Home >> Artikkelit >> Kommunistit julkaisivat ohjelmansa kevään kuntavaaleihin

Kommunistit julkaisivat ohjelmansa kevään kuntavaaleihin

04.02.2021 - 10:15
(updated: 09.02.2021 - 19:11)
  • Yrjö Hakanen keräämässä allekirjoituksia Hakaniemessä kesällä 2020.

Suomen kommunistinen puolue (SKP) julkaisi tänään kuntavaaliohjelmansa ja sen mukana myös tunnuksen kevään vaaleissa. Samana päivänä järjestettiin etänä tiedotustilaisuus, jossa kommunistit esittelivät vaalien kärkiteemoja. SKP:n tunnus vuoden 2021 kuntavaaleissa on ”Hävittäjämiljardit kuntapalveluihin”.

– Suomen kommunistisen puolueen kuntavaaliohjelmassa korostuvat vuonna 2021 konkreettiset ja äärimmäisen tärkeät vaatimukset ihmisten hyvinvoinnin rakentamiseksi. Kunnilta on jo vuosikymmeniä leikattu varoja samaan aikaan, kun porvareille ja hyvätuloisille on annettu verohelpotuksia ja yrityksille jaettu tukia. Mikäli kuntien mahdollisuudet parantaa ihmisten hyvinvointia otettaisiin kokonaisuudessaan käyttöön, saisimme lisää työpaikkoja, hyvinvointia ja varmuuden siitä, että ongelmiin löydetään ratkaisuja, todetaan SKP:n kuntavaaliohjelman alkupäässä.

Hävittäjämiljardit kuntapalveluihin

SKP teki loppuvuonna 2020 sen, mitä moni piti korona-aikana mahdottomana: keräsi 5000 kannattajakorttia turuilla ja toreilla. Uudelleen rekisteröitynä SKP lähtee kevään kuntavaaleihin, jossa tavoitteena on jatkaa positiivisten tapahtumien merkeissä ja ottaa paikkoja valtuustoissa kautta maan.

Tiedotustilaisuudessa 3. helmikuuta verkon yli puhuivat puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen, pääsihteeri Tiina Sandberg ja jyväskyläläinen kuntavaaliehdokas Riitta Tynjä. Zoom-tilaisuuden luotsasi Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén.

– Kommunistien kuntavaaliohjelma on hyvin laaja ja se koskettaa monenlaisia ihmisryhmiä. Lisäksi siellä esitetään konkreettisia keinoja palvelujen kustannusten kattamiseksi. Meidän kuntavaalitunnus ”Hävittäjämiljardit kuntapalveluihin” on jo itsessään konkreettinen esimerkki siitä, mihin kommunistit eivät halua tuhlata rahaa yhteiskunnassamme, kertoo Packalén ohjelmasta ja tunnuksesta yleisesti.

JP (Juha-Pekka) Väisäsen mielestä kuntien on mahdollista vahvistaa huomattavasti rooliaan työllistäjinä, tuottamalla itse mahdollisimman iso osa palveluista.

– Lisätyöpaikkoja täytyy luoda kuntiin. Töissä kunnilla ja kaupungeissa tarkoittaa sitä, että me ollaan töissä ihan omassa, kaikkien kuntalaista yhdessä omistamassa. Sellaisessa, missä päätetään yhdessä, jossa tehdään reiluja toimintatapoja ja jossa niitä myös noudatetaan, sanoi Väisänen tiedotustilaisuudessa.

– Paras tapa kunnille hoitaa työllisyyttään on järjestää suurin osa palveluistaan itse, työllistäen näin kuntalaisia ja vahvistaen paikallistaloutta, Väisänen jatkoi.

Vanhuspalvelut kuntoon

Riitta Tynjän mielestä vanhusten kotihoitoon tulee laatia hoitajamitoitus ja laadukasta, ympärivuorokautista hoitoa tarjoavia paikkoja tarvitaan tuntuvasti lisää.

– Suomi on pohjoismaisessa vertailussa ikävä kyllä häntäpäässä, kun katsotaan esimerkiksi vanhuspalveluihin käytettävien menojen osuutta BTK:sta, tai vanhuspalvelujen työntekijöiden määrää. Sen sijaan työntekijöiden työpaine on tutkimusten mukaan pohjoismaiden korkein, latasi Tynjä vanhuspalvelujen tilanteesta.

Demokratia kunniaan

Tiina Sandbergin mielestä asukkailla on halua ja tietoa vaikuttaa oman asuinalueensa ja kotikuntansa asioihin.

– Mahdollisuuksia siihen tulee lisätä sen sijaan, että keskitetään päätösvaltaa pormestarimallilla, sote-maakunnissa tai esimerkiksi kaavoituksessa, sanoi Sandberg.

– SKP hakee näissä vaaleissa paikkoja kunnissa. Ei siksi, että se on parlamentaarisen puolueen oletettu velvollisuus, eikä siksi että saisimme nostettua valtaan yksilöitä. Me haluamme, että asukkaiden itsehallinto sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet toteutuvat kunnan toiminnassa ja että kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Suomen kuntalaki lähtee jo tästä ajatuksesta. Otetaan se täysimittaisesti käyttöön, vaati Sandberg.
 

 

Kommunistien kuntavaaliohjelma on luettavissa osoitteessa www.skp.fi/kuntavaaliohjelma2021

Videotallenne julkistamistilaisuudesta on katsottavissa puolueen tubekanalla osoitteessa https://youtu.be/1uR5wJVSBPI

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista