Home >> Artikkelit >> Tulonjako uusiksi nyt!

Tulonjako uusiksi nyt!

17.03.2007 - 09:27
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi vaatii palkkojen kansantulo-osuuden lisäämistä pääomatulojen kustannuksella. Palkkatulojen osuuden palauttaminen lamaa edeltäneelle pitkän aikavälin tasolle edellyttää palkkasumman lisäämistä noin 20 prosentilla.
- Palkkojen ja pääomatulojen suhteen palauttaminen edellyttää palkkojen korottamista vähintään työn tuottavuuden kasvua vastaavasti. Pieniä palkkoja on korotettava tätäkin enemmän, jotta erityisesti palvelualoilla tällä hetkellä kaikkein huonoimmassa asemassa olevat ihmiset tulisivat toimeen palkkatuloillaan, eikä tarvitsisi turvautua toimeentulotukeen.
- Tulonjaon oikaiseminen edellyttää myös verotusrakenteen muuttamista siten, että pääomatuloja ryhdytään verottaman samalla tavoin kuin palkkatulojakin verotetaan, sanoo Viitaniemi
- SKP vaatii pääomatulojen saattamista kunnallisverotuksen piiriin, jotta kunnallisten palvelujen rahoituspohja voidaan turvata.

Tuporatkaisut lisänneet tuloeroja

Viimeisten kymmenen viidentoista vuoden kuluessa on tapahtunut radikaali tulonsiirto pääoman hyväksi. Palkkojen osuus kansantulosta on alentunut huomattavasti, voitot ja pääomatulot ovat vastaavasti kasvaneet. Nokian ja muiden pörssiyhtiöiden voittojen kasvu viime vuonna kertoo, että pörssiyhtiöiden osinkojen jako nousee taas uuteen ennätykseen. Ennakkotiedot kertovat 11 miljardin euron osingonjaosta.
Kansantalouden tilinpidon mukaan palkkojen ja pääomatulojen keskinäissuhde pysytteli kohtuullisen vakaana vuodesta 1975 aina vuoteen 1990 asti, laman kynnykselle. Palkkojen osuus on ollut noin 50 prosenttia ja voittojen osuus vähän yli 20 prosenttia.
Laman seurauksena ja siitä vauhdin saaneena on palkkatulojen osuus jäänyt pysyvästi keskimäärin alle 45 prosentin ja voittojen osuus kasvanut lähes 35 prosenttiin
- Tämä jyrkkä muutos selittyy uusliberalistisella politiikalla, jonka keskeisin osa tulopolitiikka mataline palkankorotuksineen on, sanoo Viitaniemi

Lama ei selitä tuloerojen kasvua

Pysyvää palkkatulojen osuuden laskua ei voi selittää lamalla. Lama ei tosiasiassa kestänyt kuin pari kolme vuotta, sen jälkeen talouden kasvu on ollut jopa erittäin nopeaa.
- Viimeisten kymmenen vuoden aikana bruttokansantulo on kasvanut reaalisesti yli 40 prosenttia, mutta palkat teollisuudessa, tehtyä työtuntia kohden, kasvoivat reaalisesti samana ajanjaksona vain noin 25 prosenttia, sanoo Viitaniemi
Osinkotulot ovat kymmenessä vuodessa kymmenkertaistuneet. Sen lisäksi muun muassa pörssiyhtiöiden osakkeisiin sitoutunut omaisuus on lisääntynyt ennen näkemättömiin mittoihin.
Osakkeenomistajia on hellitty reippaalla kurssikehityksellä ja ilmaisilla osakeanneilla.
Tulopoliittiset sopimukset ja niihin liittyneet alimittaiset palkkojen korotukset ovat keskeisin syy palkkatulojen kansantulo-osuuden pienenemiseen. Tupo-sopimuksiin liittyneet veroratkaisut ovat niin ikään pääosin palvelleet tulonjaon vääristymistä palkkatyöntekijöiden tappioksi
- Menneestä, työntekijöille epäedullisesta kehityksestä, ovat vastuussa paitsi ammattiyhdistysliikkeen johto, niin myös Lipposen kahteen hallitukseen osallistuneet Sdp ja Vasemmistoliitto, jotka innokkaasti nytkin ajavat jatkoa tupo-sopimuksille, toteaa Viitaniemi.

Arto Viitaniemi 13.3.07:

Tekijä

Ajankohtaista