiseksi ja rauhan rakentamiseksi.

 

Mielenosoitus Syyrian sotaa vastaan

Tiistaiaamun uutiset kertoivat taas pommituksista Syyriassa. Taustat iskulle ovat edelleen epäselviä. Damaskoksessa sijaitsevan Al-Masdar -tv-kanavan mukaan iskujen takana olisi Israelin ilmavoimat, joka olisi ampunut ohjukset Libanonin ilmatilasta aamuyöllä klo 01.10 paikallista aikaa. Uutistoimisto Tassin haastattelema Israelin ilmavoimien edustaja kertoi, ettei hänellä ole tietoa iskuista syyrialaisiin kohteisiin. Yhdysvallat on sanonut, että sillä ei ole osuutta yön tapahtumiin.

Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmä oli kuten sovittu kello 17 Kolmen sepän patsaalla mielenosoituksessa. Paikalle oli yllätysaikataululla ehtinyt reilut kymmenen aktivistia. Paikalla pidettiin puheita sekä keskusteltiin kaupunkilaisten ja aktivistien kesken Syyrian sodan ratkaisuista. Rauhanliikkeen viesti näkyi konkreettisena Helsingin katukuvassa.

Vantaan Rauhanpuolustajilla oli vuosikokous samaan aikaan kun Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmä perustettiin. Kokous valitsi opiskelija Heikki Ekmanin uudeksi puheenjohtajaksi. Ekman osallistui rauhanmielenosoitukseen Kolmen sepän patsaalla ja liittyi mukaan Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmään.

− Ilmassa on ollut jo pitkään toivottomuuden tunnetta maailman tilanteen muuttuessa alati pahemmaksi ja vaarallisemmaksi. Suurvallat ovat Syyriassa ajamassa omia etujaan, siviileistä viis. Media välittää ainoastaan lännen näkökulmaa ja on omalta osaltaan kriisiä lietsomassa välittämällä tilanteesta yksipuolista kuvaa. Suomen hallitus on tukemassa lännen epädiplomaattista näkökulmaa mitä ilmeisimmin Naton perään haikaillen. Siviilien tilanne ei tunnu ketään kiinnostavan. Sota Seis -mielenosoituksilla tuodaan ihmisten silmille se, etteivät kaikki ole tukemassa lännettymistä ja kyltymätöntä sotakoneistoa. Täten myös lisätään ihmisten tietoisuutta Syyrian ja alueen tilanteesta laajemmin ja lietsotaan häpeilemättä rauhaa − aikana, jolloin ohjuksia suositaan diplomatian ja rauhan sijaan. Kolmen Sepän aukio on keskeisellä ja näkyvällä paikalla, jossa herätetään ihmisten huomio ja kiinnostus. Vastaavia mielenilmauksia toivoisi järjestettävän muissakin Suomen kaupungeissa. Mielenosoituksiin osallistumalla voidaan vähentää sitä tunnetta, ettei itse muka mitään voisi tehdä pahassa maailmassa, sanoo Vantaan Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Heikki Ekman.

− Suomen on ehdottomasti sanouduttava irti lännettyneestä sotapolitiikan tukemisesta ja ajettava itsenäisempää linjaa, jossa uskalletaan olla sitoutumatta suurvaltojen peliin ja kehdataan olla mukana vaatimassa kaikkien ulkopuolisten suurvaltojen vetäytymistä Syyriasta. Suomen hallituksen on otettava tiukan diplomaattinen linja, jossa tutkitaan ennen kuin hutkitaan. Ei lähdetä epäilysten perusteella antamaan henkistäkään tukea iskuille. Kun lähdetään pelkkien epäilysten perusteella iskemään, ollaan asiatieto ja lähdekritiikki korvaamassa oletuksilla ja huhuilla. Onko seuraavaksi vuorossa valeuutisten valtavirtaistuminen? Tämä on vaarallinen tie, jolla myös tunnutaan tietoisesti madallettavan kynnystä sotien aloittamiselle ja käynnissä olevien kriisien syventämiselle, toteaa Ekman.

 

Sota seis -teltta Sosiaalifoorumissa

Eri järjestöjen rauhanaktivisteista muodostunut Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmä pystyttää SOTA SEIS -teltan Suomen sosiaalifoorumin pihalle Arbikselle, Dagmarinkatu 3, lauantaina 21.4. kello 10−18.

SOTA SEIS -teltta on "Foto studio" ja someen muodostuva Syyrian sodan vastainen rauhanvaatimus, jossa jokaisella meistä on mahdollisuus antaa kasvot rauhan vaatimukselle, aseriisunnalle ja sodan lopettamiselle. Teltassa otetaan valokuvia, jotka julkaistaan SOTA SEIS -sivulla Facebookissa.

SOTA SEIS -teltta on "rauhan hautomo", jossa käydään rakentavaa keskustelua Syyrian sodasta ja rauhanrakentamisesta. Aina tasatunnein teltassa käynnistyy uusi keskustelu ja kaikki rauhanrakentamisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

SOTA SEIS -teltta on "Picasson ateljee", jossa meillä kaikilla on haasteena piirtää rauhan kyyhky. Piirustuksista tulee näyttely SOTA SEIS -sivulle ja kiertävä näyttely aina sinne missä toimintaryhmä esittää vaatimuksen lopettaa Syyrian sota ja rakentaa rauhaa. Sosiaalifoorumin piha on rauhan lintujen ensimmäinen pesä.

− Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmä kutsuu kaikki tervetulleeksi rauhan puolelle ja SOTA SEIS -telttaan ensi lauantaina Sosiaalifoorumin pihalla, kertoo rauhanaktivisti Bahaaldin Omar.

Sota seis - rauhan keskustelu Pandilassa

Taiteilijoiden rauhanjärjestö PAND yhdessä Loppu Syyrian sodalle toimintaryhmän kanssa järjestää Sota seis -keskustelutilaisuuden tiistaina 15.5. otsikolla ” Sodan syyt ja mitä sota aiheuttaa”. Keskustelua Pandilassa, osoittessa Pengerkatu 2 avaavat PAND:in puheenjohtaja tanssija Antti Seppänen ja rauhanaktivisti Bahaaldin Omar.

Loppu Syyrian sodalle -toimintaryhmä kampanjoi tunnuksella ”Sota seis”.

Toimintaryhmällä on työvälineenä some ja siellä mm. Facebook-sivut, joihin pääsee klikkaamalla tätä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista