Home >> Artikkelit >> Tarvitaan rauhan, osallistuvan demokratian ja suvaitsevaisuuden presidentti

Tarvitaan rauhan, osallistuvan demokratian ja suvaitsevaisuuden presidentti

24.01.2018 - 11:00
(updated: 24.01.2018 - 11:58)
  • Ei Natolle

Viime viikonloppuna 20.-21.1. käytiin laaja keskustelu Suomen kommunistisen puolueen (SKP) keskuskomiteassa, joka käyttää puolueessa ylintä päätäntävaltaa edustajakokousten välissä. Keskustelu käytiin vastauksesta Kommunistiselle nuorisoliitolle (KomNL) presidentinvaaliin liittyvistä SKP:lle esitetyistä useista kysymyksistä. Muun muassa siitä, miten puolueen tulee suhtautua SKP:n yksittäisten jäsenten somekeskusteluun ja julkiseen tukeen eri ehdokkaille.

SKP:n keskuskomitean kokousta ja siellä käytyä keskustelua on kommentoitu julkisesti. SKP:n poliittinen toimikunta katsoo tarpeelliseksi nostaa esille tässä yhteydessä puolueen linjaukset liittyen presidentinvaaleihin 2018.

 

Presidentin pidettävä Suomi pois Natosta

SKP on esittänyt syksyllä 2017 teemat ja tavoitteet, joita puolue pitää tärkeänä presidenttiehdokkaita arvioitaessa. Julkilausumassa 13.10. otsikoitiin osuvasti: "Presidentin on pidettävä Suomi pois Natosta". SKP:n linjaukset presidentinvaaleissa ovat luokkatietoisia ja rauhaa rakentavia. SKP sanoo selkeästi, että tarvitaan presidenttiehdokas, joka uskaltaa asettua yhteiskunnallista eriarvoistumista, perusturvan ja työehtojen leikkauksia sekä rasismia ja asehankintoja vastaan.

SKP:n presidentinvaalien poliittisen linjauksen voi lukea täältä:

https://www.skp.fi/artikkelit/presidentin-pidett-v-suomi-pois-natosta

SKP ei pysty asettumaan yhdenkään ehdokkaan taakse, mutta kehottaa jokaista jäsentään äänestämään vähiten huonoa vaihtoehtoa. Julkisuudessa tulee korostaa puolueen linjauksia.

 

Loppu markkinadiktatuurille - valta työläisille

SKP:n linjauksessa sanotaan, että tarvitaan presidenttiehdokas, joka on halukas käynnistämään vallan siirtämisen kansalle vaikuttamalla laajemman kansalaisaloitejärjestelmän, lähidemokratian ja osallistuvan budjetoinnin puolesta.

SKP ei ole ottanut kantaa kenenkään ehdokkaan puolesta vaan kehottaa jäseniä tekemään arvionsa näiden tavoitteiden pohjalta.

Euroopan Unioni on viime vuosina osoittautunut kyvyttömäksi ratkaisemaan maanosan suuria ongelmia. Unionin poliittinen kehitys on ongelmien ratkaisujen sijasta johtanut äärioikeiston nousuun. Lääkkeeksi tähän oikeisto ja markkinatalouteen sopeutuneet puolueet ja poliitikot esittävät liittovaltiokehityksen syventämistä ja lisää talouskuria. SKP esittää, että Suomeen tarvitaan presidentti, joka vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä, militarisointia, leikkauspolitiikkaa ja vaatii sulkua finanssipääoman vallan kasvulle.

Suomessa ilmapiiri on viime aikoina kehittynyt selvästi rasistiseen ja muukalaisvihamieliseen suuntaan. SKP esittää, että tarvitaan presidenttiehdokas, joka suorasanaisesti tuomitsee rasismin ja fasismin.

Presidentinvaalin asetelmat ovat tällä kertaa poikkeukselliset. Lähes kaikkien puolueiden keskuudessa on erilaisia mielipiteitä ja tukea eri ehdokkaille. Tämä koskee jossain määrin myös SKP:ta. Tällä perusteella ei ole kuitenkaan pidä ryhtyä jakamaan puolueen jäseniä. SKP:n kannassa peruskysymyksiin rauhanpolitiikasta, solidaarisuudesta ja rasisminvastaisuudesta ei ole mitään epäselvää ja ne luovat pohjan yhteiselle kamppailulle ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnasta myös vaalien jälkeen. Myös erimielisyyttä herättäneistä asioista on syytä keskustella asiallisesti ja toverillisesti, yhteisiä tavoitteita ja toimintaa vahvistaen.

 

Kohti työtä ja toimintaa

SKP:n poliittinen toimikunta toivoo, että keskustelu presidentinvaaleista voi jatkua toverillisena ja niin, että se tuo keskusteluun SKP:n jo lokakuussa esille nostamat teemat. Lisäksi poliittinen toimikunta haastaa kaikki yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, työväenluokan etujen vahvistamisesta ja työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden ja kaikkien perusturvan parantamisesta huolissaan olevat toverit todelliseen kamppailuun nykyisen politiikan ja kyykytyksen lopettamiseksi. Poliittinen toimikunta haastaa kaikki mukaan SAK:n järjestämään, työttömyysturvan aktiivimallia vastustavaan mielenosoitukseen 2.2. Helsingissä.

SKP:n keskuskomitea päätti kokouksessaan 20.-21.1. merkittävästä Tiedonantaja-lehden uudistamisesta. Poliittinen toimikunta haastaa poliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneet toverit lehtityöhön, jolla Suomeen rakennetaan uudenlainen, kerran kuukaudessa ilmestyvä luokkayhteiskuntakriittinen, kapitalismin vastainen ja radikaali marxilainen julkaisu.

Kuluva vuosi 2018 on SKP:lle merkittävä. Puolueen perustamisesta tulee täyteen 100 vuotta työtä, toimintaa ja taistelua. Poliittinen toimikunta kutsuu laajasti kaikkia muutosvoimia luokkataisteluun paremman yhteiskunnan, Suomen, Euroopan ja koko globaalin ympäristön puolesta. Toisenlainen maailma on mahdollista vain laajalla yhteisrintamalla.

SKP kutsuu Helsinkiin 25.-26.8. kaikkia nykymenoon tyytymättömiä Vastavirta-festivaaliin. Yhdessä erilaisten kansalaisjärjestöjen, joukkoliikkeiden, poliittisten järjestöjen ja yksittäisten aktivistien kanssa Festivaalin rakennetta, sisältöä ja tavoitteita suunnitellaan kaikille avoimessa "Suuressa Vastavirta-festivaalin suunnittelumiitissä" Arbiksella 12.3. kello 18 - 20. Poliittinen toimikunta toivoo laajaa osallistumista ja vahvaa uusliberalismin, kapitalismin, sovinismin ja rasismin vastaista aloitetta ja osallistumista.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot