Home >> Artikkelit >> Median vääristää vaalien perusasioita

Median vääristää vaalien perusasioita

27.04.2019 - 08:15
(updated: 02.05.2019 - 10:42)
  • SKP, Europarlamenttivaalit, Media

Tätä juttua varten on kysytty Yleisradion ja Iltasanomien vastaavilta toimittajilta näkevätkö he äänestysaktiivisuuden näkökulmasta ongelmana harjoittamansa journalismin ja miten he omissa medioissaan kehittäisivät kaikkien vaaleissa osallistuvien yhdenvertaista näkyvyyttä. Kun saamme vastaukset lisäämme me ne tähän juttuun. 

Juttuun on 29.4. lisätty linkki (lopussa) jossa YLE:n uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen vastaa SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen esittämään kritiikkiin.

Juttuun on 2.5. lisätty Ilta Sanomien toimituspäällikkö Valtteri Varpelan vastaus (tämän jutun lopussa)

 

Vaalien uskottavuus ja niihin osallistuminen riippuu paljon politiikasta ja siitä, miten poliitikot voivat vastata kansalaisyhteiskunnan tarpeisiin ja dialogisuhteeseen.  

- Suomesaa media on omaksunut huonon, vaalien perusasioita vääristävän journalismin. Tällä voi olla äänestysaktiivisuutta häiritsevä vaikutus koska jo lähtökohtaisesti vaalien perusasioista annetaan puutteellinen kuva, kuten mitkä kaikki puolueet osallistuvat vaaleihin. Tästä on liikaakin esimerkkejä. Iltasanomat 18.4. otsikolla “Katso listat – He lähtevät ehdokkaiksi”. Myöhemmin lehti joutui lisäämään puuttuvia puolueita listalta, joka edelleenkään ei kerro kaikista europarlementtivaaleissa mukana olevista puolueista, kritisoi SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Suomen yleisradio kertoo 26.4. TV 1 aamutelevisiossa uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan Jouko Jokisen suulla, että YLE pyrkii vaaliohjelmillaan lisäämään  kasalaisten äänestysaktiivisuutta 26.5. järjestettävässä europarlamenttivaalissa. Europarlamenttivaalissa 2014 äänestysprosentti Suomessa oli 41 %. 

Päätoimittaja Jokinen esiintyi perjantaina 26.4. YLE TV 1:n aamuohjelmassa, jossa käsiteltiin tulevia europarlamenttivaaleja. Päätomittaja osallistui johtajan tavoin ja demokratialle sopivasti avoimeen suoran TV-lähetyksen arvontaan, jossa kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajatenttien päivämäärät arvottiin leikillisesti onnettaren päätöksellä. Ohjelman juontaja tituleerasi esimiestään päätoimittaja Jokista onnettareksi. Arvontaa oli hauska seurata. Nyt moni TV 1:n katsoja virheellisesti luulee tietävänsä mitä puolueet osallistuvat europarlamenttivaaliin.  

- Uskottavan journalismin ja tulevan äänestysaktiivisuuden näkökulmasta on ongelmallista, että YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Jouko Jokinen ei kerro kaikkien europarlamenttivaaleihin osallistuvien puolueiden nimiä valtamediassa, televisio-ohjelmassa, jossa julkistetaan tieto kahdeksan puolueen tv-tentistä. Miten YLE aikoo korjata tapahtuneen virheen, jossa katsojille jää vahvasti väärä käsitys siitä, että vain nyt ohjelmassa kerrotut puolueet ovat mukana 26.5. järjestettävässä vaalissa. Tämä ei millään tavalla edistä vaaleihin osallistumista, politiikasta kiinnostumista tai aiheuta ryntäystä vaaliuurinille, kritisoi JP Väisänen. 

Demokratia vaatii parempaa journalismia

YLE on aiemmin eduskuntavaalien yhteydessä kertonut tarpeesta kehittää tasavertaista kohtelua kaikkia vaaliin osallistuvia poliittisia puolueita ja järjestöjä kohtaan.  

- Minusta alkaa tuntua siltä, että päätoimittaja Jokinen kehittää YLE:n uskottavuutta ja asiakassuhdetta vakavasti väärään suuntaan joko tarkoitushakuisesti tai huolimattomalla ohjelmasuunnittelulla.. Aamulla TV 1:ssä Jokinen puhuu yhtäältä äänestysaktiivisuuden kehittämisestä ja toisaalta antaa samassa ohjelmassa virheellistä tietoa europarlamenttivaalien perusasetelmasta. Mielestäni YLE:ssä on syytä demokratian nimissä pitää kriisikokous ja selvittää mitä edistyksellistä suhteessa vaalien journalismiin ja vaaleissa mukana olevien yhdenvertaiseen kohteluun liittyen europarlamenttivaalissa aiotaan tehdä. Tähän ei riitä tieto, että kun Helsingin Narinkkatorilla on vaalitilaisuus, tekee YLE siitä koko päivän ohjelmaa, vaatii SKP:n JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

Suomen kommunistisen puolueen europarelamenttivaalien ehdokaslista

YLE:n uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen vastaa SKP:n kritiikkiin

 

 

Ilta Sanomien toimituspäällikkö Valtteri Varpela:

 

Kiitoksia palautteestanne. Juttuun on nyt päivitetty kaikkien eurovaaleihin ehdolle lähteneiden ehdokkaiden nimet ja puolueet. En tiedä tarkalleen jutun syntyhistoriaa tai taustaa, enkä pysty sitä näin sunnuntai-iltana myöskään selvittämään. En siis osaa sanoa, miksi ehdokaslistaus on rajattu näin alun perin. (28.4.)

Vielä täydennykseksi tästä ehdokasjutusta: meillä oli täydennelty juttua päivän mittaan useammasta paikasta ja lähteestä. Eri puolueet tiedottivat ehdokkaista eri kanavissa, osa tiedoista otettiin STT:ltä ja osa hajanaisesti tiedotteista. Ymmärtääkseni kaikkien puolueiden kaikkia ehdokkaita ei jutun julkaisupäivänä ollut vielä vaalit.fi-sivulla, joten juttu oli jäänyt vähän vajaaksi.  (1.5.)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista