Home >> Artikkelit >> Vaalitsemppiä ja kohti Karhulaa

Vaalitsemppiä ja kohti Karhulaa

06.05.2021 - 13:30
(updated: 07.05.2021 - 13:00)
  • Kuntavaalit 2021 SKP

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) keskuskomitean kokous järjestetään 8.-9.5.2021 SKYPE:ssä. Kokous alkaa lauantaina kello 10.00  ja jatkuu  sunnuntaina klo 10.00-17. 

Rauha, vaalit ja puolueen uudistuminen 

SKP:n kevätkokous päättää seuraavan edustajakokouksen ajasta ja paikasta, vauhdittaa puolueen kuntavaalityötä ja käy ajankohtaista keskustelua rauhantyön tavoitteista. Kokous nostaa esille rauhantyön tavoitteet asevarustelun, HX-hankkeen ja Naton vastaisessa toiminnassa sekä  lähialueyhteistyön ja solidaarisuuden vahvistamisen.  

Kangaspuro puhuu Venäjästä 

Suomen Rauhanpuolustajat ry:n puheenjohtaja, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro  avaa kokouksessa lähialueyhteistyön haasteita ja alustaa aiheesta "Rauhanliike ja Venäjän autoritaarinen hallinto. Keskuskomitean jäsen Jari Karttunen jatkaa samalla aiheella ja kertoo miten SKP:n naapurihanke yhdistää toverit ja kiinnostuksen Venäjän yhteiskuntaa, kieleen kulttuuriin ja politiikkaan. 

Rosan vuosi 

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg alustaa kokouksessa Rosa Luxemburg 150-vuotta teemalla. Muita kiinnostavia kokouksen asioita ovat kysymys puolueen jäsenmaksuista ja uudistamisesta. Kokouksessa kuullaan myös risuja ja ruusuja liittyen kannattajakorttikeräykseen, joka vei puolueen puoluerekisteriin.  

Kuntavaalit 13.6. 

Keskuskomitean kokous on myös hyvä paikka voimaantua vaalityöstä. SKP:n vaalityöryhmä haastaa toverit vaalien loppukiriin ja  kertoo miten kuntavaalit tekevät näkyväksi SKP:n politiikan. 

Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén kertoo Tiedonantaja-festivaalista ja lehden levikkitilanteesta.  

Talousasioissa kuullaan taloudenhoitajan informaatio tilinpäätöksestä, taloustilanteen esittely ja  suunnitelma asuntokaupasta saatujen varojen sijoittamisesta ja käyttämisestä.  

Edutajakokous kommunistien talossa

Edustajakokouksessa valitaan puolueelle uusi johto, päivitetään puolueohjelma sekä päätetään seuraavan edustajakokouskauden tavoitteista. SKP:n varapuheenjohtaja Liisa Taskinen esittää nyt keskuskomitean kokouksessa, että seuraava puolueen edustajakokous järjestettäisiin  11.-12..2022 Kotkassa Karhulan keskustalossa. 

Keskustalon rakensivat silloisen Karhulan kauppalan alueen SKP:n, SKDL:n ja SNDL:n osastojen muodostama Järjestöyhdistys.  Talon avajaiset vietettiin v. 1965. Talo on alusta alkaen ollut osakeyhtiömuotoinen.  Osake-enemmistö oli Järjestöyhdistyksellä, joka 80-luvulla säätiöi omaisuutensa Työväen järjestö- ja kulttuurisäätiöksi.  

SKP:n Kyminlaakson piirijärjestö on toiseksi suurin osakkeenomistaja.Taloon rakennettiin kaksi liikehuoneistoa.  Myöhemmin on lisätty matala siipirakennus, jossa on liikehuoneistoja. Niistä yhden omistaa nykyään kansainvälinen hammaslääkäriasemien ketju, toisen paikallinen ravintolayrittäjä, joka myös vuokraa 2 ravintolaansa yhdistettyä pientä liikehuoneistoa, kertoo Kotkassa asuva Liisa Taskinen. 

 
Karhulan keskustaloon toiminut vuosikymmenten ajan karhulalaisten järjestöäjen kokouspaikkana. 

- Pienet kokoukset on pidetty kahviossa, isommat juhlasalissa. Talo on myös ollut hyvin tunnettu ja pidetty tanssipaikka vielä 90-luvulle ja pidempäänkin, mutta kävijämäärät ovat vähentyneet viimeisten 10 vuoden aikana, ja koronapandemia lopetti tanssit kokonaan. juhlasalissa on pidetty teatteriesityksiä ja konsertteja, kertoo Taskinen 

Talo on alkuperäisessä 60-luvun asussaan, hyvin suunniteltu ja rakennettu.   Kotkan kaupungilla on monivuotinen suunnitelma Karhulan keskusta-alueen  yleisilmeen kohentamiseksi. Talohan sijaitsee aivan Karhulan keskustassa.  

- Keskustalo on kommunistien talo. Edustajakokoukselle ei parempaa paikkaa vois olla kuin oma talo.  Sali on tilava.  Kahvio on pieni, siihen eivät kaikki sovi yhtä aikaa, mutta ruokailun järjestäminen onnistuu aivan lähietäisyydellä.  Edullista majoitusta löytyy. 

- Joukkoliikenne on hieman huonoa ilman koronan tuomaa heikennystäkin.  Junalla pääsee Kouvolasta, lähimmät seisakkeet Kyminlinna n. 3,3 km ja Kymi n. 3,8 km.  Bussilla pääsee Helsingin, Lappeenrannan ja Kouvolan suunnasta aivan lähietäisyydelle.  Vain Lappeenrannan Onnibussi kulkee Karhulan kautta, Kotka-Helsinki ei kierrä Karhulan kautta. Muut yhtiöt ajavat Karhulaan. 

- Kotkan keskusta sijaitsee 10 km päässä, ja koska se on rakennettu saarelle, se on ikään kuin pussinperällä.  Tie sinne erkanee moottoritiestä Kyminlinnassa, josta on 7 km saarelle, selventää Taskinen.   

 
 

. 

 
 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista