Home >> Artikkelit >> Jo riittää!

Jo riittää!

12.09.2022 - 11:45
(updated: 12.09.2022 - 11:54)
  • Kuvia asioista, joiden hinta nousee.

Asumiskustannukset nousevat räjähdysmäisesti, elintarvikkeiden hinnat nousevat taivaisiin, ja yhä useammalla ihmisellä ei ole varaa energiakustannuksiinsa! Tämä akuutti sosiaalinen kriisi iskee meihin maailmanlaajuisen terveyskriisin, pakolaiskriisin, ilmastokriisin keskellä, ja kaiken lisäksi sota on palannut mantereellemme.

Kolmannes EU:n nykyisestä inflaatiosta johtuu sähköstä, kaasusta ja muista kotitalouksien polttoaineista ja lisäksi 15 prosenttia ruoasta. Myös asuntojen hinnat ovat nousseet nopeasti viime kuukausina kaikkialla Euroopassa, ja nykyiset hinnat ovat korkeammat kuin vuoden 2008 finanssikriisin aikana. Kohtuuhintaisen asunnon ja energian puute on yhä huolestuttavampi ongelma, joka iskee kovaa keski- ja matalatuloisiin kotitalouksiin.

Emme voi antaa uusliberaalien markkinoiden painostaa tavallisia kansalaisia samalla kun yritykset kasvattavat voittojaan. Vuonna 2021 suuret kaasuyhtiöt tekivät 220 000 dollaria voittoa minuutissa pieni- ja keskituloisten kotitalouksien kärsiessä kohoavista energia- ja asumiskustannuksista.

 

Tähän on tultava loppu

Energia ja asuminen ovat ihmisten perustarpeita ja -oikeuksia, eivätkä ne saa olla kaupiteltava hyödyke. Emme hyväksy niiden käyttämistä voittojen ja spekulaatioiden avulla ihmisten rahastamiseen! Tarvitsemme oikeudenmukaisen siirtymän EU:n politiikkaan: energiayhtiöiden ylimääräisten voittojen oikeudenmukaisen verotuksen sekä kohtuuhintaisen energian ja asumisen saatavuuden varmistamisen kaikille.

Vaadimme energian ja asumisen turvaa kaikille! Tämä tarkoittaa ilmaista perusenergian saantia kaikille kotitalouksille ja poliittisia toimia suurten kiinteistö- ja energiayhtiöiden saattamiseksi julkiseen omistukseen.

Näistä syistä vaadimme seuraavaa:
- Euroopanlaajuista kieltoa kaasun, sähkön tai lämmön katkaisuille.
- Euroopanlaajuista hintakattoa kaasulle ja sähkölle.
- Windfall-veroa energiayhtiöille.
 

Euroopan vasemmisto

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot