Home >> Irti EU:n kapitalistisista rakenteista

Irti EU:n kapitalistisista rakenteista

21.09.2018 - 15:45
  • SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg yhdistäisi mielellään voimat DKP:n kanssa tulevissa EU-vaaleissa.

Tanskalaisen vasemmiston puoluekenttä on hyvin monimuotoinen. Kommunistisia ja työväenpuolueitakin maasta löytyy neljä. Ehkä juuri tämä tilanne on johtanut siihen, että nyt pidettävä DKP:n 35. puoluekokous käsittelee laajasti etenkin yhteistyön kysymyksiä ja mahdollisuuksia. Kokouksessa SKP:tä edustava pääsihteeri Tiina Sandberg pitää tanskalaisten ratkaisuja kiinnostavina juuri yhteitsyön rakentamisen näkökulmasta.

— Vaikka haasteita näyttää tanskalaisillakin riittävän, ovat he kuitenkin kyenneet esimerkiksi Enhedslistenin puitteissa työskentelemään yhteistyössä erilaisten puolueiden ja järjestöjen kesken ilman että kenenkään olisi täytynyt luopua itsenäisyydestään. Vastaava ratkaisu pitäisi kyetä löytämään myös Suomessa.

Sekä DKP että SKP kuuluvat molemmat Euroopan vasemmistoon ja ovat parin viikon päästä valmistelemassa yhteistä Euroopan laajuista vaaliohjelmaa. Sekin antaisi eväitä yhteistyöhön.

— Mielestäni olisi sangen kiinnostavaa järjestää esimerkiksi keskusteluja EU:n roolista ja erilaisista taktiikoista, joilla Tanskassa ja Suomessa pyritään eroon EU-jäsenyydestä. Molemmat puolueet näkevät tämän itsenäistymisen välttämättömänä samalla kun kuitenkin korostavat kansainvälisten suhteiden merkitystä. Tämä erottaa kommunistien EU-vastustuksen oikeiston vastaavasta, jonka tarkoituksena on sulkeutua omien rajojen sisäpuolelle. Me haluamme lisää kansainvälistä yhteistyötä, mutta ilman kapitalistisen EU:n asettamia reunaehtoja, kertoo Sandberg.

Kommunisteille hyvät ja elävät kv-suhteet ovat tärkeä voimavara, sillä pääoma toimii kansainvälisesti. Siksi työläistenkin on koottava voimansa yhteistyöhön yli valtioiden ja valtioliittojen rajojen. Käytännönläheistä yhteistyötä vahvistetaan parhaiten osallistumalla kansainväliseen toimintaan. Kööpenhaminassa Sandberg aikoo edelleen toimia pohjoismaisten suhteiden vahvistamiseksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Uutiset