Home >> Artikkelit >> Täysi tuki kurdeille

Täysi tuki kurdeille

30.06.2022 - 14:15
  • Turkki ulos Kurdistanista mielenosoitus Helsinki 3.7.2021

Suomen hallitus on lähtenyt vaaralliselle tielle käydessään Turkin kanssa kauppaa ihmisoikeuksista Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan.Suomen kommunistinen puolue tuomitsee Turkin ja Erdoğanin suuntaan rähmällään olon. Suomen kansan selkeä enemmistö vastusti Erdoğanin vaatimuksiin suostumista. Tästä huolimatta Suomi allekirjoitti Turkin kanssa yhteisymmärryssopimuksen, jossa pelataan Kurdien ihmisoikeuksilla. Vaarassa ovat etenkin heidän oikeutensa suojeluun ja poliittiseen toimintaan.Turkki on jo pidemmän aikaa vainonnut hallintoa vastustavia toisinajattelijoita muun muassa syyttämällä näitä terrorismista.
Suomen ja Turkin sopimuksessa sanamuodot ovat laveita, ja mahdollistavat käytännössä hyvin monenlaisten Turkin hallitusta vastustavien voimien leimaamisen terroristeiksi.Erityisesti Turkin tähtäimessä on Kurdistanin työväenpuolue PKK, jota se pitää terroristijärjestönä. Turkin lobbauksen tuloksena PKK lisättiin aikanaan EU:n terroristijärjestöjen listalle. Sittemmin Euroopan Unionin tuomioistuin totesi, ettei tälle päätökselle ollut perusteita. Nyt Suomen ja Turkin välille solmitun sopimuksen myötä myös Suomi leimaa PKK:n terroristijärjestöksi, samaan aikaan kun hallituksessa istuu useampi työväenpuolue.Lisäksi sopimuksessa käytännössä sallitaan aseiden vienti Turkkiin sekä tiedusteluyhteistyö Suomen ja Turkin välillä.

Kaikki tämä osoittaa, ettei Nato välitä oikeusvaltioperiaatteista, vaan tärkeintä on liittouman etu. Tämä politiikka vaarantaa konkreettisesti kurdien demokraattisen itsehallintoalue Rojavan kehittymisen. Turkki on tehnyt sinne viime vuosina useita hyökkäyksiä, Naton hiljaisesti hyväksyessä, ja valmistelee parhaillaan uutta hyökkäystä.Suomalainen media on kohdellut Turkkia silkkihansikkain ja vaiennut sen hallinnon kansalaisiinsa kohdistamista sortotoimenpiteistä. Sopimus Turkin kanssa osoittaa myös tyhjiksi puheet Natoon sisältä päin vaikuttamisesta, ja lisäksi tämä farssi paljastaa, miten kyseenalaisia olivat ne perustelut, jotka vetosivat Suomen oikeuteen suvereenina valtiona hakea Nato-jäsenyyttä. Missä on suvereniteetti nyt, kun sitä olisi tarvittu?Suomi luopui osasta ihmisoikeusperiaatteistaan sekä ulkopoliittisesta linjastaan jo Nato-jäsenyysprosessin aikana. Voikysyä, millaisiin myönnytyksiin ollaan valmiita Naton jäseninä, etenkin jos vaatimuksia esittää Naton johtava jäsenmaa Yhdysvallat.Suomen kommunistinen puolue osoittaa tukensa kurdeille, ja kehottaa kaikkia osallistumaan solidaarisuustoimintaan kurdien puolesta, Erdoğanin epädemokraattista hallintoa ja Natoa vastaan.

SKP 30.6.2022

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot