Home >> Yhdysvalloissa näkyy kapitalismin kriisi

Yhdysvalloissa näkyy kapitalismin kriisi

02.06.2020 - 12:15
  • Yhdysvaltain toteutunut verotus on romahtanut.

Amerikan köyhät ovat maksaneet kovan hinnan amerikkalaisesta unelmasta. Kaikkein kovin lasku on langennut afrikkalaistaustaisille. Virallinen tasa-arvo on kätkenyt tehokkaasti sen, että todellisessa elämässä rasismi on edelleen todellisuutta. Epätasa-arvon perussyy on se, että se takaa lisää rahaa rikkaimmille.

Tämä ei tietenkään ole ensimmäinen kerta. Afro-amerikkalainen yhteisö omaa pitkän taistelun historian, joka on inspiroinut kansalaisliikkeitä kaikkialla maailmassa. Silti tavoite tasa-arvosta ei ole toteutunut. Se johtuu siitä, että epätasa-arvo tuottaa voittoja.

Köyhien olemassaolo on yksi niistä asioista, joista kapitalismi elää. Jos heitä ei olisi, kenelle myytäisiin roskalainat, kenelle vuokrattaisiin ylihintaiset mörskät, kuka söisi kaiken roskaruuan, kuka tekisi kaikki paskaduunit, joiden palkalla ei tule toimeen vaikka töitä olisi kuinka monta?

Köyhien tehtävä on kapitalismissa pitää huolta rikkaiden rikastumisesta, eikä se onnistu mikäli heillä on valinnan varaa. Kun afroamerikkalaiset kohtaavat kapitalismin riiston lisäksi vielä räikeää rasismia, eivät he varmasti pääse pois paikaltaan järkyttämään järjestystä.

Yhdysvaltain rikkaimmat ovat käyttäneet tämän tilaisuutensa hyvin. He ovat rikastuneet ennennäkemättömällä tavalla. Yhdysvalloissa on melkein Turun väestön verran äärimmäisen varakkaita ihmisiä kun rajaksi asetetaan yli 30 miljoonan nettovarallisuus. Heidän yhteenlaskettu varallisuutensa on yli 43 triljoonaa. Vertailun vuoksi koko Yhdysvaltain bkt on ”vain” 21 triljoonaa.

Tämä valtava epätasa-arvo on Yhdysvaltain levottomuuksien taustalla. Nuo rikkaimmat vaativat nyt painokkaasti suojelua pelätessään menettävänsä omaisuutensa. Lukumäärässä he jäävät milloin vain tappiolle, mikäli köyhät liittoutuisivat heitä vastaan. Siksi poliisin ja kansalliskaartin rahoituksesta on pidetty hyvä huoli. Rikkaimpien huolia kuunnellaan politiikassa herkällä korvalla, koska he voivat rahoittaa valtavan kalliit vaalikampanjat ja vedellä talouden naruista.

Ei ole sattumaa sekään, että Trump pyrkii keräämään tukea rasisteilta ja fasisteilta. Se on mainio tapa hajottaa köyhien joukot keskenään taisteleviin osiin ja estää heitä suuntaamasta voimansa rikkaiden varallisuuden tasaamiseen. Myös Trump olisi köyhien sodassa tulilinjalla. Hänen varallisuutensa on noin 2 miljardia. Hän kuuluu rikkaista rikkaimpiin ja jakaa heidän huolensa.

Yhdysvaltain tilanne on ollut ajautumassa umpikujaan jo pitkään. Sitten maan presidentiksi valittiin henkilö, joka asettaa aina oman etunsa kaiken muun edelle. Aiemmat presidentit tai heidän neuvonantajansa ovat lopulta omista tavoitteistaan huolimatta kuitenkin tukeneet Yhdysvaltain perinteistä valtapolitiikkaa ja pyrkineet säilyttämään tasapainon. Nyt presidentti asettaa oman poliittisen ja taloudellisen menestyksensä kaiken edelle ja järjestää shown toisensa jälkeen kannattajilleen. Samalla rapauttaen Yhdysvaltojen ennestään järkkyvää asemaa.

Vaikka moni epäili Trumpin johtavan maansa vaikeuksiin, harva kuvitteli sen olevan aivan näin totaalista. Koronaviruksen torjunnassa on epäonnistuttu, Yhdysvaltain työttömyysluvut ovat räjähtäneet käsiin ja talous sukeltaa kaikista rahoitustoimista huolimaat, tärkeimmän kauppakumppanin kanssa on käynnissä täysimittainen kauppasota ja poliisit on määrätty kaduilla ampumaan protestoivia kansalaisia.

Käy tässä kaikessa sitten lopulta ihan miten tahansa, on selvää että vuodesta 2020 selvinnyt Yhdysvallat on jotain muuta kuin se, joka on mestaroinut maailmanpolitiikkaa tähän asti.

 

 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Pääsihteerin palsta