Home >> Artikkelit >> Tekijänainen puoluejohtoon – Mervi Grönfors valittiin SKP:n varapuheenjohtajaksi

Tekijänainen puoluejohtoon – Mervi Grönfors valittiin SKP:n varapuheenjohtajaksi

22.08.2020 - 19:00
(updated: 23.08.2020 - 11:42)
  • Mervi Grönfors valittiin SKPn varapuheenjohtajaksi Hauholla 23.8.2020
Mervi Grönfors kiitti luottamuksesta SKP:n varapuheenjohtajavaalissa Hauholla 23.8.2020 / Kuva Jiri Mäntysalo

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea valitsi sunnuntaina 23.8. puolueelle uuden varapuheenjohtajan. Paljasjalkainen tamperelainen, lastenhoitaja, ammattiyhdistysaktiivi ja rauhan rakentaja Mervi Grönfors valittiin toverillisen ehdokastaistelun tuloksena uudeksi varapuheenjohtajaksi. Grönforsia varapuheenjohtajakisassa haastoi porilainen SKP:n Satakunnan piirisihteeri Pekka Lundgren. Grönfors valittiin tehtävän jättäneen jyväskyläläisen opettajan Miguel Lópezin tilalle.

SKP:n tavoittelema tasa-arvon ja luokkatietoisen feminismin politiikka saa vahvistusta Grönforsin valinnasta. Valinnan jälkeen puolueen johtonelikon muodostavat tamperelainen varapuheenjohtaja Mervi Grönfors, kotkalainen varapuheenjohtaja Liisa Taskinen, helsinkiläinen pääsihteeri Tiina Sandberg ja puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen Helsingistä.

 

Tietoa monilta eri aloilta

SKP:n varapuheenjohtajat, pääsihteeri ja puheenjohtaja muodostavat nelikon, joka antaa puolueelle yhteistyön ja kollektiivin kasvot. Liisa Taskinen on lääkäri ja solidaarisuustoimija, Tiina Sandberg puutarhuri ja kansalaisjärjestöosaaja ja JP Väisänen taiteilija, kulttuuripoliitikko ja kotonaan kansainvälisissä kysymyksissä.

Vahvasti työelämässä kiinnioleva Grönfors tulee hoitamaan SKP:n varapuheenjohtajan työtä oman päivätyönsä ohella.

Uusi varapuheenjohtaja Mervi Grönfors on oman liittonsa Tehyn varatyösuojeluvaltuutettu ja ammattiosastonsa varapuheenjohtaja. Vahvasti työelämässä kiinnioleva Grönfors tulee hoitamaan SKP:n varapuheenjohtajan työtä oman päivätyönsä ohella. Grönfors ei näe valintaansa sukupuoliasiana, vaan korostaa johdon tarvetta ryhmääntyä ja löytää aiempaa paremmin toimivat käytännöt puoluejohtamiseen.

 

Työläisperheen kasvatille työläisen arki on tuttu

- Olen tuomassa johtotiimiin elämänkokemuksen, joka mukanani seuraa. Matkaan on kertynyt tietoa adoptioasioista, yksinhuoltajuudesta, lapsiperheistä, vammaisuudesta, omaishoitajuudesta, Kela-asioinnista, työsuojelusta, hoitotyöstä ja toimeentulon haasteista. Läheltä olen seurannut työttömien ja eläkeläisten kamppailua kapitalismin tuulimyllyjä vastaan, listaa Grönfors.

SKP ei ole kasvattanut kannatusta viime vaaleissa. Kehitys on ollut laskeva. Vasemmistolaiset ja humanistit äänestävät varman päälle demareita, vihreitä ja vasemmistoliittoa. Grönforsin mukaan suunnan ja kannatuksen muuttamiseksi tarvitaan tietoa luokkayhteiskunnasta ja luokkatietoisuuden herättelyä.

– Tietoisuutta voidaan lisätä opintotoiminnan ja sivistystyön kautta. On mentävä toreille ja turuille tapaamaan ihmisiä ja nykyään on näyttävä myös digitaalisilla alustoilla. SKP:lla on hyvät ohjelmat ja aloitteet, jotka on vietävä tiedoksi äänestäjille, vakuuttaa Grönfors.

Grönforsin mukaan tiedon jakamisessa on käytettävä monikanavaisuutta ja nostaa tästä esimerkiksi työväenmusiikin.

– Työväenmusiikin sanoituksilla on vaikutusta. Minuun on vaikutuksen tehnyt ”Oppimisen ylistys”, jossa sanotaan mm. Opi perusasiat - Se ei riitä, mutta opi ne - Niille joiden aika on tullut - Se ei koskaan ole liian myöhäistä… Sinun täytyy tietää kaikki, konkretisoi Grönfors.

 

Työläisnainen

SKP:n uusi varapuheenjohtaja on tasa-arvoa ja solidaarisuutta tavoitteleva feministi. Grönforsille on selvää, että SKP on kommunistinen ja työväenpuolue, joka ajaa koko työväenluokan asiaa. SKP ei katso sitä, kuuluuko työläinen johonkin vähemmistöön tai enemmistöön.

– Suomessa luokkatietoisuutta pyritään valtamediassa johdonmukaisesti hämärtämään, SKP:n työtä pitää suunnata voimakkaasti luokkatietoisuuden lisäämiseen yhteiskunnassa. Työväenluokan ääni maailmalla ei nyt kuulu, mutta sorrettujen yhdistäessä voimansa se tulee kuuluviin, korostaa Grönfors.

– Puolueosastot ovat kaiken puoluetoiminnan ydin.

Paljasjalkainen tamperelainen

– Opiskeluaikana käväisin Huittisissa ja Hämeenlinnassa. Kirjoilla olen aina ollut Tampereella, mutta nuorena tein välillä tuurauksia ay-puolella Helsingissä. Ihan ensimmäisen lastenhoitajan virkani sain Nokialta, käytännön syistä halusin kuitenkin Tampereelle töihin. Asun Raholassa ja kuulun SKP:n Ikurin osastoon.

Grönfors on ollut viisi vuotta SKP:n Ikurin osaston puheenjohtaja. Osasto on tunnettu siitä, että siellä panostetaan opintotoimintaan ja osastossa onkin hyvin toimiva yhteiskunnallisten asioiden opintokerho. Grönforsin mukaan Ikurin osaston ajankohtaisesti tärkein työ on SKP:n kannattajakorttien kerääminen.

– Puolueosastot ovat kaiken puoluetoiminnan ydin. Jäsenet ja heidän aktiivisuutensa on puoluetoiminnan pohja, ilman osastoja puoluejohdolla ei ole virkaa. Johdon pitää säilyttää yhteys osastoihin ja kentän ääntä on kuultava. Jäsenet ovat puolueen ääni kentällä, tiivistää Grönfors.

Uusi varapuheenjohtaja kertoo olevansa avoin rakentavalle keskustelulle feminismistä ja liittolaispolitiikasta. Grönforsin näkemyksen mukaan luokkatietoisuuden myötä tulee itsestään selvyydeksi ajaa kaikkien sorrettujen asiaa.

– Minulta työläisnaisena ei ole pois, jos puolustan myös esim. sateenkaariväen tai eläkeläisten oikeuksia, sanoo Grönfors.

Ammattiyhdistysaktiivi Grönforsille jäi tältä keväältä hampaankoloon toteutumatta jäänyt palkkatasa-arvo ja lapsivaikutusten heikko huomioon ottaminen koronakriisin hoidossa.

– Olen myös feministi, joka ei pidä lasikatoista ja sukupuolittuneista työmarkkinoista. Monikulttuurisen perheen päänä rasismi saa minut takajaloilleni, tiukkaa Grönfors.

 

Rauhan rakentaja

Rauhanpolitiikka on Mervi Grönforsille tärkeiden asioiden kärjessä. Grönfors on Suomen rauhanpuolustajien johtokunnan jäsen ja ollut SKP:n rauhanryhmän vetäjä pian kaksi edustajakokouskautta.

– Toimin Suomen Rauhanpuolustajien johtokunnan jäsenenä. Ja paikallisesti olen mukana Pirkanmaan Rauhanpuolustajissa. SKP:n säännöt määrittävät rauhantyön tärkeäksi osaksi puoluetyötä. Rauhantyö ei kuitenkaan ole puoluesidonnaista, vaan yhteistyötä muiden rauhan asiaa ajavien tahojen kanssa. Tällä hetkellä SKP:n rauhanryhmä ja rauhanlohko työstävät puolueen rauhanaloitetta. Suomen nykyisen asevarusteluun sortuneen puolustuspolitiikan muuttaminen rauhantyölle myönteiseksi vaatii ponnisteluja, kertoo Grönfors.
 

Grönfors nostaisi liittojen keskinäistä solidaarisuutta suurempaan arvoon.

Tehyläinen taistelija

Uusi varapuheenjohtaja on kiireestä kantapäähän ammattiyhdistysaktiivi. Opiskeluajastaa saakka Grönfors on ollut tehyläinen. Liittoon kuuluminen on Grönforsille itsestäänselvyys.

– Nuorena olin työsuojeluasiamiehenä, ammattiosaston hallituksessa ja luottamusmiehenäkin tovin. Tein silloin muutaman pätkän töitä Tehyssä ja silloisessa Lastenhoitajaliitossa. Lasten adoptioiden jälkeen seurasin ay-toimintaa äitinä ja rivijäsenenä, kunnes lasten kasvaessa palasin aktiiviksi. Nyt olen varatyösuojeluvaltuutettu ja ammattiosaston varapuheenjohtaja. Tähän hommaan kuuluu jatkuvaa ajan hermolla pysymistä, kokoustamista, työntekijöiden oikeuksien vartioimista, osallistumista liiton toimintaan sekä koulutuksiin ja yhteistyötä sisarliittojen toimijoiden kanssa, avaa Grönfors.

Grönfors nostaisi liittojen keskinäistä solidaarisuutta suurempaan arvoon. Uuden varapuheenjohtajan kokemus on osoittanut, että mm. liittojen keskinäinen nahinointi sopimusneuvotteluissa sataa usein työnantajan laariin.

– SKP:n ay-ryhmä on tehnyt hyvää työtä. Sitä pitää jatkaa ja voimistaa kommunistien osallistumista omien ammattiosastojensa toimintaan. Tarvitaan siis ay-koulutusta aatteellisen lisäksi, linjaa Grönfors.

 

SKP:n puheejohtaja JP Väisänen kukitti Grönforsin vaalituloksen julkistamisen jälkeen. / Kuva Jiri Mäntysalo

 

Valinnan jälkeen puolueen johtonelikon muodostavat kotkalainen varapuheenjohtaja Liisa Taskinen, tamperelainen varapuheenjohtaja Mervi Grönfors, helsinkiläinen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen pääsihteeri Tiina Sandberg Helsingistä. / Kuva Jiri Mäntysalo

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista