Etusivu >> Ilmastovastuu oikeaan osoitteeseen ja työpaikat työntekijöiden haltuun

Ilmastovastuu oikeaan osoitteeseen ja työpaikat työntekijöiden haltuun

11.11.2018 - 22:15
(updated: 11.11.2018 - 22:42)
  • European Forum järjestettiin tällä kertaa Bilbaossa.

Euroopan edistyksillisille toimijoille suunnattuun kokoukseen saapuneiden erilaisten järjestöjen, puolueiden ja aktivistien kesken keskusteltiin viikonloppuna muiden teemojen ohella ympäristökysymyksistä ja niistä ratkaisuista, joita vasemmisto voisi niihin esittää.

Tällä hetkellä havaitsemamme ympäristöongelmat eivät ole sattumaa, aloitti Sandberg oman puheenvuoronsa.

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteerin mukaan näitä yhdistää yksi yhteinen taustavaikuttaja. Ne kaikki johtuvat kapitalismin pakosta tavoitella yhä kasvavia voittoja. Tuon tavoitteen taakse jäävät niin ihmisten kuin ympäristönkin oikeudet. Näiden ratkaiseminen vaatii lopulta systeemin vaihtamista, mutta jo nyt voidaan tehdä paljon.

Meidän on päästävä yhteiskuntamme öljyriippuvuudesta vahvistamalla sekä energiansäästämistä että uusiutuvien energiamutojen kehittämistä. Eritäin tärkeää on myös luoda sääntöjä ohjaamaan yrityksiä pois ympäristölle haitallisimmista tuotantomuodoista ja ylipäätään kohti kestävämpää tuotantoa. Vastuu ilmastonmuutoksen torjumisesta ei voi olla kuluttajien kannettavana. Se on asetettava yritysten ja valtioiden harteille, totesi Sandberg.

Sosiaaliturvan puolustaminen välttämätöntä

Ilmastonmuutoksen torjuntaa ja sen rahoittamista ei pidä käyttää tekosyynä sosiaaliturvan leikkauksille, eikä toisaalta ole myöskään mahdollista ratkaista ongelmaa köyhimpien voimin.

Rikkaimmat sekä hyötyvät tällä hetkellä eniten ympäristön tuhoamisesta, että ylläpitävät kehitystä omalla käyttäytymisellään. Rikkaimmat kuluttavat resursseja moninkertaisesti köyhimpiin verrattuna ja tähän on puututtava voimakkaalla verotuksella, joka tasaa eroja.

Työläiset tarvitsevat uskoa parempaan

Pitkään on vallinnut käsitys, etteivät ympäristökysymykset kiinnosta työläisiä. Sandberg lähestyi tätäkin väitettä kriittisesti.

— Kun elämme systeemissä, jossa työläisen elinmahdollisuudet riippuvat työpaikasta ja palkasta, ei ole ihme, että monet kokevat yritysten toimintaa haittaavan ympäristöpolitiikan uhaksi itselleen, vaikka eivät todellakaan halua edistää planetaarista tuhoa.


Sandberg näkee ratkaisuksi sosiaaliturvan kehittämisen. Sen avulla voidaan lievittää ihmisten pelkoa omasta pärjäämisestään, jolloin he ovat rohkeampia toimimaan myös ympäristön hyväksi. Se ei kuitenkaan ole ainoa tarpeellinen muutos.


Tällä hetkellä on jo olemassa paljon erilaisia prosesseja, joissa yritysten työntekijät ottavat eri tavoin yhä suurempaa roolia omien työpaikkojensa johtamisesta ja oman työnsä järjestämisestä. Tätä kehitystä on pyrittävä vahvistamaan, sillä työläiset, jotka huomaavat pystyvänsä johtamaan työpaikkaansa entistä hallintoa paremmin rohkaistuvat myös lopulta esittämään kysymyksen siitä, mihin pomoja ja omistajia oikeastaan edes tarvitaan. Silloin ollaan todellisen kumouksen kynnyksellä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista