Home >> Artikkelit >> Riistotyövoiman käyttö kunnissa lopetettava

Riistotyövoiman käyttö kunnissa lopetettava

07.07.2020 - 13:15
  • Riistotyövoiman käyttö kunnissa lopetettava

Helsingin Sanomat uutisoi heinäkuun alussa siivousalan laajamittaisista väärinkäytöksistä. Lehden mukaan alalla on yrityksiä, joiden voitontavoittelu perustuu käytännössä työntekijöiden riistolle. Freelance toimittaja, espoolainen kommunisti Marko Korvela on vihainen tiedoista, joiden mukaan muun muassa hänen oma asuinkaupunkinsa Espoo on käyttänyt Helsingin Sanomissa mainitun riistotyöfirma SMC Palvelut Oy:n palveluja.

– Espoon kaupungin vastineessa todetaan, että epäselvyyksiä on tullut tietoon vuonna 2017. Silti firman palveluja käytettiin vielä 2019. Miksi kaupunki vetkutteli kahden vuoden ajan? kysyy Korvela.

Korvelan mukaan Espoon virkamiesten ja päättäjien on nyt turha selitellä asioita.

– Olen ymmärtänyt, että me kaupunkilaiset maksamme verorahoistamme suuria liksoja henkilöille sen vuoksi, että työn mukana tulee myös suuri vastuu. Joku tekee asioista päätöksiä ja jonkun vastuulla on varmasti myös se, että päätöksiä noudatetaan ja seurata, että homma menee niin kuin pitää. Jos esimerkiksi kaupunki ostaa palveluja riistofirmalta, kyllä siitä jonkun pitää vastuu kantaa, se on päivänselvä asia,s anoo Korvela.

Korvela muistuttaa, että rikoslaista löytyy pykäliä, joiden perusteella myös kunta voidaan saada tuomituksi yhteisösakkoon. Korvelan mielestään kansalaisten tehtävänä on painostaa poliisia tutkimaan ja syyttäjää syyttämään, mikäli on epäilyä väärinkäytöksistä.

Vaatimusten lisäksi suoraa toimintaa Marko Korvelan mukaan on hyvä, että ay-liike tiedostaa ongelman.

– Pitää vaatia alipalkkauksesta kovempia sanktioita ja lisää resursseja viranomaisvalvontaan. Itse kaipaan myös radikaalimpaa suoraa toimintaa, kampanjoita, mielenosoituksia ja saartoja. Ääntä pitämällä viranomaisiin saadaan vipinää ja päättäjille painetta, sanoo Korvela.

Korvela huomauttaa, että tässä eivät nyt huolestumiset, tuomitsemiset eivätkä voivottelut auta. Asia on ollut tiedossa jo pitkään, mutta ongelmia on katsottu läpi sormien.

– Tämä on seurausta siitä, kun päätöksiä tehdään talous edellä. Kaikki pitää saada halvalla. Kuntiin on pesiytynyt leikkausten ja näennäissäästöjen politiikka, josta vielä usein palkitaan muhkeilla bonuksilla. Sitten ongelmien ilmetessä ihmetellään, pyydellään anteeksi, levitellään käsiä. Pelkurimaista toimintaa, manaa Korvela.

Kuntavaaliteemaksi nollatoleranssi riistotyölle

Poliitikot puhuvat kauniita, mutta moni pelaa varman päälle kun tavoite on uusia valtapaikka seuraavissa vaaleissa. – Karu totuus on, että riistetyllä siirtotyövoimalla ei ole äänioikeutta, eikä moni poliitikko sen vuoksi halua tehdä asialle mitään, sanoo Korvela.

Ensi kevään kuntavaaleissa itse ehdolle asettuva kommunisti Korvela aikookin pitää huolen siitä, että vaalien eräs keskeinen vaatimus on nollatoleranssi riistotyöfirmojen käytölle.

Lisätietoja: Marko Korvela 044 955 2072 marko.korvela@gmail.com

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista