Home >> Artikkelit >> SYRIZAN ESIMERKKI HAASTAA JA INNOSTAA

SYRIZAN ESIMERKKI HAASTAA JA INNOSTAA

26.01.2015 - 16:28
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
  • kuva Syriza
Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras

Kreikan radikaali vasemmistopuolue Syriza onnistui sunnuntaina 25. tammikuuta siinä mihin koko eurooppalainen vasemmisto pyrkii. Syriza esitti uskottavan ohjelman politiikan suunnan muuttamiseksi ja kansa äänesti muutoksen puolesta. Kommunistipuolue mukaanlukien Kreikan parlamentissa on nyt vasemmistoenemmistö.

Vaalitulos  kertoo siitä, että kreikkalaiset hylkäsivät EU-kurjistamisen ja leikkauspolitiikan.  Syriza saa nyt mahdollisuuden viedä viime syyskuussa Thessalonikissa hyväksytyn vaaliohjelman käytännöksi.

Sosialismin, demokratian ja radikaalin vasemmistolaisen politiikan nimissä toimiva Syriza perustettiin vuonna 2013 erilaisten radikaalien vasemmistolaisten, vihreiden, feminististen, kommunististen ja erilaisten joukkoliikkeiden ja järjestöjen yhteisestä tarpeesta. Nyt Syriza on Kreikan suurin puolue.

Syrizan neljä muutoksen pylvästä

Syrizan lupaama muutos on laajempaa kuin vain nykyisen oikeistohallituksen kaataminen ja kansaa kyykyttävän massatyöttömyyden torjuminen. Osana Euroopan vasemmistoa Syriza on sitoutunut EU-kurjistamisen ja leikkauspolitiikan lisäksi turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa irtaantumaan sotilasliitto Naton talutusnuorasta.

Thessaloniki-ohjelma perustuu neljään poliittiseen muutospylvääseen Kreikan jälleenrakentamiseksi. Syriza alkaa nyt neuvotella kansainvälisten lainoittajien ja Troikan kanssa Kreikan julkisten velkojen uudelleen järjestelystä ja velkojen mitätöimisestä. Syrizan mallissa jäljelle jäävä osa veloista maksetaan takaisin talouskasvusta eikä riistämällä kansaa tai leikkaamalla yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömistä tuloista. 

Syrizan linjan mukaan Kreikan julkiset investoinnit vapautetaan EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen rajoituksista.  Talouden elvyttämiseksi Syrza vaatii julkisille investoinneille Euroopan investointipankin rahoitusta ja, että Euroopan keskuspankki alkaa ostaa valtion velkakirjoja. 

Yhdessä muiden muutosta haluavien kanssa

Uusien sosiaalisten yhden asian liikkeiden, kapitalismiin kriittisten tyytymättömien, tasa-arvoa edistävien feminististen ja esimerkiksi vihreiden ääni kuuluu Syrizan toiminnassa ja näkyy vaalituloksessa. Syrizan yhteistyölinja näyttäytyy Kreikan kommunistisen puolueen (KKE) linjan näkökulmasta haasteellisena. Ymmärrämme KKE:n kritiikin ja jaamme kreikkalaisen radikaalin ay-liikkeen PAME:n (All Workers Militant Front - Panergatiko Agonistiko Metopo) huolen työmiehen ja työnaisen perusoikeuksien toteutumisesta ja edunvalvonnasta.

Kreikan taistelu ja sen saavutukset avaavat suomalaiselle radikaalin vasemmiston ja joukkoliikkeiden yhteistyölle uusia mahdollisuuksia. EU-kuripolitiikka ja esimerkiksi Suomen Keskusta- puolueen into kokoomustakin laajamittaisempiin leikkauslistoihin kertovat siitä, että me täällä Suomessa kohtaamme ihan samat vastakkainasettelut, kuin mihin kreikkalaiset toverit nyt omalla Thessaloniki-ohjelmallaan vastaavat.

Suomen kommunistinen puolue antaa kaiken tuen Kreikan radikaalin vasemmistopuolue Syrizan kamppailulle leikkauspolitiikkaa ja EU-kurjistamista vastaan. Työväenluokan perspektiivistä on selvää, että olemme osa tuota samaa kansainvälistä luokkataistelua, jossa vastassa on kapitalistien vanhentunut ideologia. SKP kutsuu kaikkia politiikan suuntaan Suomessa muutosta haluavia huhtikuun 19.päivä järjestettäviin eduskuntavaaleihin. Kreikkalaiset toverit ovat näyttäneet, että vasemmistolla ja muutosta haluavilla on mahdollisuus ottaa ohjat käsiinsä.

SKP:n keskuskomitea

Ajankohtaista