Home >> Artikkelit >> Thaimaalaiset kamppailevat demokratiasta

Thaimaalaiset kamppailevat demokratiasta

20.09.2021 - 19:45
(updated: 20.09.2021 - 20:47)
  • Junya Yimprasert seisoo Eduskuntatalon edessä.

Thaimaa on suomalaisille tuttu paratiisilomakohteena, mutta maan surkea demokratiatilanne on tuttu vain harvoille. Siksi tänään järjestetty tilaisuus oli erityisen tärkeä. Suomalaisten on aika ymmärtää millainen taistelu Thaimaassa on käynnissä demokraattisten oikeuksien puolesta ja myös se, miten Suomi on siinä osapuolena.

- Suomen metsämarjateollisuuden elpyminen Thaimaan köyhien hiellä ei olisi ollut mahdollista ilman vuosien 2006 ja 2014 vallankaappauksia. Suomen ei kuitenkaan tarvitse myydä rehellisyyttään vaivaisesta 100 miljoonasta thaipienviljelijöiltä anastetusta eurosta, kiteytti mielenosoituksen järjestänyt Junya Yimprasert, joka on ACT4DEM-verkoston puheenjohtaja Suomessa.

Suomi on valitettavasti ollut pikemminkin sotilasjuntan puolella ja pyrkinyt hyötymään thaimaalaisista alipalkattuna työvoimana. Myös muu taloudellinen yhteistyö on sujunut hyvässä yhteistyössä Suomen ja Thaimaan sotilashallinnon välillä. Tähän on saatava muutos. Siksi mielenosoittajat veivät ministereille terveisiksi kansiot, joihin on koottu tietoa siitä millaisen hallinnon kanssa Suomen valtio tekee yhteistyötä.

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg käytti myös tilaisuudessa lyhyen puheenvuoron.

- Olen varma, että suomalaisten ja thaimaalaisten tavallisten ihmisten on helppo ymmärtää toisiaan. Epärehellinen toiminta on samanlaista molemmissa maissa ja voimme jakaa taistelun sitä vastaan molemmissa maissa.

Sandberg ilmaisi myös tukensa thaimaalaisten taistelussa demokraattisista oikeuksistaan. Hän totesi sen olevan samalla taistelua imperialistista sortoa vastaan tilanteessa, jossa suomalaisten on vaikea nähdä tilanteen epätasa-arvoisuutta katsoessaan sitä hyötyvältä puolelta. 

Tilaisuuden lopuksi kuultiin suora tervehdys Sureerat Chiwarakilta, joka on vangitun aktivistin äiti. Hänen poikansa 20-vuotias Parit Chiwarak on tunnettu demokratia-aktivisti, jonka vaatimukset kuninkaan aseman kohtuullistamisesta eivät edes ole kovin radikaaleja. Hänelle riittäisi se, että kuninkaan vuotuisesta budjetista voitaisiin keskustella, että häntä koskisivat samat lait kuin muitakin ja että hän vetäytyisi politiikasta.

Näiden vaatimusten takia hänet kuitenkin vangittiin ja sen jälkeen häntä vastaan on nostettu syyte toisensa jälkeen ilman että hänellä on ollut mahdollisuutta vastata niihin. Parit Chiwarak on yrittänyt saada oikeutta muun muassa 57 päivää kestäneellä nälkälakolla ja hänen äitinsä on yrittänyt kaikkensa auttaakseen häntä vankilan ulkopuolelta. Hänellä on selkeä pyyntö kaikille suomalaisille.

- Toivon vain, että kaikki hyvät ihmiset, jotka asuvat poliittisesti vapaissa maissa, toimisivat megafoninani. Tai nostaisivat kätensä vaatiakseen oikeutta minulle ja pojalleni. Oikeutta thaimaalaisille, jotka ovat nousseet vaatimaan oikeuksiaan, vapauksiaan ja demokratiaa ja joita sen takia uhkaillaan feodaalisen maan sotilashallinnon toimesta.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista