Home >> Artikkelit >> Israelin lopetettava hyökkäykset ja vedettävä joukot Gazasta ja Libanonista

Israelin lopetettava hyökkäykset ja vedettävä joukot Gazasta ja Libanonista

02.12.2006 - 19:57
(updated: 06.06.2016 - 13:48)
Noin 70 kommunistista ja työväenpuoluetta on julkistanut vetoomuksen, jossa tuomitaan Israelin hyökkäykset Gazaan ja Libanoniin. Siinä vaaditaan Israelia lopettamaan välittömästi hyökkäykset ja vetämään sotilaansa pois Gazasta ja Libanonista.

Vetoomuksen allekirjoittaneiden 69 puolueen joukossa ovat muun muassa Israelin kommunistinen puolue, Palestiinan kansanpuolue sekä Libanonin, Egyptin, Jordanian ja Syyrian kommunistiset puolueet ja Iranin Tudeh-puolue. Suomesta vetoomuksessa on mukana Suomen kommunistinen puolue, SKP.

Puolueet protestoivat voimakkaasti myös USA:n hallituksen politiikkaa, joka on rohkaissut Israelin aggressiivisuutta ja laajenemispyrkimyksiä.

Vetoomuksessa varoitetaan kriisin laajenemisesta, uudesta sisällissodasta ja pyrkimyksistä toteuttaa "rauhan rakentamisen" nimissä imperialistinen interventio Libanoniin. Siinä todetaan, että Libanonin pommittaminen seurasi Israelin raivoisaa hyökkäystä Gazan alueelle, Palestiinan poliittisten johtohenkilöiden kidnappauksia ja pyrkimyksiä eliminoida Palestiinan itsehallintoelimet, tuhota Palestiinan infrastruktuuri ja ajaa Palestiinan yhteiskunta kaaokseen.

Iskut Gazaan ja Libanoniin ovat uusi askel USA:n ja Naton "Suur-Lähi-idän" politiikassa, joka tähtää kansojen laillisia oikeuksia, laajaa vastarintaa sekä edistyksellisiä ja rauhantahtoisia voimia vastaan.

Israelin hallitus, ainoa ydinasemahti alueella, torjuu mielenosoituksellisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätökset, rikkoo sopimuksia PLO:n kanssa, vähättelee palestiinalaisten järjestöjen sopimuksia itsenäisen Palestiinan valtion muodostamisesta Israelin rinnalle ja on torjunut ehdotukset tulitauosta. Israel rikkoo myös Geneven sopimusta, joka kieltää kollektiiviset rangaistukset, salamurhat ja miehitettyjen alueiden tuhoamisen.

Kommunistiset ja työväenpuolueet kehottavat rauhantahtoisia liikkeitä voimistamaan solidaarisuutta Palestiinan ja Libanonin kansoille, rauhan puolesta Israelissa toimiville edistyksellisille voimille ja tehostamaan toimintaa poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi. Ne esittävät poliittisen ratkaisun perustaksi Israelin hyökkäysten välitöntä lopettamista ja sen armeijan vetäytymistä, kansallisen itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista, poliittisten vankien vapauttamista, Israelin vetäytymistä miehittämiltään alueilta, Palestiinan valtion perustamista Israelin rinnalle ja pakolaisongelmien ratkaisemista YK:n päätösten pohjalta.

Vain Israelin sotilaiden vetäminen pois Gazasta ja Libanonista sekä oikeudenmukainen rauha voi lopettaa verenvuodatuksen ja taata kaikkien Lähi-idän kansojen turvallisuuden, todetaan 69 kommunistisen ja työväenpuolueen vetoomuksessa.


Kommunististen ja työväenpuolueiden kansainvälinen vetoomus 20.7.06:

Ajankohtaista