Home >> Artikkelit >> Ääni ratkaisee

Ääni ratkaisee

17.11.2021 - 11:30
(updated: 20.11.2021 - 07:30)
  • Merikukka Kiviharju

Suomen kommunistisen puolueen Youtube-kanavalla julkaistaan 20.11. klo 12:00 Merikukka Kiviharjun uusin kappale “Irvistä Natolle – rauha maistuu paremmalle”. Videon ensiesitys katsotaan porukalla samaan aikaan myös Tampereella Militarismi maistuu pahalta -tapahtumassa Metson Pihlaja-salissa.

Musiikkivideon alussa kuuluu palamisen rapinaa. Ensimmäinen kuva on ydinräjähdyksestä. Rauhankyyhkyt yrittävät ottaa paikkaansa melko toivottamassa maailmankuvassa. Ahdistaa.

Irvistä Natolle rauha maistuu paremmalle

Rauhan valkokyyhky nyt viestin tuo maailmaan.

Sodat kaikki pois pyyhkiytyy kun aseet maahan lasketaan. Sotateollisuus alas ajetaan.

Kilpavarustelu lakkautetaan.

Ja saadaan rauha maailmaan.

Kiviharjun musiikkivideon viesti on selvä. On edistettävä rauhantyötä. On laskettava aseet maahan ja aloitettava aseistariisunta. Laulussa sanotaan, että rauhankyyhkyt voivat lakkauttaa kilpavarustelun ja sotateollisuuden.

− Kyllä, olen rauhanaktivisti ja mielestäni yksi parhaista keinoista edistää rauhaa on taide. Minulle se on musiikki, koska se on mitä minä osaan parhaiten. Ihastelen aina hyviä puhujia koska sieltä löytyy ne faktat, joita minä en sanoin osaisi muodostaa joten minun tehtävä on vedota tunteisiin. Minusta tuntuu, että ihmisten on helpompi lähestyä rauhansanomaa, jos mukana on taidetta, kertoo lauluntekijä.

Kiviharjun mielestä rauhantyötä tarvitaan enemmän, kuin koskaan.

– Hämmennystä ja ihmetystä herättää se, kun kerron, että olen menossa keikalle rauhantapahtumaan. Ehkä tämä sitten on jotain sellaista mikä ei ole valtavirrassa, mutta voi olla myös, että ihmiset olettavat että kaikki on hyvin eikä tarvetta rauhantyölle ole. Itse koen, että sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Rauhanjärjestöt ja rauhanliike tekee hienoa työtä monella saralla, mutta näkyvyys ja arvostus on aivan liian vähäistä verrattuna sotien ja sotakoneistojen saamaan huomioon. Sotateollisuus on valtava bisnes ja sitä johtavat ihmiset, jotka eivät ota minkäänlaista vastuuta ja jotka eivät piittaa yhtään siitä millaista tuhoa aseet kylvävät ympäri maailmaa. Lisäksi unohdetaan kokonaan sotien ja sotateollisuuden saastuttavuus, joka on hyvin merkittävä. Rauhankasvatus olisi hyvä aloittaa jo tarhassa, jotta pääsisimme irti sotaa ihannoivasta historiasta. Kasvatuksesta lähtee rauha. Missä ovat koulujen rauhantunnit, kysyy Merikukka Kiviharju.

 

Naama peruslukemilla

 

Irvistä Natolle -videolla on kuva ihmisestä, joka muistuttaa USA:laisten kauhuelokuvien kauhugallerioiden kidutettua hahmoa. Tämä voi ahdistaa tai jopa pelottaa katsojaa.

Videolla on teatteristakin tutut naamiot. Kreikkalaiseen teatteriin, onneen ja epäonneen sekä tragediaan ja komediaan viittaavissa naamareissa on suunpielet joko ylös tai alaspäin.

Kiviharjun videolla nähdään kahdenlaisia epäonnen tai tragedian naamiota, joilla suunpielet ovat selvästi alaspäin koska irvistetään Natolle. Videolla ei nähdä onnellista naamiota eikä viittausta komediaan. Sen sijaan videolla esiintyy kolmas hahmo tai naamio, jolla naama on peruslukemilla.

− Kolmas naamio, se jossa ollaan naama peruslukemilla. Se on välinpitämättömyyden ja tietämättömyyden naamio. Silloin me kaikki ollaan naama peruslukemilla. Tarraudutaan hokemiin “Näin on aina tehty ja näin tullaan aina tekemään”. Tällainen ajattelutapa kumpuaa pelosta, koska kaikki uusi ja erilainen on pelottavaa, mutta ilman uusia toimintatapoja olisimme vielä puussa. Tämä maan tapa ja toiminta on murrettava. Ihmiset eivät näe vaihtoehtoja. Mediakin on naama peruslukemilla. Esimerkiksi se ei esitä HX-hävittäjille vaihtoehtoja. Vaikka vaihtoehtoja on! Virus näytti, että voimme vaikka pysäyttää ihmisen toimet globaalisti jos on tahtoa ja tarvetta, muusikko kertoo.

 

Voice of Merikukka Kiviharju

 

Suomen ehkä suosituinta laulukilpailua The Voice of Finlandia on taas voinut katsoa on Nelosella tammikuusta 2021 asti. Punaisilla tuoleilla tähtivalmentajina on nähty Redrama, Juha Tapio, Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki sekä Maija Vilkkumaa.

Moni meistä muistaa myös sen Voice of Finlandin jakson 2013, jossa Merikukka Kiviharju kisaili Paula Koivuniemen joukkueessa. Paula Koivuniemen mukaan Merikukka on rohkea ja hieno laulaja.

− Näkyvyys on esiintyvälle taiteilijalle tärkeää. Lähdin mukaan Voice of Finlandiin kokemuksen takia. Ja aikamoinen kokemus se olikin. Kaikki tehtiin kameroiden edessä ja ihan vieraitten ihmisten kanssa. Itse kilpailu ei selvästikään testaa artistien paremmuutta. Kyseessä on enemmän viihdekonsepti kuin kilpailu. Kilpailun osallistujan eivät saa palkkaa Suomen suosituimman ohjelman tekemisestä, kertoo Merikukka.

Merikukka Kiviharjun täti muusikko, säveltäjä Eeva Kiviharju on tunnettu taiteilija, joka on mm. tehnyt biisejä Paula Koivuniemelle. Eeva Kiviharju esiintyi aikanaan kahden muun Merikukan tädin kanssa Seidat yhtyessä. Seidat nousi julkisuuteen vuonna 1968 vähän samoin kuin Merikukka, television laulukilpailun kautta. Silloin etsittiin kilpailulla Pitäjän parhaita laulajia ja Seidat voittivat.

− Hevi ja rock ovat suurin menestys resepti Voicessa. Jatsilla minä olin kuitenkin omillani. En ole itse laulanut tai esittänyt Seitojen biisejä - vielä. Ehkä pitäisi ottaa Seitojen Sumu omalle listalle, pohtii laulaja.

 

Sävyklubit

 

Sävy-Klubi on Helsingissä kuukausittain järjestettävä nais-laulaja-lauluntekijä- klubi. Kiviharju on yksi klubin järjestäjä.

Sävyklubilla esiintyy täysin uusia sekä enemmän kokeneita laulaja- lauluntekijöitä. Klubilla esiintyvät saavat mahdollisuuden esittää omia kappaleitaan lämminhenkisessä ympäristössä. Yleisö saa kokea artistin musiikin niin läheltä kuin mahdollista. Sävy-Klubilla myös yleisö voi osallistua sillä Klubi-illan päättää avoin mikki osuus jossa voi esittää omaa osaamistaan millaisin keinoin haluaa sukupuoleen katsomatta.

− Naisnäkökulman vahvistamista musiikissa tarvitaan. Musiikkibisnes on niin miesvaltainen ala. Naisetkin ovat nousseet kovalla työllä musiikin tekemisessä viime aikoina paremmin esille. Itse en ole minkäänlaisessa musiikki bisneksessä mukana koska koen, että määräysvalta itseeni siirtyisi sitä kautta muille, joten keskityn vain tekemään musiikkia ja keikkoja.

Olen iloinen, että omalle osalle on tullut hyviä bändejä, joissa on voinut olla oma itsensä. Stadin juhlaorkesteri, Merikukka Quartet ja Fat Chance ovat olleet ja ovat edelleen tärkeitä siinä missä soolo ja erilaiset duokeikatkin, sanoo Kiviharju.

 

Taiteilijat rauhan puolesta

 

Taiteilijoiden rauhanjärjestö PAND perustettiin pian 40-vuotta sitten vuonna 1983. Muusikot Otto Donner, Arja Saijonmaa, Liisa Ruoho, Heinäsirkka kirjailija Märta Tikkanen, tanssija Marjo Kuusela ja elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri sekä kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka ja iso joukko taiteen ja kulttuurin merkittäviä vaikuttajia otti ydinaseiden uhkan tosissaan. Perustettiin työväline kampanjoimaan ydinaseita ja militarismia vastaan.

Kiviharju on PANDin varapuheenjohtaja.

− Minulle rauha on ollut aina lähellä sydäntä. Ajattele, että ihmiskunnalla on aseita joilla voi tuhota kaiken. Järkytyin, kun lapsena luin 2. maailmansodasta ja Hiroshimasta kertovaa kirjallisuutta.

Omalla työllä ja omalla kohdallani taiteella ja musiikin tekemisellä voi kyllä vaikuttaa rauhan saamiseksi maapallolle. Rauha ei vaan nyt ole kovin trendikästä. Monet puhuvat paljon esimerkiksi ilmaston lämpenemisestä eivätkä kuitenkaan ota huomioon sotien ja sotateollisuuden vaikutusta ilmastonmuutoksessa.

Näyttää vahvasti siltä, että raha ja valta kulkevat käsi kädessä. En tajua miksi kansalaisyhteiskunnassa HX-hävittäjähankinnat etenevät lähes kritiikittömästi. Puhutaan vaan hävittäjien määrästä eikä siitä mihin niitä tarvitaan, tiukkaa Merikukka.

Joka vuosi tulee nuoria jotka eivät hyväksy nykymenoa, jatkuvaa asevarustelua ja HX-hävittäjäkauppoja.

− Liittykää PANDiin. Taiteella ja musiikilla voi vaikuttaa. Porukalla on helpompi lähestyä vaikeitakin asioita. Yhdessä voi purkaa ja oivaltaa omaakin näkökulmaa maailman tilanteesta. On tarpeellista löytää ihmisiä, jotka ajattelevat samaan suuntaan ja jotka haluavat maailmarauhaa, vakuuttaa laulaja ja lauluntekijä Merikukka Kiviharju.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista