Home >> Artikkelit >> Asevarustelun rahat käytettävä humanitaariseen työhön

Asevarustelun rahat käytettävä humanitaariseen työhön

15.09.2021 - 13:45
  • Säätytalo 7.9.2021 Aserahat parempaan käyttöön
Säätytaloa vastapäätä budjettiriihen aikaan 7.9.2021 vaadittiin aserahoja parempaan käyttöön. Kuva Toivo Koivisto

SIPRIN (Tukholman rauhantutkimusinstituutti) julkaisemien tilastojen mukaan maailman sotilasmenot jatkavat kasvuaan. Vuonna 2020 kasvu oli 2,6 % ja varusteluun käytetty summa oli 1981 miljardia dollaria. Euroopan vastaava kasvu oli 4% edelliseen vuoteen verrattuna.

Suomen kommunistisen puolueen Tampereen piirijärjestö korostaa piirikokouksessaan rauhantyön merkitystä ratkaistaessa käynnissä olevia konflikteja ja pyrittäessä estämään uusien syntymistä. Rauhaa ei rakenneta asemäärärahoja lisäämällä, vaan vähentämällä aseellisen toiminnan osuutta turvallisuusajattelussamme.

Rahan käyttäminen asevarusteluun on poliittinen valinta – ei välttämättömyys. Toisin on kuitenkin mahdollista tehdä. Jos kymmenen prosenttia maailman sotilasmenoista käytettäisiin humanitaariseen työhön, voitaisiin poistaa maailmasta nälänhätä ja taata kaikille lapsille koulutus.

Suomi käytti viime vuonna sotilasmenoihin 3,3 miljardia euroa. Tämän vuoden puolustusbudjetti uhkaa hävittäjähankinnan seurauksena paisua liki viiteen miljardiin. Jos HX-hanke toteutetaan saattaa Suomi nousta kyseenalaiselle maailman kärkisijalle suhteellista sotilasmenojen kasvua tarkasteltaessa. 10 miljardin hankintahinnan lisäksi merkittäviä kuluja aiheutuisi tulevaisuudessa hävittäjien huolto- ja käyttökustannuksista.

Pandemian hoito ja ilmastokriisin pysäyttäminen on oltava hallituksella ja eduskunnalla nyt ykkösasiana. Asevarustelu on itseään ruokkiva kierre, joka on katkaistava. SKP:n Tampereen piirijärjestö vaatii HX-hävittäjähankkeesta luopumista.

SKP:n Tampereen piirijärjestön piirikokous 8.9.2021

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot