Etusivu >> Artikkelit >> Taide joka uskaltaa kertoa totuuden

Taide joka uskaltaa kertoa totuuden

06.08.2018 - 15:45
  • Raija-Sinikka Rantala, Minna Henriksson, Panayoitis Neufelt, G.M. Tamás, JP (Juha-Pekka) Väisänen, Marx kulttuuri ja taide, Vastavirta-festivaali

Raija-Sinikka Rantala on suomalainen teatteriohjaaja ja kirjailija. Rantala on toiminut Suomessa teatterinjohtajana ja laajalti alan järjestöissä niin Suomessa kuin ulkomailla, mm Kansainvälisen Teatteri Instituutin (ITI) taiteellisena johtajana. Rantala on Suomen Teatteriohjaajat ja Dramaturgit ja Susanna Leinonen Companyn hallituksen jäsen sekä Stiftelsen Vivicas Vänner puheenjohtaja. 

Vastavirta-festivaalilla 26.8. teatteriohjaaja ja kirjailija Raija-Sinikka Rantala osallistuu kulttuuripoliittiseen keskusteluun yhdessä unkarilaisen marxilaisen filosofi G.M. Tamásin, teatteriohjaaja ja tuottaja, kansainvälisen taidetoimikunnan puheenjohtaja ja Cultural Left- verkoston ja Kreikan taidetoimikunnan perustajajäsen Lontoossa vaikuttavan kreikkalaisen Panayiotis Neufeltin, kiilalaisen kuvataitelijan Minna Hernikssonin ja käsitetaiteilijan ja SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen kanssa.  

Marx, kulttuuri ja taide – merkitys ja rooli luokkataistelussa keskustelu käydään sunnuntaina 26.8. kello 12-14, Arbiksen juhlasalissa, Dagmarinkatu 3, Helsinki Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton  - Tervetuloa! 

Suomi – sivistysvaltio? 

Suomi on perinteisesti laskettu pohjoismaisiin hyvinvointivaltioihin kuuluvaksi ja siihen käsitteeseen on aina liittynyt näkemys maastamme vankkana sivistysvaltiona, joka on ollut ylpeä koulutustasostaan, kulttuuristaan ja taiteestaan. 

Sen on katsottu olevan jakamatonta kansalaisomaisuuttamme ja suvereenin kansainvälisen vuorovaikutuksemme paras edellytys ja tae. 

  • - On ollut veret seisauttavaa seurata, miten viimeaikainen taloudellinen päätöksenteko on kohdellut tätä oman kehityksensä perusedellytystä. Säästötoimenpiteet, leikkaukset ja alasajot ovat jatkuneet vuodesta toiseen niin kulttuurissa kuin koulutuksessa. Meille on näinä vuosina selvitetty, että Suomen talous pelastetaan talkoilla, joissa ihan kaikki joutuvat tinkimään vähästään. Lehdistä olemme kuitenkin saaneet päivittäin lukea, että talkoot eivät ole koskeneet kaikkia. Verovaroista on jälleen suunnattu laskutavasta riippuen 2-8 mrd euroa suuryritysten tukemiseen, vaikka valtion oma tarkastusvirasto on jo vuodesta toiseen huomauttanut, etteivät kyseiset tahot tarvitse sitä summaa. Yhtiöt jakavat omistajilleen ennätyksellisiä voittoja, sanoo Raija-Sinikka Rantala 

Professori Risto Kuisma kiteyttää asian yksiselitteisesti toteamalla, että tämän kaiken ennustivat jo Karl Marx ja Friedrich Engels Kommunistisen puolueen manifestissa: Kapitalismi jauhaa lopulta tieltään kaiken… ja muokkaa tielleen osuvat kulttuurit keskenään samankaltaisiksi. 

  • - Maamme henkinen kapasiteetti ei suinkaan ole ainoa vaarassa oleva elämänala. Yritysmyönteinen valtiollinen johtomme on valinnut mantrakseen sanan yksityistäminen ja suuntaa voimansa prosesseihin, jotka tulivat Isossa Britanniassa tutuiksi jo Margaret Thatcherin aikaan. Tuottava talous pirstaloidaan myyntiin, julkinen talous ajetaan alas. Ylikansallisiin investointeihin suhtaudutaan kehitysmaiden lailla, iki-iloisina osaksemme tulleesta huomiosta ja piittaamatta siitä, kertyykö voitoista Suomelle edes verovaroja tai siitä tuhoutuuko hankkeissa haavoittuva luontomme tai maankamaraan sidottu kansallisomaisuutemme, sanoo Raija-Sinikka Rantala 

Hyvinvointivaltion perustukset murenevat vauhdilla viimeaikaisen päätöksenteon perusteella. Sivistysvaltiolle käy samoin. 

Suomessa, kuten Euroopan mitassa pitäisi sisäistää se tosiseikka, että elinkeinoelämämme rakennemuutos ei ole vain tapahtumassa vaan se on jo tapahtunut ja kulttuuri, sisällöntuotanto ja taide ovat jo kaikkialla elinkeinotoimintaa ja tuottavat yhä kasvavan osuuden BKT:stä. Yhä tärkeämmäksi käy päivä päivältä se, millaista sisältöä ja elämänkäsitystä sen viljelee. Selviääkö taide viihteen vyöryssä? 

  • - Yhteiskunnan tukea tarvitsee taide, joka uskaltaa kertoa totuuden tässä totuuden jälkeiseksi muuttuvassa ajassamme, mikään kaupallinen taho ei tule sitä koskaan tukemaan, sanoo Raija-Sinikka Rantala 

Vastavirta-festivaali 25.-26.8. 

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa. 

Marx, kulttuuri ja taide – merkitys ja rooli luokkataistelussa  

keskustelu sunnuntaina 26.8. kello 12-14, juhlasali. 

Minna Henriksson, keskustelun puheenjohtaja, kuvataiteilija 

G. M. Tamás, marxilainen filosofi (Unkari) 

Raija- Sinikka Rantala, teatteriohjaaja, kirjailija 

Panayiotis Neufelt, teatteriohjaaja ja tuottaja, kansainvälisen taidetoimikunnan puheenjohtaja ja Cultural Left- verkoston ja Kreikan taidetoimikunnan perustajajäsen.(Lontoo, Ateena) 

JP (Juha-Pekka) Väisänen, käsitetaiteilija, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja 

  

Vastavirta-festivaali 

25.-26.8.2018 Arbis, Dagmarinkatu 3, Helsinki 

 

VASTAVIRTAA SOMESSA 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista