Home >> Artikkelit >> Stora Enson tehtaiden lopettaminen estettävä

Stora Enson tehtaiden lopettaminen estettävä

21.11.2007 - 13:23
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
SKP vastustaa Stora Enson aikomuksia sulkea Kemijärven ja Summan tehtaat sekä ajaa alas Anjalan paperikone ja Norrsundetin tehdas Ruotsissa.

Yhtiön johto pyrkii paikkaamaan Amerikkaan tekemiään raskaita virheinvestointeja ja maksattamaan niistä aiheutuneet yli viiden miljardin laskut työntekijöillä.

Suursijoittajien voittojen kasvattamisen ohella tehtaiden lopettamisessa on kyse Lipposen ja Vanhasen hallitusten toteuttamasta yksityistämispolitiikasta.

Vaikka valtio on edelleen Stora Enson suurimpia omistajia, ei hallitus ole pannut tikkua ristiin työpaikkojen puolesta. Nytkin se kiirehtii suorittamaan vain tehtaiden lopettamisen jälkihoitoa eikä ole edes yrittänyt selvittää mahdollisuuksia jatkaa tehtaiden toimintaa joko nykyisen yhtiön tai uuden valtionyhtiön toimesta.

Tehtaiden lopetus on taas yksi esimerkki Suomen EU- ja Emu- jäsenyyden kielteisistä vaikutuksista.

SKP vaatii valtiovallan toimenpiteitä Stora Enson johdon päätösten peruuttamiseksi ja työpaikkojen turvaamiseksi. Työpaikkoja menettäville alueille tulee luoda myös uusia valtionyhtiöiden teollisia työpaikkoja. Valtio voisi näin kehittää myös metsäteollisuuden jalostusastetta ja tuotevalikoimaa.

SKP vaatii lisäksi eduskuntaa hylkäämään hallituksen esitykset valtionyhtiöiden, kuten Kemiran, Outokummun ja Rautaruukin, myyntivaltuuksien laajentamisesta.

SKP:n keskuskomitea 4.11.07:

Ajankohtaista