Home >> Artikkelit >> Tulenpunainen kokous - Kesäkokous valitsee varapuheenjohtajan ja käy keskustelua luokkataistelusta

Tulenpunainen kokous - Kesäkokous valitsee varapuheenjohtajan ja käy keskustelua luokkataistelusta

21.08.2020 - 10:45
(updated: 22.08.2020 - 18:09)
  • Keskuskomitea, SKP

SKP:n keskuskomitea valitsee Kesäkokouksessaan puolueelle varapuheenjohtajan kotkalaisen lääkärin Liisa Taskisen rinnalle. Vaihtoehtoina ovat porilainen, SKP:n Satakunnan piirijärjestön piirisihteeri ja poliittisen toimikunnan jäsen, puoluetta kovin sanoin kritisoiva ja tärkeitä kysymyksiä ääneen laukova Pekka Lundgren ja tamperelainen lastenhoitaja, Mervi Grönfors, joka toimii ay-liikkeen kiireissä  ja haluaa viedä SKP:n luokkataisteluun kärkeen.  

Eliitin politiikka haisee 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka)Väisänen kuvahallituksen ja opposition, eliitin harjoittamaa politiikkaa kuonatuotteeksi. Väisäsen mukaan eliitti haastaa riitaa köyhien ja vähäosaisten kanssa vaikka vasemmistopuolueiden pitäisi tapella vääryyttä ja systeemiä vastaan. Väisänen esittää kesäkokouksessa pluralistisen kutsuhuudon kansalaisyhteiskunnan eri toimijoille osallistua kapitalismin, militarismin ja ihmisvihamielisen politiikan vastatoimiin juuriltaan toisenlaisen yhteiskunnan rakentamiseksi. 

- On sietämätöntä - eikä meille sovi ollenkaan se, että eliitti eduskunnassa yhtä paljon hallitus kuin näennäinen oikeistopopulistinen oppositiokin, on tehnyt politiikasta kuonatuotetta. Tarvitaan muutos. Tarvitaan kutsuhuuto yhteistyöhön, jolla uudet muutoksen tekijät miehet, naiset ja muun sukupuoliset, proletaarit ja joukkovoimaiset  rasismin, fasismin ja kapitalismin vastaiset, nykymenoon tyytymättömät influensserit saadaan koolle, yhteistyöhön ja porukalla töihin paremman tulevaisuuden ja juuriltaan toisenlaisen yhteiskunnan rakentamiseen, sanoo Väisänen kokouksen aattona Helsingissä. 

Työllisyys ja köyhyyden vastaisuus politiikan kärkeen 

Puheenjohtaja Väisänen haluaa kesäkokouksessa keskusteltavan suomalaista yhteiskuntaa vakavasti vaivaavasta ja koko ajan pahenevasta eriarvoisuudesta, työttömyydestä ja köyhyydestä. Väisäsen mukaan erityisesti nuorten on vaikeaa päästä työelämään kiinni kun lomautukset ja karanteenit ovat tänään uusi normaali. 

- Tarvitaan kokonaan toisenlaista työläislähtöistä kapitalismin logiikasta irtaantuvaa työllisyyspolitiikkaa, jolla taistellaan kaikkein heikoimmassa olevien, köyhien puolesta ja työläisten oikeuksista sen sijaan että työllisyyttä ratkottaisiin erilaisilla oikeistolaisilla vippaskonsteilla ja ostosopimuksilla. Tässä tilanteessa tarvitaan kaikille 1200 euron perusturvaa ja sen lisäksi työssäoloehdon lyhentämistä, jotta entistä useampi pääsisi ansiosidonnaiselle ja sitä kautta työttömyysturvan oikeudenmukaisuus kasvaisi, vaatii Väisänen. 

Väisäsen mukaan työmarkkinajärjestöjen olisi syytä alkaa edistää vaatimusta peruspalvelujen järjestämistä kunnallisina palveluina, joilla ei suomalaisessa yhteiskunnassa käytäisi kauppaa.

Valkovenäjän vaalit ajautumassa suurvaltapoliittiseksi kysymykseksi 

Puheenjohtaja Väisäsen mukaan Euroopan unionin, Yhdysvaltojen tai Venäjän ei pidä ryhtyä osapuoleksi Valkovenäjän kriisissä. Väisänen pitää EU:n julistusta olla tunnustamatta  presidentinvaalien tulosta vaarallisena korttina tulenarassa pelissä. Väisänen kritisoisi Valkovenäjän demokratiakehitystä samalla kun puhuisi maan poikkeuksellisesta valtionjohtoisesta omistuspolitiikasta. Väisänen vaatii Euroopan unionia työskentelemään sellaisen uuden yhteistyöympäristön  luomiseksi Itä-Eurooppaan, jossa suunnitelmat hallitusten kaatamiseksi eivät olisi asialistalla.  

- Tuomitsen ulkomaisen väliintulon Valkovenäjän sisäisiin asioihin. Haluan ilmaista solidaarisuuteni Valkovenäjän kommunisteille, vasemmistolle ja koko kansalle. Valkovenäjä voi ja sen pitääkin järjestäytyä oman etunsa pohjalta itsenäiseen taisteluun, torjua ulkomaiset interventiot ja vastata niihin vaatimuksiin, joita tänään arjessa Valkovenäjällä kohdataan. Näin voidaan valmistaa uutta kulttuurista kehitystä, osallistuvaa demokratiaa, tasa-arvoa, rauhaa ja kansalaisyhteiskuntaa sekä avata tietä sosialismille, joka on luonnon ja ihmisten kannalta positiivinen vaihtoehto ja ratkaisu kapitalistisen kehityspolun umpikujaan, vastaa Väisänen. 

SKP – tulevaisuuden influensseri 

SKP kerää parhaillaan kannattajakortteja, jotta puolue voidaan rekisteröidä puoluerekisteriin. Tämä helpottaisi mm vaaleissa toimimista. Puheenjohtaja Väisäsen mukaan monella on sellainen outo harha ettemmekö olisi puolue ilman sitä, että olisimme jossain porvarien ylläpitämässä rekisterissä. Väisäsen mukaan nyt on syytä terästäytyä joka piirissä, poistaa harhat ja kerättävä kortit, vietävä puolue rekisteriin ja otettava se paikka mikä kommunisteille luokkataistelussa on olennaista. 

- Silloin kun siirrymme nykyisestä apatiasta ja taantumuksellisesta tilanteesta ja kohtalo-uskostamme  sekä ahdasmielisyydestämme, kohti tiedostavaa dialogia, jolla on yhteys merkitykselliseen toimintaan, alamme muuttaa maailmaa, olemme dialogin väline, vallankumouksellisia ja rakennamme luokkamme tulevaisuutta aikaisemman itsetarkoituksellisen aktivismin  ja nojatuolivallankumouksellisuuden sijaan, sanoo Väisänen 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista