Home >> Artikkelit >> Kreikan julkinen energiayhtiö vaarassa

Keywords:

Kreikan julkinen energiayhtiö vaarassa

11.10.2021 - 13:30
(updated: 11.10.2021 - 13:45)
  • Voimalinjoja.
Kuvituskuva.

Kreikan oikeistohallitus on päättänyt yksityistää maan julkisen energiayhtiön. Päätöstä vastaan ollaan kansalaisten ja työläisten voimin perustettu kampanja. Energia-alan ammattiliitto GENOP järjestää vuorokauden kestävän lakon alkaen 19.10.

Julkinen energiayhtiö DEI on Kreikan suurin teollisuusyritys ja sen energiajärjestelmän pääpilari. Sen enemmistöosakkaana on Kreikan valtio. Tällä on valtavan tärkeä strateginen merkitys valtion kehitys- ja sosiaalipolitiikan aloilla sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa oikeudenmukaisen energiasiirtymän kautta.

- Yhteiskunnallisten toimintojen ja palvelujen siirto julkisesta hallinnasta yksityisiin käsiin on kohtalokasta palvelun laadulle, hinnalle ja demokratialle. Kommunisteina olemme kansainvälisiä ja toimimme yhteisessä rintamassa pääoman valtaa vastaan ympäri maailmaa, kertoo SKP:n ay-ryhmän aktiivi Jiri Mäntysalo.

Pääoman vallan lisääminen DEI:ssä sekä valtion osallistumisen poissulkeminen yhtiöstä johtaa 51 prosentin enemmistön ja Kreikan valtion määräysvallan menettämiseen. Tällä tavoin hallitus toteuttaa energia-alan täydellisen yksityistämisen sen jälkeen, kun yksityisille yrityksille on myönnetty äskettäin maan sähkö- ja kaasuverkkoja.

Yksityistämistä vastustavassa kampanjassa aktiivisesti toimiva Yota Lazaropoulou kreikkalaisesta ay-aktiivien ergasiaSimera-ryhmästä kertoo, että kampanja kerää tällä hetkellä nimiä vetoomukseen. Energia-alan ammattiliitto GENOP järjestää vuorokauden kestävän lakon alkaen 19.10. Ennen sitä keskiviikkona 13. lokakuuta tullaan DEI-tehtaan ulkopuolella Ateenassa järjestämään yksityistämistä vastustava konsertti. Lokakuun 13. päivä on vuosipäivä taistelusta natseja vastaan, joka käytiin vuonna 1944 kyseisessä tehtaassa.

Kampanja vaatii DEI:n yksityistämistä koskevan hallituksen päätöksen kumoamista seuraavista syistä:

  • Voittoa tuottavan julkisen yrityksen yksityistäminen on taloudellisesti täysin perusteetonta, etenkin kun otetaan huomioon DEI:n kyky saada halpoja lainoja voidakseen toteuttaa kaikki tarvittavat investoinnit siirtymisessä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin.

  • DEI:n julkinen valvonta edellyttää hillitsemään kotitalouksien ja yritysten sähkönhintojen hillitöntä nousua ja pitämään alhaiset hinnat pienituloisille kotitalouksille sekä maatalous- ja teollisuustoiminnalle.

  • DEI:n julkinen valvonta on ainoa takuu energiaköyhyyden torjumiseksi tarjoamalla suojaa pääasiassa köyhille kotitalouksille sekä pienille ja keskisuurille yrityksille, erityisesti nykyisen maailmanlaajuisen energiakriisin yhteydessä, joka uhkaa energian hinnan nousun.

  • Vain julkisessa valvonnassa DEI:lla voi olla strateginen rooli maan tuotantojärjestelmän parantamisessa sekä vaaditussa oikeudenmukaisessa energiasiirtymässä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden säilyttämiseksi.

SKP:n ay-ryhmä on välittänyt kreikkalaisten toverien solidaarisuuskutsun energia-alan työehdoista Suomessa neuvotteleville liitoille eli Sähköliitolle, JHL:lle ja Ammattiliitto Prolle sekä esittänyt, että ay-liikkeen on otettava kanta, jossa se vastustaa yksityistämistä määrätietoisesti ja kansainvälisesti.

Ei DEI:n yksityistämiselle!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista