Etusivu >> Artikkelit >> Translaki muutettava

Translaki muutettava

03.05.2018 - 11:00

Valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö Seta on julkaissut 24.4.2018 raportin translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Moninaiset lapsemme -raportin mukaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten oikeuksia ja hyvinvointia laiminlyödään vakavasti.

Raportin mukaan 9-luokkalaisista vähintään 5,6%:lla on sukupuolen moninaisuuden kokemuksia.

- Se ei ole pieni määrä, vaikka vähemmistö onkin. Tämän ikäiset nuoret ovat alttiita vaikutuksille ja muiden mielipiteille. Sen ovat ottaneet esille myös Aito avioliitto ry sekä heidän riveissään toimivat Kristillisdemokraatit. Heidän mielestään ratkaisu tosin olisi se, ettei lapsille puhuttaisi lainkaan sukupuolen moninaisuudesta, ainakaan kouluissa. Se jäisi siis vanhempien vastuulle, jos he haluavat asiasta lapsilleen puhua, sanoo Punaisen sateenkaaren Anni Kivistö

 

- Eikö olisi parempi tarjota kaikille lapsille ja nuorille sama tutkittu tieto koulun penkillä, kuin jättää vastuu vanhemmille tai pahimmassa tapauksessa vain heille itselleen? Miten voisikaan käydä, jos vaikkapa transnuoren vanhemmat jakavat Aito avioliitto ry:n mielipiteet? Toivon, että Setan viime vuonna julkaisema opas sukupuolen moninaisuudesta on käytössä mahdollisimman monessa koulussa. Tiedon lisääminen on avainasemassa näiden nuorten aseman parantamisessa, mutta muutoksia translakiin tarvitaan myös. Toivottavasti seuraava hallitus saa muutokset aikaan, kun nykyinen on siitä työstä jo kieltäytynyt, YK:n moitteista huolimatta” sanoo Anni Kivistö.

 

SKP:n Punainen sateenkaari yhtyy Setan puheenjohtajan Viima Lampisen ajatukseen tarvittavista muutoksista. Punainen sateenkaari vaatii translakiin kokonaisuudistusta, kansainvälisten hoitosuosituksien noudattamista, intersukupuolisten lasten sukuelinkirurgia kieltämistä ja sukupuolen moninaisuudesta tiedottamisen lisäämistä. 

Setan raportti translasten hyvinvoinnista ja oikeuksista Suomessa

https://seta.fi/setan-raportti-translasten-hyvinvointia-ja-oikeuksia-lai...

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista